ΦΑΓΗΤΟ

Στο Oceanos θα κάνεις ένα από τα 10 καλύτερα γεύματα της ζωής σου

Πολύ μακριά από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας αλλά βαθιά ριζωμένο στις γεύσεις της και την φιλοξενία της, ένα εστιατόριο στο New Jersey μας κάνει να θέλουμε να πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο για Αμερική.

Υπάρχει κάτι σαν μικρή ιεροτελεστία όσον αφορά τα ταξίδια του @freddos ανά την υφήλιο. Ότι κάθε φορά που επιστρέφει στο γραφείο φέρνει μαζί του α) σοκολατάκια με φυστικοβούτρο γιατί πάντα είναι μια καλή ώρα για σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο και β) αναμνήσεις από ένα φοβερό γεύμα το οποίο περιγράφει με συγκλονιστική λεπτομέρεια, κυριότερα για να μας κάνει να ζηλέψουμε και κατ’ επέκταση για να μας ενημερώσει. Μόνο που αυτή η φορά ήταν διαφορετική κι όχι επειδή επέστρεφε από Νέα Υόρκη.

Πέρα από την ακατάσχετη σιελόρροια κατά τη διάρκεια της περιγραφής ήρθε και η ατάκα που δεν έχει ειπωθεί ποτέ ξανά για κάποια από τα φαγητά του. “Σε αυτό το μέρος θα κάνεις ένα από τα 10 καλύτερα γεύματα της ζωής σου“. Μιλούσε για το Oceanos Oyster Bar & Sea Grill στο Fair Lawn, μια περιοχή λίγο έξω από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η αλήθεια είναι ότι μας είχε προϊδεάσει όταν ήταν στην Αμερική.

 

Μιλάμε για μία επιχείρηση μίας ελληνικής οικογένειας, σε ένα όχι και τόσο κεντρικό σημείο της πόλης αλλά με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να ερωτευτείς το μέρος και να θες να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά. Όχι γιατί θα βρεις Έλληνες, δεν είναι το θέμα της ομογένειας που σε ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Αλλά γιατί το φαγητό είναι τόσο ελληνικά καλό, οι μερίδες τόσο αμερικάνικα τεράστιες και η φιλοξενία τόσο ανυπέρβλητα σωστή. Πάρε μια γεύση.

 

Ομολογώ ότι πολύ πριν το βίντεο με είχε ήδη κερδίσει με τις φωτογραφίες από τα τεράστια όστρακα, τα καβούρια και τους αστακούς. Ναι, και για να μην ξεχαστώ, επειδή στην Αμερική δεν έχουν τα δικά μας κολλήματα να μπλέκουν κρέας με ψαρικά, κάπου εκεί ανάμεσα στα ψαρικά, προσγειώθηκε και ένα γιγαντιαίο steak, έτσι όπως προσφέρουν το σορμπέ έτσι για να αλλάξεις γεύση. Για να συνεχίσουν με μαλλιά αγγέλου με πελώριες γαρίδες και καβούρι, πιατέλες με γαρίδες και οστρακοειδή, ψάρια στα σχάρα, γλυκά και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου.

 

Το ελάχιστο λοιπόν που είχαμε να κάνουμε ως Oneman, πριν βρούμε κι εμείς ευκαιρία να βρεθούμε στα τραπέζια του, ήταν να μιλήσουμε με κάποιον από την οικογένεια Παντελεάκη, τους ιδιοκτήτες του Oceanos. Να μας πουν με τα δικά τους λόγια για μία ελληνική επιχείρηση που δεν θυμίζει τις εικόνες που κάποιοι έχουν για τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά δείχνει πώς πρέπει να είναι το ελληνικό επιχειρείν στο μέλλον.

 

Μιλήσαμε με τον Νίκο Παντελεάκη (αριστερά), υπεύθυνο όλου του business κομματιού του εστιατορίου. Ο πατέρας του, Παναγώτης Παντελεάκης (δεξιά) είναι ο executive chef και πρωτεργάτης αυτού του εστιατορίου. Ξεπερνάμε γρήγορα το αν έχει μόνο Έλληνες επισκέπτες το εστιατόριο. “Η πελατεία του Oceanos είναι πολυπολιτισμική. Έχουμε πράγματι και αρκετούς Έλληνες, έρχονται σε εμάς εκείνοι που ζητούν πολύς καλής ποιότητας ψάρι. Αλλά όχι μόνο Έλληνες“. Συζητάμε λίγο για τα ψαρικά τους, για τη φροντίδα που βάζουν, για την επιμονή τους στις πρώτες ύλες. Τους λέω αυτό που έγραψα και πιο πάνω, ότι στην Ελλάδα σπάνια βάζουμε το κρέας δίπλα στο ψάρι. “Το ψάρι είναι και εδώ ο σταρ. Αλλά και τα steaks μας αξίζουν ένα Όσκαρ. Σερβίρουμε μερικές εξαιρετικές dry aged κοπές κρέατος, την καλύτερη ποιότητα κρέατος που μπορείς να βρεις“.

 

Το ψάρι είναι ο σταρ του εστιατορίου αλλά σίγουρα πολύ διαφορετικό από το πώς το εννοούμε εδώ στην Ελλάδα. Τον ρωτώ αν ζηλεύει καθόλου τα ελληνικά στιατόρια που είναι δίπλα στο Αιγαίο ή αν απλά σκουπίζει τα δάκρυά του σε έναν γιγαντιαίο αστακό της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. “Οι ελληνικές θάλασσες έχουμε μερικά πολύ ιδαίτερα ψάρια που μπορούμε ακόμα και να τα εισάγουμε εδώ στην Αμερική. Στο Fulton Fish Market εδώ στην Νέα Υόρκη υπάρχουν εξειδικευμένοι εισαγωγείς που έχουν σχέση με Έλληνες ψαράδες και μας προμηθεύουν με ομορφιές που ψαρεύουν ελεύθερα στην ελληνική θάλασσα“.

 

Παρακολουθώντας το βίντεο πιο πάνω και ακούγοντας τις περιγραφές του freddos, παρατηρούσα μια ωραία επιμονή σε εκείνες τις ύλες που ξεχωρίζουν κάθε ελληνική οικογένεια και κατ’ επέκταση κάθε καλό εστιατόριο με Έλληνα στο τιμόνι του. Τον ρωτάω για τα ψωμιά που ζυμώνουν και τα άλλα που έχουμε μάθει εμείς εδώ να αποκαλούμε στους καταλόγους μας ως ‘σπιτικά’. “Είναι ακριβώς αυτά τα σπιτικά μας προϊόντα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο χειροποίητο ψωμί και το ψωμί που έρχεται από έναν φούρνο του εμπορίου. Σερβίρουμε την καλύτερη ποιότητα και προσε΄χουμε ξεχωριστά κάθε ένα από τα συστατικά μας. Χρησιμοποιούμε μόνο υλικά που μπορείς να προφέρεις και όλα φεύγουν μέσα στη μέρα. Και τότε φτιάχνουμε ξανά καινούρια. Είναι ο δικός μας τρόπος να εγγυηθούμε τη γεύση“. Του λέω ότι χάρηκα που τον είδα στο βίντεο να πηγαίνει κι εκείνος στην ψαραγορά. “Είναι καθημερινή συνήθεια αυτή, είναι η ρουτίνα μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Μας αρέσει να πηγαίνουμε στην αγορά και να βρίσκουμε καλό κρέας και καλό ψάρι. Αυτό κάνουμε, αυτό που αγαπάμε περισσότερο απ’ όλα“.

 

Μιλάμε για λίγο για τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Για την προτίμησή τους στις μεγάλες μερίδες. Μου λέει ότι αγαπούν πάρα πολύ τα ψαρικά, κυρίως τα όστρακα και τις γαρίδες. Αλλά αυτά που πουλάνε πιο πολύ απ’ όλα είναι οι ουρές αστακού από φέρνουν από την Νότιο Αφρική και τα μεγάλα steaks. Αναρωτιέμαι αν ενα τέτοιο γεύμα έχει ελληνικό άρωμα στο φινάλε του για να μου πει την δική του αγαπημένη εκδοχή. “Εγώ προτιμώ ένα ελληνικό εκμέκ κανταΐφι. Είναι ένα αρκετά ελαφρύ γλυκό για να το απολαύσεις όταν έχεις φάει μισό πέλαγο“.

Του μιλώ για την κουλτούρα του cocktail που ειδικότερα στην Αμερική διεισδύει ολοένα και περισσότερα στα εστιατόρια, για να δω τι κάνουν εκείνοι σχετικά. “Τα cocktail σε εμάς αλλάζουν κάθε εποχή και πάντα θα βρεις κάτι καινούριο στη λίστα μας. Μας αρέσει πολύ να φτιάχνουμε νέα cocktail και να τα δοκιμάζουμε μέχρι να φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα σωστό cocktail μπορεί να κάνει τη βραδιά σου καλύτερη όπως και ένα καλό κρασί. Και η λίστα των κρασιών μας αλλάζει συνεχώς και έχουμε φτιάξει ένα προφίλ στις επιλογές των οίνων μας για να ταιριάζει και να αναδεικνύει τις γεύσεις των πιάτων μας. Σε κάθε σειρά κρασιού, η γεύση και οι νότες αλλάζουν, πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό“.

Τον ρωτάω λίγο για την υπόλοιπη οικογένεια. Ο Παναγιώτης Παντελεάκης είναι ο executive chef του εστιατορίου εξάλλου. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι λάθος η λέξη οικογένεια να μπαίνει δίπλα στη λέξη επιχείρηση. “Το Oceanos είναι μοναδικό και αυτό επιτυγχάνεται με το να ξέρουμε τους πελάτες μας και να έχουμε μία σχέση μαζί τους. Έχουμε δει μωρά να μεγαλώνουν και να γίνονται ενήλικες, άλλους να γίνονται παπούδες. Οι άνθρωποι μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι μάς εμπιστεύονται τις αναμνήσεις τους. Οι ειδικές βραδιές και οι γιορτές είναι καθημερινό φαινόμενο εδώ και φροντίζουμε να τις κάνουμε ξεχωριστές για κάθε επισκέπτη μας. Το να είμαστε δεμένοι σαν οικογένεια μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία από την αρχή ως το τέλος και να φροντίζουμε τους επισκέπτες μας σε κάθε βήμα της διαδρομής. Αυτό λείπει από πολλές αμερικάνικες επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας“.

Πριν κλείσουμε την κουβέντα, τον ρωτώ αν έχει κάποιο όνειρο για αυτή την επιχείρηση. Αν υπάρχει κάποια κορυφή την οποία προσπαθεί να ανέβουν. “Θα ανακαινίσουμε το Oceanos και θα αυξήσουμε την χωριτικότητά του τους επόμενους μήνες. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αγαπάμε τους πελάτες μας που είναι τα πραγματικά αστέρια της επιχείρησης και μας δίνουν τη δυνατότητα να τους κάνουμε χαρούμενους στα τραπέζια μας. Είμαστε πολύ ευτυχείς για το πού έχουμε φτάσει και προσπαθούμε κάθε επόμενο γεύμα να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Να παρέχουμε στον επισκέπτη μας κάτι πραγματικά εξαιρετικό και ξεχωριστό, κάτι που θα θυμούνται για πάντα. Δεν υπάρχει κορυφή στο βουνό που σκαρφαλώνουμε, εμείς απλά προσπαθούμε να σκαρφαλώνουμε σωστά και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην πορεία“.

Με μια μικρή μελαγχολία για τις ωραίες ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που σπανίζουν και με μια τεράστια αίσθηση ζήλιας που θα αργήσω να φάω στα τραπέζια τους, τον ρωτώ αν είναι αρκετά τρελοί ώστε να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. “Δεν έχουμε ακόμα τέτοιες τρελές ιδέες αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αγαπάμε την πατρίδα μας. Αγαπάμε τα καλοκαίρια που περνάμε στα νερά της Μάνης και στα χωράφια να βουτάμε σύκα προσεκτικά μην μας δει ο ιδιοκτήτης“.

Εμείς πάλι αγαπάμε τους ανθρώπους που φέρονται στα φαγητό και τα στομάχια μας με σεβασμό. Και το Oceanos Oyster Bar & Sea Grill το κάνει κάτι παραπάνω από καλά αυτό.

Oceanos: 2-27 Saddle river road – Fair Lawn NJ 07410  TEL. 201-796-0546