ΦΑΓΗΤΟ

To My Pizza Project θέλει να σε κάνει pizzaiolo του σπιτιού σου

O Γιώργος Χριστοδουλόπουλος έφτιαξε ένα site με λεπτομερείς οδηγίες για να φτιάξεις μόνο σου pizza που θα την ζηλέψει ακόμα και βέρος Ιταλός.

Το θέμα pizza είναι ένα λεπτό θέμα. Το θέμα pizza στο σπίτι είναι ένα δύσκολο θέμα. Παραδέξου ότι το έχεις προσπαθήσει, το έχεις παλέψει, το έχεις δοκιμάσει αλλά πάντα έμενες με έναν καημό μέσα σου. Γιατί η δική σου δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή που τρώω στα ιταλικά εστιατόρια; Τι κάνουν οι μπαγάσηδες που δεν μπορώ να κάνω εγώ; Το mypizzaproject.com είναι στο πλάι σου, βοηθός και αρωγός για να γίνεις pizzaiolo ιταλικών διαστάσεων.

Το ανακάλυψα όταν σαν παρέα είχαμε στόχο να φτιάξουμε pizza στο σπίτι. Είχαμε ψήσει bbq άπειρες φορές, είχαμε φτιάξει εντυπωσιακά burgers με mushroom melt sauce που θύμιζε απογείωση εποχών Wendy’s αλλά pizza ποτέ. Υπήρχε ένας φόβος, ένας δισταγμός. Λες και ένα μαγικό κόλπο που αγνοούσαμε μας έκανε να το αναβάλουμε συνεχώς. Μέχρι που ήρθε το MyPizza Project.

 

Για να καταλάβω τι και πως αποφάσισα να συναντήσω τον Γιώργο και να μου εξηγήσει από κοντά πως μπορώ να φτιάξω pizza θεική στο σπίτι. Εκείνος ξεκίνησε αυτό το project το 2013 και έψαξε να βρει πως θα μπορέσει ο καθένας στον φούρνο του να παρουσιάσει pizza που θα στεκόταν σε κάθε εστιατόριο ιταλικό. Θα σε ενημερώσω ότι δεν είναι μόνο θέμα οπτικής αλλά θέμα γεύσης.

Η πρώτη απάντηση στην απορία μου ήταν ότι όλη η μαγεία είναι στο ψήσιμο. “Στο σπίτι δεν έχουμε ξυλόφουρνο για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Όλοι νομίζουν ότι το μαγικό είναι στην ζύμη αλλά δεν ισχύει. Μια μέτρια ζύμη με καλό ψήσιμο έχει καλύτερο αποτέλεσμα από μια καλή ζύμη με μέτριο ψήσιμο”. Άρα δεν μπορώ να πετύχω ποτέ καλή pizza στο σπίτι. Απογοήτευση στα πρόσωπα της παρέας.

 

Λάθος. Για τον λόγο αυτό υπάρχει το MyPizza Slab. Τι είναι αυτό ρε φίλε; Κάτσε να μας εξηγήσει ο Γιώργος. “Είναι μια μαντεμένια επιφάνεια που φτιάχνεται στην Ελλάδα και καταφέρνει να συγκεντρώνει την θερμότητα που χρειάζεται για το τέλειο ψήσιμο πίτσας. Στον οικιακό φούρνο η θερμοκρασία φτάνει μέχρι 270 βαθμούς ενώ πάνω στο slab λόγω υλικού μπορεί να να ξεπεράσει τους  350 βαθμούς”. Πάνω κάτω αντιστάσεις και είναι σαν να έχεις ξυλόφουρνο.

Ωραία και; Τόσο σημαντικό είναι αυτό;

 

Κοίτα να δεις που δεν έφταιγα τόσο καιρό.

 

Και με την ζύμη όμως τι γίνεται; Ο Γιώργος μας είπε ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα το πετύχεις αν φτιάξεις την ζύμη μερικές μέρες πριν και την αφήσεις να ωριμάσει στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες. Α και ποτέ δεν χρησιμοποιείς πλάστη, σου έχει δώσει χεράκια ο θεούλης για να την ανοίξεις και θα είναι πολύ καλύτερο. Αν θες λεπτομερή συνταγή και videos για να δεις πως θα ανοίξεις τη ζύμη, υπάρχουν όλα στο site.

 

Τώρα για την σάλτσα και τα υλικά που θα βάλεις εκεί είναι περι ορέξεως napolitana. Ότι θες και ποθείς πέτα το πάνω. Οι συμβουλές του Γιώργου είναι να βάλεις πάντα λίγο λιγότερα από όσα νομίζεις. Μην την φορτώσεις ρε παιδάκι μου. Από mozzarella διάλεξε την αγελαδινή που είναι πιο οικονομική από τη βουβαλίσια, ενώ μπορείς να κάνεις και mix τυριών για πιο λαστιχένιο αποτέλεσμα. Πρόσεξε κάτι τώρα. Επειδή το ψήσιμο της πίτσας γίνεται γρήγορα αν βάλεις υλικά που θέλουν αρκετή ώρα, πέρασέ τα από το τηγάνι λίγο πριν.

 

Αν θες να πάρεις ιδέες υπάρχουν ωραιότατες συνταγές στο  MyPizza Project. Ο Γιώργος μας πρότερινε για τώρα τον χειμώνα μια με μοτσαρέλα, σπανάκι, σουτζούκι και αβγό. Πρόσεχε τώρα μερικές λεπτομέρειες που θα σε κάνουν pizzaiolo campeone. Το σπανάκι βάλτο από την αρχή, το σουτζούκι πέρασέ το από το τηγάνι και το αβγό  (μπαίνει μόνο ο κρόκος) πέταξέ το από πάνω στην μέση του ψησίματος.

Αν τώρα και εσύ νόμιζες ότι η bianca είναι μόνο με κρέμα γάλακτος να σου πω ότι και εδώ έκανες λάθος. Κομμάτια μοτσαρέλας και μπλε τυριού Δανίας αρκούν για να σχηματιστεί αυτή η θεσπέσια κρέμα. Ότι κι αν βάλεις πάντως να θυμάσαι ότι η θερμοκρασία της κουζίνας  του φούρνου παίζει τεράστιο ρόλο. Γρήγορες κινήσει για να την βάλεις την κουζίνα στο φούρνο και είσαι άρχοντας.

Μήπως πείνασες και θες να φτιάξεις μια πιτσούλα στα γρήγορα. Μπες στο Mypizzaproject και ενημερώσου. Αν πάλι όχι τότε μπες και θα σου έρθει η όρεξη.

 

Υ.Γ. Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου αλλά και αυτές του site έχουν γίνει σε οικιακό φούρνο. Ψάρωσες;