ΦΑΓΗΤΟ

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια για ισπανικό στην Αθήνα

Δοκιμάστε αυθεντική σαγκρία και παραδοσιακές συνταγές απευθείας από την Ιβηρική χερσόνησο.

Αν αποδομήσεις την Ισπανία, τι μένει; Ένα ‘Hola’, μια παέγια και μια κανάτα σαγκρία. Εντάξει, ίσως και λίγο Χούλιο Ιγκλέσιας (άντε και Ενρίκε μιας και έρχεται στην Αθήνα). Για όλους όσους αγαπούν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου -είτε την έχουν επισκεφτεί, είτε όχι-, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά μαγαζιά στην Αθήνα, για να το ζήσουν σαν κανονικοί Ισπανοί.

Μέρη, όπου μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακές ισπανικές συνταγές, να ακούσουν τραγούδια της χώρας των ταυρομάχων και φυσικά να πιουν την περίφημη σαγκρία. Εμείς μαζέψαμε πέντε από αυτά για να έχετε επιλογές για τις βραδινές εξόδους σας. ¡Salud!

Tapas Bar

Παλαιότερα βρισκόταν στο Γκάζι, όμως πλέον το συναντάμε στην περιοχή του Χίλτον στα Ιλίσια. Στο νούμερο 7 της οδού Βεντήρη, λοιπόν, το ανανεωμένο ‘Tapas Bar‘, με μια διακόσμηση βασισμένη σε όμορφα ασπρόμαυρα πορτρέτα και στα artworks των συλλογών της Putumayo, υπόσχεται να μας ταξιδεύσει με τις γεύσεις του απευθείας στην Ισπανία, όπως άλλωστε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορείτε να καθίσετε είτε στο μπαρ, είτε στους άνετους καναπέδες του, ενώ υπάρχει και μια μικρή αυλή για να απολαύσετε το δροσερό βραδινό αεράκι τώρα που καλοκαιριάζει.

(Βεντήρη 7, Αθήνα, τηλ. 210-7212080)

Guapa

Μια όμορφη (guapa) ισπανική πινελιά στο κέντρο της Αθήνας. To συγκεκριμένο μαγαζί μετράει περίπου τρεισήμισι χρόνια ζωής. Από τη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα έχουν περάσει ουκ ολίγοι για να δοκιμάσουν τα πιάτα, τα κοκτέιλ, αλλά και τις μουσικές επιλογές του. Βρίσκεται στην οδό Νίκης, πολύ κοντά στο Σύνταγμα και είναι ανοιχτό από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

(Νίκης 17, Σύνταγμα, τηλ. 210-3253994)

Salero

Ένας χρωματιστός χώρος με καλά ισπανικά πιάτα βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στα Εξάρχεια. Στο μενού του ‘Salero‘ που στα ισπανικά σημαίνει ‘αλατιέρα’ ή ‘κάτι αλμυρό’, θα βρείτε δεκάδες διαφορετικά tapas (μεζέδες), από μπουρίτος και χαμόν μέχρι ψητά μανιτάρια και πατάτας μπράβας. Όσον αφορά τις τιμές, είναι σχετικά καλές, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για να να καθίσετε, καθώς διαθέτει τραπέζια στον πεζόδρομο έξω από το εστιατόριο, στο εσωτερικό, αλλά και στην αυλή.

(Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210-3813358)

Paella Barcelona

Το μότο του εστιατορίου είναι σαφές: “η μόνη αυθεντική ισπανική παέγια της Αθήνας”. Δοκιμάζοντάς τη, πάντως, μου θύμισε αρκετά μία αντίστοιχη που είχα φάει σε ένα ταξίδι μου στην Ισπανία. Κι αυτό, γιατί το ζευγάρι που το έχει (Έλληνας που έχει παντρευτεί Ισπανομεξικάνα) έζησε χρόνια στη Βαρκελώνη, όπου διατηρούσε εστιατόριο με το ίδιο όνομα (Paella Barcelona). Αν και το συγκεκριμένο μαγαζί στο Παγκράτι είναι μικρό, έχει τρομερή ατμόσφαιρα, πολύ καλές τιμές, αλλά λίγες επιλογές στο μενού. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση μια μέρα πριν, γιατί είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Και φυσικά να δοκιμάσετε τη διάσημη παέγια του και μια κρέμα καταλάνα για επιδόρπιο.

(Ευφράνορος 12, Παγκράτι, τηλ. 210-7010093)

Para Siempre

Αυτό που παρατηρεί κανείς μπαίνοντας στο ‘Para Siempre‘ στο Κολωνάκι είναι η διακόσμηση, η οποία είναι προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου θα δοκιμάσετε γκουρμέ πιάτα της ισπανική κουζίνας, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε είτε με την κλασσική σαγκρία, είτε με το μπλε κρασί, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Oι τιμές του είναι κάπως ανεβασμένες λόγω του σημείου που βρίσκεται το εστιατόριο, όμως δεν θα σας απογοητεύσει. Για πάντα, ‘Para Siempre’.

(Χάρητος 43, Κολωνάκι, τηλ. 210-7210155)