ΦΑΓΗΤΟ

Στο Sasi’s το καλό κρέας είναι οικογενειακή υπόθεση

Το μικρό αδερφάκι του 'Kozi's' έρχεται δυναμικά για να κρατήσει τη σημαία της γεύσης και της Νοτίου Αφρικής ψηλά.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν έχεις προσκυνήσει έστω και μια φορά τις εντυπωσιακές και λαχταριστές μπριζόλες του Kozi’s, κάθε μπουκιά των οποίων σε κάνει να αγαπήσεις λίγο περισσότερο τη Νότιο Αφρική.

Δεν γίνεται να μην έχεις δακρύσει στη θέα κάποιου εντυπωσιακού μπέργκερ και να μην νοστάλγησες κάποιο απ’ τα πιάτα του, μια μέρα που στη δουλειά είχες πάρει τάπερ με φασολάκια.

Κι εμείς εδώ στο Oneman άλλωστε, δεν κρύψαμε ποτέ την αδυναμία μας προς το Kozi’s και δηλώνουμε ενθουσιασμένοι που το αγαπημένο στέκι απέκτησε το δικό του αδερφάκι.

Έτσι, ακριβώς δίπλα στο Kozi’s, βρίσκεται πλέον το Sasi’s ή για να ‘μεταφράσουμε’ απ’ τα νοτιοαφρικάνικα, δίπλα στον Κώστα, βρίσκεται ο αδερφός του ο Θανάσης και μαζί ξεδιπλώνουν με μαεστρία τα μυστικά της τοπικής κουζίνας.

Δύο αδέρφια που πέρασαν τα πρώτα 24 χρόνια της ζωής τους στο Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί όπου ο πατέρας τους, Βασίλης, με καταγωγή απ’ την Ίμβρο, διατηρούσε σούπερ μάρκετ και βοηθούσε τα δύο αγόρια να χτίσουν μια καλή σχέση με το φαγητό αλλά και με τα ελληνικά, αφού ήξερε ότι παρά τη γκρίνια τους, μια μέρα θα τα χρειαστούν.

Τα προβλήματα κι η εγκληματικότητα της Νοτίου Αφρικής έφερε το 2000 τα δύο αδέρφια πίσω στην Ελλάδα, όπου κι εργάστηκαν ως υπάλληλοι σε διάφορες εταιρείες για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της πατρίδας τους.

Αφού έμαθαν όσα έπρεπε και απέκτησαν εμπειρίες, πριν 7 χρόνια αποφάσισαν να ανοίξουν το Kozi’s στα Μελίσσια, υπηρετώντας το κόνσεπτ της απλότητας και τον τρόπο ζωής της Νοτίου Αφρικής: καλό κρέας, σαλάτα, πατάτες και μπίρα.

 

Ένα κόνσπεπτ που ‘έπιασε’ απ’ την πρώτη ημέρα, αγκαλιάστηκε κι ανέβασε στα Μελίσσια ανθρώπους από κάθε γωνιά της Αττικής.

Πριν από ένα χρόνο, μαζί με τον πατέρα τους, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να αγοράσουν και το δίπλα χώρο κι έτσι δημιουργήθηκε το Sasi’s, το οποίο ‘τρέχει’ πλέον ο Θανάσης.

Στο Sasi’s, θα βρεις φυσικά το εξαιρετικό κρέας που γνωρίζεις τόσα χρόνια απ’ το Kozi’s αλλά και νέες προτάσεις, νέες ιδέες οι οποίες σκοπεύουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον όσων αγαπάνε το καλό φαγητό.

Όντας ήδη πιστοί του Kozi’s, δεν γινόταν να αδικήσουμε το έτερο μέλος της οικογένειας και να μην δοκιμάσουμε τα νέα πιάτα. Ένας σωστός πατέρας άλλωστε δεν εκφράζει αδυναμίες ως προς τα παιδιά του.

Με άδειο στομάχι και με όρεξη για σαφάρι, ανηφορίσαμε στα Μελίσσια γεμάτοι περιέργεια για τις νέες ιδέες, τις οποίες μας παρουσίασε γεμάτος ενθουσιασμό ο ίδιος ο Θανάσης.

Πριν βουτήξουμε όμως στα βαθιά, η σαλάτα με προσούτο, τοματίνια, μπουράτα (το κρεμώδες τυρί που βλέπεις να ‘σκεπάζει’ το πιάτο μας) και μαρμελάδα από κόκκινη πιπεριά, ήρθε για να μας ζεστάνει και να μας βάλει στο κλίμα. Και τα κατάφερε έξοχα.

Για συντροφιά στη σαλάτα, ήρθαν και τα πιτάκια με το κλασικό και αγαπημένο χαμογελαστό μουσταρδόμελο που μάθαμε και στο Kozi’s.

Κάπου εκεί, τα πράγματα σοβάρεψαν επικίνδυνα. Και τίποτα δεν δείχνει σοβαρότητα με καλύτερο τρόπο από ένα σκορδόψωμο με κιμά, μπιφτέκι, αυγό και μπέικον.  Πρώτα το τιθασεύσαμε μ’ ένα μαχαίρι-γίγας:

Και στη συνέχεια πέσαμε με τα μούτρα.

Είχε έρθει η ώρα να περάσουμε στο κυρίως πιάτο, δηλαδή στα κρέατα. Στη μέση φυσικά, ως μεζές για όλους, όπως επιβάλλει η νοτιοαφρικάνικη κουλτούρα κι εδώ που τα λέμε μας συμφέρει, αφού δοκιμάζεις απ’ τα πάντα.

Πες ‘γεια’ στα νοτιοαφρικάνικα χοιρινά παϊδάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου η οποία βράζεται για 4 ώρες μαζί με τα μυρωδικά της. Μυρωδικά τα οποία η οικογένεια χειρίζεται άψογα αφού ο χασάπης του σούπερ μάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ, ήταν το καλύτερο σχολείο.

Η ώρα για τον μεγάλο σταρ της βραδιάς, είχε φτάσει. Το μομέντουμ είχε χτιστεί. Σαν έτοιμοι από καιρό, υποδεχτήκαμε στο τραπέζι τη μπριζόλα ‘τόμαχοκ’, όνομα και πράγμα.

Μια μεγάλη (με όλες τις έννοιες της λέξης) μπριζόλα, με νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά (άλλη μια παράδοση λατρείας στην κουζίνα τους) και λαχταριστές τηγανητές πατάτες.

Ρε τι γίνεται! Εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική ‘όποιος προλάβει’, βουτήξαμε με τα μούτρα και δεν κοιτάξαμε πίσω, καταβροχθίζοντας σε δευτερόλεπτα και το μπανόφι που ήρθε για επιδόρπιο.

Ως μικρό (σε ηλικία και μόνο) αδερφάκι του Kozi’s, το Sasi’s κάνει την οικογένεια περήφανη και δείχνει ότι η καλή γεύση τρέχει στα γονίδιά τους.

Πλέον, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την περιοχή, θα έχουμε τον ευχάριστο πονοκέφαλο της επιλογής ανάμεσα στα δύο. Αν και είπαμε, ανάμεσα σε αδέρφια δεν χωράνε προτιμήσεις.

Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210-6135561.