ΦΑΓΗΤΟ

To Zampanó φέρεται στην ελληνική κουζίνα με φελινικό σεβασμό

Ένας κινηματογραφικός χώρος που απλά προσφέρει πιάτα τόσο καθάρια και γοητευτικά σε γεύση και οπτική που θα έπρεπε να προταθεί για Όσκαρ.

Είναι τόσο έντονο σε μερικά μαγαζιά το αίσθημα του ταξιδιού που σου προσφέρουν μόλις μπεις μέσα που είναι σα να εισήλθες σε κάψουλα χωροχρόνου. Στο Zampanó η αισθητική είναι τόσο κινηματογραφική και τα πιάτα του τόσο ενδιαφέρονται που νομίζεις ότι παίζεις σε άρτια γυρισμένη ταινία που αξίζει άπειρα Όσκαρ. Και μάντεψε ποιος είναι σκηνοθέτης. Ο Φελίνι.

 

Αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει την σύνδεση να σου κάνω ένα μικρό brief. Zampanó λεγόταν ο λίγο αλήτης και τεντυμπόης χαρακτήρας της ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «La Strada» και τον υποδυόταν ο Άντονι Κουίν. Αυτή η ταινία χάρισε στον σκηνοθέτη το πρώτο του Όσκαρ και αποτελεί ένα ατόφιο αριστούργημα. Είναι ένα κινηματογραφικό διαμάντι. Από το ίδιο κράμα είναι φτιαγμένο και το εστιατόριο του Ψυρρή.

 

Μόλις μπαίνεις μέσα είναι σίγουρο ότι θα σε συνεπάρει η αισθητική και το feeling που αποπνέει. Δεν είναι ότι σου τραβάει το μάτι κάτι συγκεκριμένο αλλά συνολικά είναι ένας χώρος που σε ταξιδέυει σε κάποιο κινηματγραφικό σετ εποχής. Οι γκρι τοίχοι, το μάρμαρο στο μπαρ, οι χαλκοσωλήνες, τα διαφορετικά τραπέζια και καρέκλες. Όλα τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους που όμως δημιουργούν ένα αποτέλεσμα αρμονικό και συνάμα μοναδικό. Κομψό και vintage χωρίς κανένα βάρος πάνω του αλλά με μία ανάλαφρη αίσθηση που σε κάνει να ταξιδεύεις.

 

Την ίδια ανάλαφρη αίσθηση και αισθητική έχουν και τα πιάτα του. Ελληνική κουζίνα, ελληνικά προϊόντα που όμως πλασάρονται με έναν πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο. Αυτή η μοναδικότητα ξεχύνεται μπροστά σου από τον κατάλογο που μόλις τον πιάσεις στα χέρια σου έχεις από την μια σουρεαλιστικά μοτίβα και από την άλλη γνώριμα υλικά πλασαρισμένα με έναν τρόπο που σου ιντριγκάρει μυαλό και περιέργεια

 

Αμέσως το μάτι μου έπεσε στα πιττάκια σπετζοφάι. Είναι αυτό που ακούς μόνο που το αποτέλεσμα που σκάει στον ουρανίσκο σου είναι ακόμα πιο θελκτικό από όσο μπορούσες να το φανταστείς. Κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει προς Πήλιο μεριά και η λευκή σως σε δροσίζει όσο χρειάζεσαι. Δίπλα ακριβώς ήρθε η σαλάτα με άγρια ρόκα, ρόδι και καβουρδισμένο σουσάμι. Είχα πραγματικά πολύ καιρό να δοκιμάσω τόσο έντονη γεύση ρόκας, τόσο πιπεράτη και αγνή, όπως πρέπει να είναι. Σε κάθε μπουκιά οι γεύσεις είναι τόσο έντονες και καθαρές σαν πίνακας αριστούργημα που έχει μόνο τα βασικά χρώματα. Το μενού είχε και φασολάκια “τσαουλιά” με kale, αρακά, πίκλα κρεμμυδιού και dressing μουστάρδας. Η πανδαισία του πράσινου σε όλο της το μεγαλείο τόσο οπτικά όσο και γευστικά.

 

Το μενού στηρίζεται στα ελληνικά προϊόντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαρτάται άμεσα από αυτά. Για αυτό τον λόγο αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά η φιλοσοφία του είναι ίδια. Ο Ζαμπανό στην ταινία συμπεριφέρεται με το χειρότερο τρόπο στη Τζελσομίνα και δε διστάζει να την απατήσει με άλλες γυναίκες. Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το Zampanó φέρεται στην ερωμένη του -aka ελληνική κουζίνα- με τόσο σεβασμό όπως λίγοι της έχουν φερθεί. Και όλα αυτά συνδυάζονται τέλεια με την μεγάλη λίστα κρασιών που διαθέτει. Ελληνικές αποκλειστικά ετικέτες που μπορείς να απολαύσεις είτε σε ποτήρι είτε σε μπουκάλι ενώ ελληνικές είναι και οι μπύρες που θα βρεις στον κατάλογο. Αν δεν ξέρεις τι να διαλέξεις το προσωπικό εκτός από διακριτικό και ευγενέστατο είναι και πλήρως ενημερωμένο.

 

Ανοιχτό από το πρωί για cafe, ενώ το εστιατόριο ξεκινά από τις 7 το απόγευμα. Συνήθως η κινηματογραφική οπτική των πραγμάτων είναι σουρεαλιστική και λίγο ουτοπική. Η κινηματογραφική οπτική του Zampanό για την κουζίνα όμως είναι αυτή που με τολμηρό τρόπο πηγαίνει την ελληνική κουζίνα σε μονοπάτια που κεντρίζουν όλες τις αισθήσεις. Μην ξεχάσω να σου πω ότι στο τέλος έκλεισα με μια εξαιρετική lemon pie που σε κάθε μπουκιά η επίγευση λεμονιού δημιουργούσε πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο μου.

 

Υ.Γ. 1: Σε έναν τόσο καθαρό και αγνό χώρο είναι κρίμα να ανάψεις τσιγάρο. Αν σου έρθει μην το κάνεις, γιατί απαγορεύεται.

Υ.Γ. 2: Την πρωτοχρονιά θα υπάρχει special menu αν ψήθηκες με όσο σου είπα. Από τις 8.30  το απόγευμα με τιμή στα 37 ευρώ μπορείς να αλλάξεις χρόνο τρώγοντας σούπα βελουτέ άγριων μανιταριών με νιφάδες μαύρης τρούφας, να επιλέξεις ανάμεσα από δύο σαλάτες η μια με σπανάκι και η άλλη με παντζάρι, δύο ορεκτικά, κυρίως ένα εκπληκτικό φιλέτο Wellington με σως από φρούτα του δάσου και επιδόρπιο μια τάρτα κάστανο με σορμπέ φραγκοστάφυλο.

 

Τρέχα να κάνεις κράτηση στο 213 0233244.

Zampanό, Σαρρή 18, Ψυρρή Facebook | Foursquare