FITNESS

Γιατί σκληραίνουν οι ρώγες

Η επιστήμη μόλις εξήγησε πώς, πότε και γιατί ερεθιζόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο. Και η εξήγηση είναι 'ανατριχιαστική'.

Ακούγεται περίεργο, αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια το μηχανισμό που ευθύνεται για μία από τις πιο σέξι αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος (και για τη μισή καριέρα της Rihanna).

Αυτό που έτσι κι αλλιώς υποψιάζονταν από πάντα, είναι ότι ο ερεθισμός των θηλών οφείλεται στις διεργασίες του περίπλοκου συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που ρυθμίζει λειτουργίες όπως ο καρδιακός παλμός και η πίεση του αίματος.

Αυτό που ανακάλυψαν πρόσφατα είναι ότι στο συμπαθητικό σύστημα υπάρχουν κύτταρα που ευθύνονται αποκλειστικά για το ανατρίχιασμα στο δέρμα και – ταράμ ταράμ ταράμ! – τον ερεθισμό των θηλών. Τα συγκεκριμένα κύτταρα εντοπίστηκαν σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ανταποκρίνεται και το ανθρώπινο σώμα.

Οι συγκεκριμένοι νευρώνες, όταν ενεργοποιηθούν από την αδρεναλίνη, κάνουν το δέρμα να τεντώνεται κι αυτό με τη σειρά του κάνει τις τρίχες μας να ορθώνονται και τις ρώγες μας να σκληραίνουν και να τεντώνονται. Κοινώς, αυτό που στο μυαλό μας έχει καταχωρηθεί ως σύμπτωμα (και αφορμή) σεξουαλικού ερεθισμού, δεν είναι παρά μια μάλλον άχρηστη αυτόματη (και ακούσια) σωματική αντίδραση. Ξέρουμε, βέβαια, πώς να την προκαλούμε, αλλά οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι εμείς και μόνο εμείς αποφασίσαμε να τη συσχετίσουμε με τη σεξουαλική μας δραστηριότητα. Στο κάτω – κάτω, ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός ενεργοποιείται όταν κρυώνουμε ή όταν τρομάζουμε.

Αν ξενέρωσες με την επιστημονική εξήγηση, ας ακούσουμε τι έχει να πει η Jennifer Aniston επί του θέματος.

-Λοιπόν, Jennifer, τι ενεργοποίησε τον μηχανισμό σου;

-Κρύο παιδιά, πολύ κρύο. Έχει ξυλιάσει το συμπαθητικό μου. Νομίζω ότι θα βάλω ένα πουλοβεράκι.