ΦΑΓΗΤΟ

Τα “Καραμανλίδικα του Φάνη” είναι η απογείωση της μπακαλοταβέρνας

Ένας πραγματικός ναός των αλλαντικών, μια Μέκκα των μεζεδοπιάτων, ένα μαγαζί που σε πάει στο παρελθόν.

Πέμπτη βράδυ. Κατεβαίνοντας την Ευριπίδου, η μύτη σου κοντεύει να σπάσει καθώς οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά φτάνουν στον εγκέφαλο σου. Κι ας είναι όλα κλειστά. Το μόνο ανοιχτό είναι ένα παλιό κτήριο που είναι γεμάτο φως, πιπερίτσες να κρέμονται και παρέες που περιμένουν να κάτσουν. Η ταμπέλα λέει “Καραμανλίδικα του Φάνη”. Κανονικά θα έπρεπε να λέει η “καλύτερη μπακαλοταβέρνα της Αθήνας” αλλά οι άνθρωποι είναι ταπεινοί.

Από εδώ και πέρα θα σου μιλάω για αυτό το μαγαζί με την κωδική ονομασία “Καραμανλίδικα” για να μπορούμε να συννενογιόμαστε σαν άνθρωποι. Τα Καραμανλίδικα λοιπόν, άνοιξαν πριν από 1 χρόνο (στις 15 Μαΐου έχουν γενέθλια) και από τότε έχουν βαλθεί να μάθουν τους πάντες να τρώνε ποιοτικά αλλαντικά και πιάτα. Θυμάμαι το είχα ανακαλύψει λίγες μέρες αφότου είχε ανοίξει και είχα κάτσει στην αυλή του. Ναι έχει και αυλή στο πίσω μέρος που μοιάζει να βγήκε από την παλιά Αθήνα.

 

Ο Φάνης που έχει τα “Καραμανλίδικα” (το έπιασες τώρα;) έχει και το Αραπιάν απέναντι. Αυτό το μικρό μαγαζάκι που έχει ότι αλλαντικό ποθεί η ψυχούλα σου. Τεράστια ποικιλία σε αλλαντικά έχουν και τα Καραμανλίδικα. Πάνω από 60  είδη και ισάριθμα τυριά. Μπορείς να ζητήσεις από τον Φάνη να σου δώσει να δοκιμάσεις αλλά και να αγοράσεις αν λατρέψεις κάποιο από αυτά. Όλα ελληνικά. Παστράμι, καβουρμάς, σουτζούκι, παστουρμάς. Τον τελευταίο μπορείς να τον γευθείς άφοβα αφού μας είπαν πως δεν βρωμάς μετά. Είναι θέμα επεξεργασίας. Οπότε μην ντραπείς και βγάλεις το τσιμένι.

 

Αλλά ο πρωταγωνιστής σε αυτό το μαγαζί είναι τα πιάτα του. Μόλις εμφανίζονται μπροστά σου νομίζεις ότι είσαι σε κάποιο gourmet εστιατόριο. Το ίδιο πιστεύεις και μόλις τα δοκιμάσεις. Αν κάτσεις και σκεφτείς όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλές συνταγές με κορυφαία υλικά και πρώτες ύλες. Παστιρμαδοπιτάκια από άλλο πλανήτη, χειροποίητα ντολμαδάκια που μοιάζουν απίστευτα με αυτά της γιαγιάς σου, ανάμεικτη πράσινη σαλάτα ξινοτύρι νιότικο, σαλάμι Δράμας πικάντικο και ντοματίνια που ευφραίνει πρώτα το μάτι σου και μετά τον ουρανίσκο σου, σαγανάκι σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά που το λένε και πύραυλος αν σου αρέ τα καφτερά, λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού για το κλείσιμο. Βασικά το κλείσιμο πρέπει να γίνει με πατάτα καβουρμά, το πιάτο που έφαγα την Πέμπτη βράδυ στην πολλοστή φορά που το επισκέφτηκα.

(ο πύραυλος)

(η σαλάτα ανάμεικτη)

(τα παστιρμαδοπιτάκια)

 Όλες τις υπόλοιπες ήταν μέρα. Μεσημέρι μετά από ψώνια ή βόλτα στο κέντρο. Τα Καραμανλίδικα είναι ιδανικά για να γεμίσεις το στομάχι σου ποιοτικά ενώ τσουγκράς τα τσίπουρα, τα ούζα ή τις μπύρες. Είναι κλασσικό, ελληνικό μεζετζίδικο. Μεζετζίδικο που τα πιάτα είναι εξαιρετικά, το προσωπικό φιλικό και το περιβάλλον αυθεντικό. Άλλωστε αυτό μου είπε και ο Φάνης, “Εμείς εδώ προσφέρουμε αλλαντικά, τυριά και εξυπηρέτηση. Όλα στην μέγιστη ποιότητα”

 

Υ.Γ.: Τις Κυριακές αλλαντικά και προσωπικό ξεκουράζονται. Τις υπόλοιπες μέρες το βρίσκεις ανοιχτό από τις 10:00 μέχρι τις 23:00

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη Ευριπίδου & Σωκράτους 1 τηλ: 210-3254184 facebook | foursquare | karamanlidika.gr