ΦΑΓΗΤΟ

Τα βρώμικα των προημιτελικών

Η Ελλάδα βρίσκεται αισίως στη φάση των '8' και η όρεξή μας έχει ανοίξει για ακόμα περισσότερα (φαγητά).

Εμείς τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και μέρες, από το πρώτο τζάμπολ δηλαδή αυτού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μπορείς να κερδίσεις πολλά λίτρα μπύρας συμμετέχοντας στον διαγωνισμό του ‘Όλα Για Το Καλάθι’, αλλά με το φαγητό τι κάνουμε;

Η πρόκριση της εθνικής μας άνοιξε κυριολεκτικά την όρεξη και αμέσως αναζητήσαμε τις βρώμικες σπεσιαλιτέ κάθε χώρας από τις οκτώ που προκρίθηκαν στα προημιτελικά. Βγάλε μπλοκάκι και άρχισε να σημειώνεις. Ως γνωστόν, τα κάνουμε #olagiatokalathi

Ελλάδα

Ήταν ιερή υποχρέωση του Oneman να κάνει μια σπουδή για τα καλύτερα βρώμικα της πόλης. Και την έκανε. Αν τώρα ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο και έπρεπε να επιλέξουμε το ένα από τα οκτώ καλύτερα ως πιο αντιπροσωπευτικό της χώρας, δεν θα τα βάζαμε με την Ιστορία και θα πηγαίναμε με τις κοτομπουκιές της Μιχαλακοπούλου, που το κρατάνε αληθινό εδώ και 18 χρόνια.

(φωτογραφία: Θοδωρής Μάρκου)

Λετονία

Pelmeni XL, κύριοι. Στην παλιά πόλη της Ρίγας, το Pelmeni XL είναι ανοιχτό μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής και του Σαββάτου και σερβίρει τα πιο φοβερά πιτάκια της πόλης. Αρπάζεις ένα μπολ, βάζεις μέσα καπνιστό κρέας, πιτάκια με λαχανικά και όποια σως σου γυαλίσει και πληρώνεις ανάλογα με το βάρος του πιάτου. Το κατάστημα σερβίρει και γιαούρτι, κεφίρ, χυμούς, μπύρα και βότκα για να γίνει πιο ομαλά η χώνεψη.

Ρωσία

Θα ήταν λίγο άτοπο να επιλέξουμε ένα μαγαζί για τη χαώδη Ρωσία. Αντ’ αυτού, θα πάμε με μερικά αριστουργήματα που έχουμε δει online. Και καλή τύχη!

(λουκανικοπιτάκια με ΟΛΟΚΛΗΡΟ το λουκάνικο)

 

(τηγανητό καλαμάρι σε πολύ καλή κατάσταση)

(δροσερή oroshka soup με ξινόγαλα και λαχανικά)

(και για επιδόρπιο, πιροσκί με γέμιση μαρμελάδα κεράσι)

Σερβία

Rostilj Dorcolac στη γνωστή γειτονιά του Βελιγραδίου ονόματι Dorcol. Όλες οι σέρβικες μπάρμπεκιου σπεσιαλιτέ βρίσκονται στον κατάλογο, αλλά εμείς θα πάμε με το σπιτικό λουκάνικο και το γεμιστό μπιφτέκι, ή αλλιώς γεμιστή pljeskavica. Να δοκιμαστεί και η παραδοσιακή urnebes σαλάτα με τυρί, πιπεριές, κρεμμύδι και μουστάρδα. Κάτι ιδιαίτερα ελαφρύ πριν κοιμηθείς.

Ισπανία

Αν είναι σημαντικό για κάποιον ότι σε μια επίσκεψή του στη Βαρκελώνη, ο Mark Zuckerberg έφαγε στο Taquerias Tamarindo, τότε γρήγορα γρήγορα έχουμε την επιλογή μας και για την Ισπανία. Μεξικάνικο fast food, tacos και μπύρες για όλους. Φτηνά. Όπως πρέπει δηλαδή.

Σλοβενία

Βραστά λουκάνικα στο Klobasarna στην καρδιά της Λουμπλιάνα. Πιο σλοβένικο και πιο fast food δεν γίνεται.

Ιταλία

Θα ήταν πολύ εύκολο να προτείνουμε ένα τεράστιο κομμάτι πίτσα, πρακτικά από οπουδήποτε στην Ιταλία σερβίρουν φαγητό ή/και μιλάνε ιταλικά. Θα πάμε λοιπόν με μια ελάχιστα πιο ψαγμένη επιλογή, το Margy Burger στο Μιλάνο.

Γερμανία

Δεν είχαμε προβλέψει τη φοβερή πρόκριση της Γερμανίας εις βάρος της Γαλλίας, αλλά οφείλουμε να θυμίσουμε αυτό το σπουδαίο θέμα με το οποίο είχαμε μουσκέψει τα πληκτρολόγια από τα σάλια μας, 9 μήνες πριν. 13 γερμανικά junk foods που πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Να μια ιδέα:

 

Και επειδή το σωστό βρώμικο θέλει και το κατάλληλο συνοδευτικό, μπες στο olagiatokalathi.gr και πάρε μέρος στον διαγωνισμό ‘Όλα για το Καλάθι’ για να κερδίσεις ένα από τα εκατό καλάθια μπύρας.