Διαφορά στήθους: Οδηγός προπόνησης για τους θωρακικούς μύες

Βάλε τέλος στη στασιμότητα των θωρακικών μυών με το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης
SHARES
Το ανδρικό στήθος έχει μεγάλα περιθώρια υπερτροφίας. Η αρχική εικόνα του αγύμναστου σώματος γρήγορα θα χαθεί και ο κορμός θα δείξει τα πρώτα σημάδια προόδου. Όσο περνά ο χρόνος λίγοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και ακόμη λιγότεροι θα φτάσουν ακριβώς εκεί που επιθυμούν. Η πραγματικότητα είναι ότι το στήθος προβληματίζει κυρίως το μέσο ασκούμενο, ο οποίος έχει ξεπεράσει το επίπεδο του αρχάριου αλλά δεν είναι ακόμη ικανοποιημένος με αυτό που βλέπει στο καθρέπτη του.



Το στήθος μου δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά γιατί:



Δεν με βοηθά η γενετική προδιάθεση



Κακά τα ψέματα, ο τρόπος που θα αναπτυχθούμε εξαρτάται κυρίως από τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει. Ο σωματότυπος είναι συγκεκριμένος και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Σημαντικό είναι επίσης να καταλάβουμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι συγκεκριμένα και αυτό που θα πρέπει να κυνηγήσουμε είναι τα ατομικά μας όρια.



Δεν έχω καλή τεχνική στις ασκήσεις



Το άνοιγμα των χεριών στις κάμψεις, στις πιέσεις στήθους και στις βυθίσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στις συγκεκριμένες ασκήσεις η επιβάρυνση μπορεί εύκολα να περάσει σε τρικέφαλους και ώμους, έχοντας αφήσει σχεδόν ανέπαφο το κομμάτι των θωρακικών. Η απόσταση πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από το άνοιγμα των ώμων.



Πολύ ισχυροί τρικέφαλοι, ωμοί



Εάν έχουμε από τη φύση μας πάρα πολύ δυνατούς ώμους και τρικέφαλους, η αντίσταση υπερνικάται κυρίως από τους δυνατότερους μύες, ενώ οι ασθενέστεροι θωρακικοί παραμένουν ανέπαφοι.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;



Χρόνος



Οι ανεπτυγμένοι θωρακικοί αφορούν έμπειρους αθλητές. Μην περιμένετε αποτέλεσμα επειδή ξεκινήσατε τα push ups πριν μια εβδομάδα. Το διάστημα των τριών πρώτων μηνών θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση μας. Μετά από το αρχικό στάδιο ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει ποιο αργός και η οποιαδήποτε αλλαγή θα χρειαστεί προσπάθεια



Επιδόσεις



Μην περιμένετε καμία σοβαρή αλλαγή εάν δεν σηκώσετε κιλά. Η αντίσταση που θα υπερνικήσουμε θα πρέπει να είναι μεγάλη εάν θέλουμε ανάλογο αποτέλεσμα. Προσθέστε βάρος μεθοδικά στις μπάρες, χωρίς να υπερβείτε τα όρια σας. Προσοχή ο τραυματισμός στους θωρακικούς απαιτεί μεγάλο διάστημα αποχής από τις προπονήσεις.



Πιέσεις, εκτάσεις με αλτήρες, push ups



Οι πιέσεις με μπάρα δεν ωφελούν όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Υπάρχουν σωματότυποι που δεν μπορούν να αναπτύξουν τους θωρακικούς μέσο της προπόνησης με μπάρα αλλά χρειάζονται διαφορετικό ασκησεολόγιο. Λύση στο πρόβλημα δίνουν οι εκτάσεις και οι πιέσεις με αλτήρες αλλά και το μηχάνημα pec deck.



Επικλινής αντί για οριζόντιο πάγκο



Ο επικλινής πάγκος μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης ακόμη και εάν αποτύχουμε με τον οριζόντιο. Υπάρχουν σώματα τα οποία λόγω κατασκευής επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τους θωρακικούς όταν ο πάγκος βρίσκεται σε επικλινή θέση.



Pec deck







Οι αγκώνες συγκλίνουν μπροστά από το στήθος και οι βραχίονες είναι παράλληλοι με το έδαφος.



Πιέσεις με αλτήρες σε επικλινή πάγκο







Κρατάμε τους αλτήρες στο ύψος του σώματος και με μια εκρηκτική κίνηση σπρώχνουμε προς τα επάνω.



Εκτάσεις με αλτήρες σε οριζόντιο πάγκο







Η άσκηση μοιάζει με το άνοιγμα μιας σούστας. Κρατάμε τους αλτήρες πάνω από το στήθος και εκτελούμε ανοίγματα στο ύψος του θώρακα.

 
Share
Follow
comments powered by Disqus
ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Series Reviews

Δες τι γίνεται με τις αγαπημένες μας σειρές!

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.