ΦΑΓΗΤΟ

Μικρά tips απόλαυσης για το ούζο σου

Για να απολαύσεις τα αρώματα και τις επιγεύσεις του ούζου στον μέγιστο βαθμό πρέπει να κάνεις μερικά απλά αλλά σημαντικά πράγματα.

Αν ένα απόσταγμα μπορεί να διατείνεται ότι είναι το εθνικό μας ποτό τότε αυτό είναι σίγουρα το ούζο. Έχει μια βαθιά σύνδεση με την φύση της χώρας μας αλλά και με τις στιγμές και τις αναμνήσεις του καθενός από εμάς. Τα συστατικά του μοιάζουν να έχουν διαλεχτεί ένα προς ένα για να θυμίζουν Ελλάδα ενώ στην μνήμη όλων υπάρχουν καλοκαιρινές στιγμές με ένα ούζο στο χέρι και άπειρα τσουγκρίσματα ποτηριών. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς ρωτήσαμε, ψάξαμε και μάθαμε μερικά μικρά μυστικά για να απολαύσεις το ούζο σου στον μέγιστο βαθμό.

Και αφού τους μάθαμε, μαζευτήκαμε στο σπίτι της 24MEDIA για να απολαύσουμε το Ούζο όπως του αξίζει. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε να έχουμε μερικά μπουκάλια Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τα οποία δεν θα τα πίναμε μόνο αλλά θα τα χρησιμοποιούσαμε και για την παρασκευή μερικών νηστίσιμων και θαλασσινών πιάτων. Και επειδή και οι τέσσερις μας βλέπουμε κουζίνα και δεν ξέρουμε πως ανάβει καλέσαμε τον φίλο μας Αλμπέρτο Σιμιλίδη για να μας βοηθήσει-καθοδηγήσει σε όλο αυτό το εγχείρημα. Ας είμαστε ειλικρινείς ο Αλμπέρτο μαγείρευε και εμείς σαν άλλοι διόσκουροι του βοηθούσαμε τριγύρω. Έχω την υποψία ότι κάποια στιγμή τον ενοχλούσαμε κιόλας αλλά τελικά τα φαγητά βγήκαν νόστιμα.

Εγώ στην όλη διαδικασία είχα έναν ρόλο πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι αν δεν υπήρχα δεν θα μπορούσε η παρέα να περάσει καλά. Ήμουν υπεύθυνος για να γεμίζω τα ποτήρια όλων και αν έφταναν κοντά στο τέλος να κάνω refill. Εδώ έχω να σου δώσω δύο πολύ σημαντικά tips για το πως πρέπει να σερβίρεις σωστά το ούζο σου και που να το σερβίρεις. Πρώτον το ποτήρι παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως ήδη ξέρεις αυτά τα κοντά σε σχήμα σωλήνα ποτήρια είναι τα πιο κατάλληλα και λόγω σχήματος αλλά και λόγω της ποσότητας που μπορούν να χωρέσουν. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρα δεσμευτικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε ποτήρι διαθέτεις.

Ο τρόπος όμως που θα τα γεμίσεις έχει τα δικά του tips. Το ούζο διαθέτει κρυμμένα μερικά μοναδικά αρώματα τα οποία αν ακολουθήσεις ότι σου πω θα τα δεις να εμφανίζονται ένα προς ένα στο ποτήρι σου και στον ουρανίσκο σου. Βάζεις πρώτα το Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στο ποτήρι και μετά βάζεις νερό σε αναλογία ένα προς δύο. Εκεί θα δεις το ούζο να κάνει αυτό το πολυπόθητο γαλάκτωμα. Ο πάγος μπαίνει στο τέλος γιατί αν μπει από την αρχή τότε θα κρυσταλλώσει τα αρώματα και τις επιγεύσεις του γλυκάνισου και των άλλων συστατικών του. Με αυτό τον τρόπο ο πάγος δίνει στο Ούζο τη σωστή θερμοκρασία η οποία μειώνεται σταδιακά και έτσι απελευθερώνονται σωστά όλα του τα αρώματα.

Μίας και μιλήσαμε για αρώματα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να πούμε ότι το νούμερο ένα ούζο της χώρας έχει τόσα μικρά μυστικά στην παρασκευή και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο αρωματικό και γευστικό που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. Το Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου περιέχει μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της γης της Λέσβου και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου. Όλα αυτά με το σωστό σερβίρισμα διεγείρουν τις αισθήσεις σου στον μέγιστο βαθμό και σου θυμίζουν καλοκαίρι.

Όπως είπαμε όμως στο σπίτι της 24MEDIA ήρθαμε με έναν σκοπό. Να μαγειρέψουμε νόστιμα πιάτα τα οποία θα απογειώσουμε με τη γεύση του ούζου και φυσικά νηστίσιμα λόγω σαρακοστής. Το μενού είχε αργοψημμένο χταπόδι γιουβέτζι με ούζο και φρέσκα αρωματικά, μυρωδάτη ρεβυθάδα, τηγανιά λαχανικών με ούζο, γαριδομακαρονάδα με λιαστές ντομάτες, νηστίσιμη σάλτσα πέστο και κολοκυθάκια και για γλυκό τάρτα σοκολάτας με χαλβά και καραμέλα βουτύρου νηστίσιμη αρωματισμένη με ούζο. Κάθε ένα πιάτο μοναδικό αλλά όλα τους είχαν ένα κοινό. Κάθε φορά που έμπαινε το ούζο στην συνταγή γέμιζε απίστευτα αρώματα όλη η κουζίνα. Είναι τρομερό πως μπορείς να δημιουργήσεις με απλά υλικά τόσο νόστιμα πιάτα ακόμα και κατά την διάρκεια της σαρακοστής. Ειδικά όταν τα συνδυάζεις με ένα ποτήρι ούζο τότε γίνονται ακόμα καλύτερα. Άλλωστε και την νηστεία αλλά περισσότερο του μεζέδες τους θαλασσινούς τους έχουμε συνδυάσει με το ούζο και το καλοκαίρι.

Ένα άλλο απαραίτητο συστατικό για να απολαύσεις το Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στο έπακρο είναι η καλή παρέα. Όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι να τσουγκρίζουν τα γαλακτωμένα τους ποτήρια και να λένε ιστορίες και αστεία. Κάθε αστείο και ένα τσούγκρισμα, κάθε γέλιο και ένα γέμισμα των ποτηριών. Το ούζο είναι ξεκάθαρα το εθνικό μας ποτό και αυτό που έχει περισσότερο συνδεθεί με αναμνήσεις και στιγμές της ζωής μας και συγκεκριμένα του καλοκαιριού. Πάντα στην παρέα αυτόν που έφερνε το ούζο και μας γέμιζε τα ποτήρια τον αγαπούσαμε λίγο παραπάνω. Και ακόμα περισσότερο αγαπούμε το Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου που μας έχει δώσει τόσο υπέροχες και μοναδικές στιγμές.