ENTERTAINMENT

Το “ΕΑΤ: Τhe story of Food”, στον Πύργο τον Λευκό

Η Δώρα Τσαμπάζη γράφει για την εμπειρία της στο απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι στην συμπρωτεύουσα, στην εκδήλωση της εκπομπής "ΕΑΤ: Τhe story of Food", του National Geographic.

Η λατρεία μας για φαγητό είναι δεδομένη. Όπου φαγητό και χαρά, το Oneman πρώτο. Έτσι, δεν γινόταν να πάρουμε απουσία από την εκδήλωση για την εκπομπή  «EAT: The Story of Food» του National Geographic Channel που πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο Mediterranean Cosmos.

«Φαγητό, τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε αυτή τη λέξη;» ήταν η ατάκα με την οποία καλωσορίσαμε το κοινό στο απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι, παρέα με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, κι εγώ από μέσα μου σκεφτόμουν  ό,τι «βρωμιά» μπορεί να κατεβάσει ο νους. Σουβλάκια, Burger King, κοτόπουλα στο KFC, τα γυράδικα στην Τούμπα.

 

Ευτυχώς που υπάρχουν chef σαν τον Χριστόφορο Πέσκια και μας ανοίγουν τα μάτια και μάθαμε πως μπορούμε να τρώμε «βρώμικα» με πιο υγιεινό τρόπο.

«1 εκατομμύριο χρόνια πριν, ανακαλύψαμε τη φωτιά. 5 λεπτά αργότερα ανακαλύψαμε το  ψήσιμο», κάπως έτσι ξεκινά η εκπομπή και η εκδήλωση «EAT: The Story of Food» και θα συμπληρώσω εγώ, και πολύ καλά κάναμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από μια καλοψημένη μπριζολίτσα στα κάρβουνα!

 

Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο διεθνώς αναγνωρισμένος chef Χριστόφορος Πέσκιας, παρέα με την chef and food blogger Madame Ginger, μας ταξίδεψαν σε πιάτα και γεύσεις κολασμένες που έκαναν το κοινό από κάτω που παρακολουθούσε, να παρακαλάει για μία μερίδα! Όπως ακριβώς και στην εκπομπή «EAT: The Story of Food», η ιστορία του φαγητού που εξελίχθηκε τις δύο ώρες που ακολούθησαν, ήταν μια ιστορία για μερακλίδικα στομάχια και κυρίως υπομονετικά!

 

Ξεκινήσαμε με το αυγό ποσέ με σίγκλινο Μάνης, τραγανό bacon, πανσέτα και πικάντικο σύκο για να τιμήσουμε την αγαπημένη σε όλους μας σαρκοφαγία.

Συνεχίσαμε με το καλαμάρι με πέστο και πατάτες τηγανιτές γιατί, ως χώρα που βρέχεται από θάλασσα, πρέπει να τιμήσουμε τα γαλανά νερά μας και γευστικά μας καλαμαράκια.

 

Πειραματιστήκαμε ως άλλοι Food Revolutionaries, δημιουργώντας, ένα διαφορετικό σπανακόρυζο, ένα σπανακόρυζο με φύκια, ή αλλιώς φυκόρυζο. Και για αυτούς που θα βιαστούν να σχολιάσουν, έχω να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον και να το δοκιμάσετε, πριν το κρίνετε!

Τιμήσαμε τους Σπόρους της Γης και την πεμπτουσία της μεσογειακής διατροφής, απολαμβάνοντας έναν κρητικό ντάκο με ελαιόλαδο, ντομάτα, ελιές, ρίγανη και ξινομυζήθρα. Ήταν ο ντάκος ο σωστός, ο κυμπάρης ντάκος.

 

Αποδείξαμε ότι οι «ένοχες» απολαύσεις μπορεί να γίνουν τελικά και σε «αθώα» εκδοχή και καλή για την υγεία μας, κάνοντας ένα διαφορετικό «βρώμικο» με χειροποίητο λουκάνικο με μαριναρισμένο λάχανο, (kimchi), γιαούρτι, και όλα αυτά  σε ψωμί ολικής άλεσης.

 

Όπως σε κάθε καλό γεύμα, κλείσαμε με το επιδόρπιο. Μάθαμε τη σωστή διαδικασία παρασκευής της καραμέλας δημιουργώντας μία απίθανη μους σοκολάτας με καραμέλα και μαριναρισμένες φράουλες.

 

Προσωπικά, λάτρεψα το καλαμάρι με πέστο και το εναλλακτικό «βρώμικο» με το kimchi, μιας και είμαι λάτρης του κορεάτικου και χάρηκα που το συνάντησα παρέα με το λουκάνικο.

Στο τέλος, ψαχνόμασταν για καμιά μους σοκολάτας με φράουλες, μήπως και περίσσεψε, αλλά έδινε 1.05, ότι δεν θα βρίσκαμε τελικά.

Το ταξίδι στην ιστορία του φαγητού, άρα και του πολιτισμού, έφτασε στο τέλος του. Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης του Νational Geographic.

Φωτογραφίες: Elias Lefas