ΦΑΓΗΤΟ

Την καπνίζει την πάπια ο “μαϊντανός”

Ζητήσαμε από τον Marko και τη Δανάη να το τσικνήσουμε παρέα. Το αποτέλεσμα ήταν τσικνιστό, αιματηρό και εκστατικά νόστιμο.

Το Oneman ενόψει Τσικνοπέμπτης, ζήτησε από τους αγαπημένους του food bloggers να προετοιμάσουν ένα πιάτο για να παραδειγματιστείς και στο δικό σου τραπέζι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε και παραδοσιακά αλλά και λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης. Γιατί κακά τα ψέμματα, να ψήνουν ξέρουν πολλοί. Το κάτι παραπάνω όμως θα το βρεις (και) σε αυτές τις συνταγές.

Στο σημερινό κείμενο μαγειρεύουν ο Marko Rossi και η Δανάη Ίσαρη από το “Maintanos” και μας φτιάχνουν καπνιστή πάπια στα κάρβουνα με σπιτική sweet & sour chilli sauce.

 

Η πάπια είναι ένα τεράστιο μαγειρικό απωθημένο μου. Κι όταν μου είπε η Δανάη ότι ο Marko θα καπνίσει πάπια για να την βάλουμε στα κάρβουνα, ένιωσα μια δικαίωση που το συγκεκριμένο blog ήθελα να είναι οπωσδήποτε στην χρυσή εξάδα που μαγειρεύει αυτή τη βδομάδα για εμάς.

 

Το μπαλκόνι του Marko μάς φιλοξένησε και οι πάπιες έπρεπε να καπνιστούν για καμιά ώρα με τα μυρωδικά που έκοψε ο Marko από τις γλάστρες του.

 

Η μυρωδιά και μόνο από την πάπια την ώρα που καιγόταν στα κάρβουνα σε αποζημίωνε. Τα παιδιά όμως θα πήγαιναν αυτή την πάπια ένα βήμα παραπέρα. Η Δανάη ετοίμασε μία φανταστική γλυκόξινη σως για να ρίξουμε στο τέλος πάνω από την πάπια. Η πάπια ψήθηκε και τεμαχίστηκε ιδανικά για να την δεχτεί.

 

Ο κόσμος τελείωνε σε μια μπουκιά κι εμείς τον αποχαιρετούσαμε με πάπια στο στόμα και δάκρυα στα μάτια. Αλλά πριν φτάσουμε στην συνταγή, ας δούμε τι απάντησαν ο Marko και η Δανάη στις ερωτήσεις μας. Να πούμε ότι ο Marko είναι ο ιδρυτής, σεφ και food stylist του www.maintanos.com και η Δανάη ο συνιδρυτής, η ψυχή αλλά και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις φωτογραφίες του site.

 

Γιατί maintanos;

Είναι παρεξηγημένος ο μαϊντανος. Από τη μία τρώγεται αλλά από την άλλη λες “κοίτα, ήρθε ο μαϊντανός”. Οπότε ήταν για εμάς ένα challenge να τον αναδείξουμε και να δούμε αν ο κάθε καλεσμένος στο site μας θα γίνει μαϊντανός για εμάς ή όχι. Μας άρεσε από την αρχή το όνομα.

Γιατί το blog σας δεν είναι άλλο ένα food blog; Τι παραπάνω έχει από τα υπόλοιπα;

Μ: Γιατί ασχολούμαστε πιο πολύ με εκείνον που μαγειρεύει. Παίρνουμε στοιχεία από τον χαρακτήρα του και τις διατροφικές του συνήθειες. Γνωρίζουμε το σπίτι του, μαθαίνουμε πολλά για εκείνον από το τι θα μαγειρέψει. Θέλουμε ο άλλος να είναι αληθινός. Όχι να φτιάχνει σε εμάς κινόα και μετά να πηγαίνει να σαβουριάζει μόνο burger.

Δ: Είχαμε πολλή ανάγκη να προβάλουμε τη δουλειά μας. Μας αρέσει πάρα πολύ το φαγητό αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε άλλο ένα site με συνταγές. Οπότε μπλέξαμε τον άνθρωπο. Έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα αυτό που κάνουμε. Δεν δίνουμε τόσο συνταγές δικές μας.

 

Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Μ: Εγώ αγαπάω πάρα πολύ το αποτέλεσμα και το styling που κάνω.

Δ: Συνδυάζονται δύο πολύ μεγάλες αγάπες, το φαγητό και η φωτογραφία κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι δεν ξέρουμε ποτέ τι μας περιμένει σε κάθε σπίτι που πάμε.

Τι θα ήθελες ιδανικά από όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον; Πού θες να δεις αυτό το blog να φτάνει;

Μ: Θα θέλαμε να γίνει πιο global. Ξεκινάμε με το ελληνικό κοινό αλλά δεν θα ήθελα να μείνουμε μόνο σε αυτό.

Δ: Θα ήταν πολύ ωραίο να ταξιδεύουμε σε σπίτια ανθρώπων στο εξωτερικό και να τους φωτογραφίζουμε εκεί. Θα μου άρεσε πολύ να εξαπλωθεί το site.

 

Πες μου το αγαπημένο σου συστατικό και 2-3 ιδανικούς τρόπους να το χρησιμοποιείς.

Μ: Μου αρέσει το τσίλι πάρα πολύ. Βάζω εύκολα σε όλα τα φαγητά. Ακόμα και στο σουβλάκι, τσίλι βάζω.

Δ: Ο κόλιανδρος ο ξερός. Θα μπορούσα να τον βάζω παντού. Μου αρέσει πάρα πολύ σε λαχανικά τουρλού, στα τηγανητά αυγά και στο ψητό ψάρι.

Ποια ξένα site διαβάζεις σχετικά με το φαγητό;

Μ: Μου αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες του Jamie Oliver. Είναι τα χρώματα πάντα πάρα πολύ ζωντανά.

Δ: Μου αρέσει το κλασικό Saveur. Γενικά τα περισσότερα site τα κοιτάω για τις φωτογραφίες και την αισθητική, όχι τόσο για τις συνταγές και τα φαγητά.

Καπνιστή πάπια στα κάρβουνα με σπιτική sweet & sour chilli sauce

 

2 στήθη πάπιας

Για το κάπνισμα

Μυρωδικά (φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο)

Ξύλο οξιάς

Για τη sweet & sour chilli sauce

750μλ ξύδι

300μλ ζαχαρη

100γρ κουκουνάρι

Σταφίδες

7 κρεμμυδάκια εσαλοτ

7 σκελιδες σκορδο

2 κ.σ. ξερό κόλιανδρο σπόρια

50γρ τσίλι φρεσκο

1 τομάτα μεγάλη ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση: Σε ενα wok ή μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το ξύλο οξιάς και ανάβουμε φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά απο πανω να καούν. Τοποθετούμε μια σχαρα ή ένα τριφτη και απλώνουμε τις πάπιες αφού πρωτα τους χαράξουμε το δέρμα. Κλείνουμε με καπάκι για 30 λεπτά μέχρι να καπνίσουν. Τις αλατιζουμε καλά. Ψήνουμε τις πάπιες σε χαμηλή φωτιά στα κάρβουνα πρώτα απο την πλευρά του δέρματος. Ψήνουμε τις πάπιες ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

 

Παράλληλα, σε ενα κατσαρολάκι τσιγαριζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύδι και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβραζουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι. Τις κόβουμε και τις σερβίρουμε με τη sweet & sour chili sauce.

 

Κλείνουμε όπως θα κάνουμε σε κάθε κείμενο αυτής της στήλης με το τραγούδι που επιλέγει το κάθε ένα από τα παιδιά για soundtrack του maintanos.

Το κομμάτι που διαλέγει ο Μάρκο είναι:

 

Το κομμάτι που διαλέγεί η Δανάη είναι αυτό, “γιατί το φαγητό είναι sexy”:

 

Βρες τον μαϊντανό σε blog, facebook, instagram.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου