ΦΑΓΗΤΟ

Το Barbarossa Athens κρύβει μέσα του την Πάρο και τη θάλασσα

Ένα δείπνο στο εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό ήταν αρκετό για να το συμπεριλάβουμε στις ιδανικές επιλογές dinning αυτής της χρονιάς.

Υπάρχουν μερικά ονόματα, μερικά brands, μερικοί άνθρωποι που ακολουθείς και αγαπάς σε αυτή τη ζωή, εμπιστευόμενος κάθε νέα τους κίνηση, κάθε νέο τους δημιούργημα. Στην περίπτωση του Barbarossa Athens αυτό ισχύει σε δύο περιπτώσεις. Ισχύει τόσο για το brand name Barbarossa που κουβαλά μαζί του μια πολυετή υπέροχη ιστορία στο νησί της Πάρου, όσο και για τον Ετιέν Τοπαλιάν, τον επιχειρηματία που μοιάζει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού της πόλης και να δημιουργεί τη μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις που κάνουν το πιο σωστό πράγμα. Να ψυχαγωγούν και τις πέντε αισθήσεις των ανθρώπων που τις επισκέπτονται.

Το Barbarossa Athens βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό, μακριά από τη βαβούρα του κέντρου, σε ένα μαγαζί που έχει χαράξει τη δική του ιστορία στη γαστριμαργική διασκέδαση της πόλης. Το πρώτο στοιχείο που προσέχεις είναι η λιτή αλλά πάρα πολύ όμορφη διασκέδασή του. Μοντέρνα όσο χρειάζεται για την εποχή του, ήρεμη όσο πρέπει για ένα εστιατόριο στο οποίο το επίκεντρο οφείλει να είναι το φαγητό, με όμορφα όμως στοιχεία που δίνουν και τα διαπιστευτήρια του Barbarossa σαν brand.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Πριν περάσω στο φαγητό, σε αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, θα πω ότι το Barbarossa Athens είναι ένας χώρος στον οποίο θα ψυχαγωγηθείς, θα περάσεις καλά, την ίδια στιγμή που θα φας ωραιότατα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί το focus να δίνεται στη γεύση αλλά την ίδια στιγμή, ο κόσμος που το προτιμά συνθέτει σχεδόν κάθε βράδυ μία παρέα η οποία διασκεδάζει πότε σε ρυθμούς ξένης και πότε σε ρυθμούς ελληνικής μουσικής. Μετατρέποντας το Barbarossa σε ένα party restaurant, χωρίς όμως τη φασαρία που φέρνει συνήθως αυτός ο όρος.

 

Τα πιάτα είναι εντυπωσιακά σε όψη και γεύση. Οι επιλογές είναι αρκετές και κυμαίνονται από πιάτα sashimi και sushi μέχρι γεύσεις της ελληνικής γης και της ελληνικής θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικό το πώς μπλέκονται ελληνικά ψάρια και παραδοσιακές συνταγές σε έναν κατάλογο ο οποίος έχει την τάση να πηγαίνει προς την μοντέρνα κουζίνα, διατηρώντας όμως τις παραδόσεις και τις κλασικές επιταγές της κουζίνας μας. Γι΄αυτό και ο κατάλογός του χωρίζεται στον Barbarossa Fresh με τις επιλογές σε φρέσκο ψάρι και τις ιαπωνίζουσες επιλογές και στον Barbarossa Old School που μυρίζει Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη. Με την καλλιτεχνική πινελιά φυσικά του σεφ Ιωσήφ Συκιανάκη.

Παρέα, σε αυτό το κείμενο, θα χτίσουμε το κατά τη δική μας εκτίμηση ιδανικό μενού να ακολουθήσετε, επισκεπτόμενοι το εστιατόριο.

 

Ξεκινάμε με το εντυπωσιακότατο aji tataki που δεν είναι άλλο από sashimi τσιπούρας με ginger, φρέσκο κρεμμύδι και lime, σερβιρισμένο στο ίδιο το σώμα της τσιπούρας. Ένα πολύ χορταστικό ορεκτικό με το ψάρι να είναι πολύ γευστικό φυσικά και να ταιριάζει άριστα με τις υπόλοιπες γεύσεις, ανοίγοντας την όρεξη ακόμα περισσότερο για την συνέχεια.

Προσωπικά, θεωρώ must να δοκιμάσεις και κάποιο πιάτο με sushi ή sashimi. Είναι το φρέσκο ψάρι το οποίο αναδεικνύει αυτές τις γεύσεις άλλωστε. Τα ρολά είναι ιδαίτερα ωραία αν και είμαι περισσότερο φαν του sashimi. Προτείνω ανεπιφύλακτα ένα min διαφόρων γεύσεων και επιλογών για να μοιραστείς με την παρέα σου.

 

Από τα πρώτα, δοκίμασα ακόμα τα γαριδοπιτάκια που ήταν πάρα πολύ γευστικά, το ίδιο και η σαλάτα barbarossa με φιλέτο πορτοκαλιού, μάνγκο, σύκο και φύλλα παρμεζάνας. Αλλά αυτό για το οποίο θα ανυπομονείς είναι το κριθώτο καραβίδας.

 

Τα καραμελωμένια ντοματίνια είναι απλά το κερασάκι σε ένα πάρα πολύ γευστικό πιάτο το οποίο μυρίζει θάλασσα και κρύβει μέσα του όλη τη νοστιμιά της ελληνικής μαγειρικής. Καλομαγειρεμένο κριθαράκι με ζουμερές καραβίδες σε ένα πραγματικά πολύ ωραίο πιάτο.

 

Να πω την αλήθεια μου για τα γλυκά ήμουν σχετικά διστακτικός μιας και χορτασμένος. Αλλά η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Καραμελωμένο τσουρέκι με παγωτό βανίλια μαδαγασκάρης σε μία γευστική αμαρτία που θα σε στείλει πάρα πολύ χαρούμενο στο σπίτι.

 

Εμπιστεύσου το Barbarossa Athens αυτές τις γιορτές και μετά από αυτές για βραδιές γεμάτες γεύση και απόλαυση. Πού ξέρεις; Μπορεί να μας πετύχεις και εμάς στα τραπέζια του.

Barbarossa Athens, Εθνικής Αντιστάσεως 39, Νέο Ψυχικό, τηλ: 2106841156