ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Flaked, τι έκανες και σε μισούν όλοι τόσο;

Οι κριτικές για την νέα Venice beach traumedy του Will Arnett είναι άθλιες. Δεν πειράζει, o Hank Moody (και εμείς) είμαστε με το μέρος σου.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι έχουν πέσει πολλές σειρές για ‘ανώριμους λευκούς άντρες που περνούν κρίση μέσης ηλικίας και ζουν στο Los Angeles’ μαζί και έχει μπουκώσει το σύστημα. Αν και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Flaked δεν είναι ούτε τόσο αστείο, ούτε τόσο τραγικό, ούτε τόσο σημαντικό όσο πιστεύει.

‘Τότε, γιατί ρε παλικάρι, να κάτσουμε να το δούμε;’, σε ακούω να λες. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος. Ειδικά από άποψη πλοκής, που στα πρώτα 4 επεισόδια φαίνεται να είναι υπερβολικά χαλαρή-την λες και ανύπαρκτη (SPOILER-Τα πράγματα αλλάζουν μετά. Δραματικά και ψιλο-αναπάντεχα).

 

Όλα τα λεφτά εδώ είναι η εκπληκτική (σαγηνευτικά μελαγχολική) ατμόσφαιρα -δια χειρός του βραβευμένου με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας του Christopher Nolan ο οποίος, μετά την αποτυχία του Transcendence, ‘ξέπεσε’ στην τηλεόραση-που θυμίζει Californication.

Για την ακρίβεια Californication χωρίς το γκλάμουρ και το κατάμαυρο χιούμορ.

Λογικό καθώς και οι δυο σειρές διαδραματίζονται και έχουν γυριστεί στη Venice Beach, ενώ και στις δυο πρωταγωνιστούν τύποι που πληγώνουν τους γύρω τους με την ανώριμη & αυτοκαταστροφική συμπεριφορά τους. Αλλά στους οποίους, μην ξεχνιόμαστε, επιμένουν να κάθονται (στη σειρά για να περάσουν από το κρεβάτι τους) οι ωραιότερες γυναίκες (σερβιτόρες, barwoman, surf chicks) της πιάτσας.

 

Στην πραγματικότητα o Hank Moody και ο Chip, ο υπό ανάρρωση αλκοολικός κατασκευαστής σκαμπό με τρία ποδιά που υποδύεται εδώ ο Arnett (συν-δημιουργός και συν-σεναριογράφος της σειράς), θα μπορούσαν, αν αντάμωναν στην πραγματικότητα σε κάποιο παραλιακό καφέ, να γίνουν κολλητοί.

 

Με τη διαφορά ότι ο Chip, που το παίζει guru των Ανώνυμων Αλκοολικών της περιοχής αλλά στην πραγματικότητα (SPOILER) πίνει κρυφά κρασί από ένα δοχείο στο ψυγείο του, πιστεύει όντως κάποιες από τις μπαρούφες και αμπελοφιλοσοφίες που εκστομίζει.

Επίσης, πέρα από σκατένιος άνθρωπος (μαθαίνουμε από την αρχή ότι κυκλοφορεί παντού με ποδήλατο γιατί, πριν από 10 χρόνια, είχε σκοτώσει ένα αγόρι όσο οδηγούσε μεθυσμένος και του αφαίρεσαν για πάντα το δίπλωμα) είναι και σκατένιος κολλητός.

 

Πως; Με το να επιμένει να κυνηγά την καινούργια σερβιτόρα ονόματι London που έχει σταμπάρει πρώτος ο somellier φίλος του (ναι, και τα δυο επαγγέλματα των ηρώων είναι εντελώς ‘τηλεοπτικά’) και να του βάζει τρικλοποδιά σε κάθε ευκαιρία που έχει (σ.σ. Παρολαυτά η μεταξύ τους φιλία είναι, ουσιαστικά, η ψυχή της σειράς).

 

Μιας που το αναφέραμε η σερβιτόρα, την οποία υποδύεται έξοχα η Ιρλανδέζα Ruth Kearney, που ίσως να θυμάσαι από το Primeval και το Following, είναι ένας καλός λόγος για να κάνεις λίγο υπομονή μέχρι μετά τη μέση της 1ης σεζόν.

 

Όπως ακριβώς, ακόμη καλύτερος, είναι (SPOILER) η εσαεί αγαπημένη μας Heather Graham ως η πρώην γυναίκα του (αν και ακόμη o Chip δεν έχει υπογράψει τα χαρτιά διαζυγίου) που πλέον είναι φτασμένη τηλεοπτική σταρούμπα και έχει μετακομίσει σε έπαυλη στο Beverly Hills. Μάλιστα το κτίριο που βρίσκεται το μαγαζί του, το οποίο είναι μονίμως παντελώς άδειο από πελατεία, ανήκει στον stoner πεθερό του (σ.σ. Έχει και άλλα καλά cameo, όπως την Kirstie Alley και τον Christopher Mintz-Plasse).

 

Προφανώς ο Arnett, το ταλέντο του οποίου δεν χωρά καμία αμφισβήτηση, επηρεάστηκε όταν έγραφε το Flaked από το διαζύγιο του με την Amy Poehler (επίσης, θυμίζω, πετυχημένη τηλεοπτική ηθοποιός). Προφανώς, στα 45 του και ο ίδιος, το είδε όλο αυτό λίγο ως τρόπο να ντιλάρει με τη δική του προσωπική κρίση μέσης ηλικίας κάνοντας κάτι πιο ‘προσωπικό’ και ‘ουσιαστικό’.

Επίσης, προφανώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν μας αφορά. Το Flaked εννοείται πως είναι μια ακόμη σειρά γραμμένη από άντρες για άντρες (ναι, ακόμη και το να κυκλοφορούμε, όπως εκείνος, χωρίς κινητό, είναι κάτι σαν ευσεβής πόθος-δεν συμφωνείς;). Και ναι, δεν είναι αστεία. Ωστόσο αξίζει τον κόπο να την δεις ως το τέλος. Γιατί όλοι όσοι γράφουν ‘διθυράμβους μίσους’ απέναντί της, είναι δεδομένο ότι δεν έκαναν αυτό τον κόπο. Επίσης γιατί όλοι κρύβουμε λίγο Chip μέσα μας. Απλά μένει στην Καλλιθέα και το Παγκράτι και όχι στη Venice beach. Εκεί που ο ήλιος πάντα λάμπει και τα κορίτσια φοράνε πάντα bikini.

How cool is it? #RuthKearney #Flaked #venice

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης ruth kearney    (@loverkearney) στις