FITNESS

Όταν τρέχεις για τον Δεσμό, δεν τρέχεις μόνο για σένα

Τρέξε τον επόμενο Μαραθώνιο για καλό σκοπό.

Το T-Shirt της ομάδας των ανθρώπων που τρέχουν για τον Δεσμό γράφει ‘Running for a good cause’ (‘Τρέχουμε για καλό σκοπό‘). Δεν υπάρχει λόγος για ένα πιο φαντεζί motto. Πέντε λέξεις ήταν αρκετές για να μου μεταδώσουν το μήνυμα, να θελήσω να μάθω ποιος ακριβώς είναι ο καλός σκοπός και να μου βάλουν την ιδέα ν’ αρχίσω κάποια στιγμή το τρέξιμο.

Συνάντησα πέντε μέλη του #DesmosRunningTeam (τη Νέλλη Αμπραβανέλ, τη Ζωή Μανωλάκη, τον Περικλή Γκίκα, τον Σταμάτη Πουλημένο και τον Σοφοκλή Δανασσή) ένα πρωί καθημερινής στο Ζάππειο, τα περισσότερα από τα οποία είχαν μόλις τελειώσει την καθημερινή τους προπόνηση και συζητήσαμε για θέματα από τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει ο Δεσμός -ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δέχεται δωρεές σε αγαθά, αναλώσιμα, χρήματα και εθελοντικό χρόνο προκειμένου να καλύψει ανάγκες κοινωφελών οργανισμών σ’ όλη τη χώρα- μέχρι συμβουλές για αρχάριους που θέλουν να τρέξουν έναν Μαραθώνιο.

Πώς ξεκίνησες το τρέξιμο;

(Νέλλη Αμπραβανέλ)

”Ξεκίνησα στα 20 μου, λόγω της μητέρας μου. Έτρεχε ενώ ήταν 50 ετών και βλέποντάς τη σ’ αυτή την ηλικία να τα καταφέρνει και ν’ αντλεί ευχαρίστηση από αυτό, δεν μπορούσα παρά να την ακολουθήσω. Ο πρώτος Μαραθώνιος που έτρεξα ήταν ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας το 2014. Τρεις μήνες πριν ξεκινήσω τη σοβαρή προπόνηση, σκέφτηκα ότι έπρεπε να το κάνω όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για να βοηθήσω τους γύρω μου. Τότε ήταν που ανακάλυψα τον Δεσμό. Ο Δεσμός έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο και μία εμπιστοσύνη μεταξύ των οργανισμών και ερευνά ποιος χρειάζεται τι ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για μένα γιατί αλλιώς θα έπρεπε να το κάνω εγώ. Κι εγώ ούτε τη γνώση έχω, ούτε την κρίση, οπότε έχω εμπιστοσύνη στο Δεσμό να το κάνει.”-Νέλλη Αμπραβανέλ

”Πάντα αθλούμουν και πριν ένα χρόνο, στα 34 μου, ξεκίνησα το τρέξιμο.”- Μανωλάκη Ζωή

”Ξεκίνησα το τρέξιμο, πριν ενάμιση χρόνο, στα 42 μου. Το έκανα επειδή παλιά έπαιζα ποδόσφαιρο σ’ ερασιτεχνικό επίπεδο κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ποδοσφαιρική μου ‘καριέρα’ θέλησα να συνεχίσω την άθληση. Συμμετείχα στον Μαραθώνιο του 2016 στην Αθήνα. Τα συναισθήματα στον τερματισμό ήταν μοναδικά.”-Περικλής Γκίκας.

”Μου άρεσε από πολύ μικρός το τρέξιμο. Έτρεχα και πριν πάρω μέρος σε αγώνες. Την πρώτη φορά που πήρα μέρος σε ομαδικό αγώνα ήταν το 2013, στα 27 μου, στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου έτρεξα το 10ρι. Όσο περισσότερο έτρεχα, ήθελα να βελτιωθώ, οπότε είχα βάλει στόχο κάποια φορά στη ζωή μου να κάνω τον Μαραθώνιο, τον οποίο έτρεξα το ’16.”– Σταμάτης Πουλημένος

”Ξεκίνησα το τρέξιμο το 2013, στα 25 μου. Αρχικά μου φαινόταν πολύ βαρετό, αλλά κάτι άλλαξε μέσα μου, το δοκίμασα και στην πορεία με γοήτευσε. Μέσα από το τρέξιμο καλύπτεις κάποια κενά στη ψυχολογία σου. Είναι χρόνος στον οποίος ηρεμείς και διαλογίζεσαι. Είναι εγκεφαλικό άθλημα. Δεν είναι αντίπαλος σου ούτε το χρονόμετρο ούτε ο διπλανός. Όταν τρέχεις έχεις έναν στόχο και παρά την καταπόνηση, συνεχίζεις μέχρι να τον πετύχεις. Έτρεξα το ’13 τον πρώτο μου Μαραθώνιο κι από τότε το κάνω κάθε χρόνο.”– Σοφοκλής Δανασσής

Τι θα συμβούλευες έναν αρχάριο που θέλει να τρέξει έναν Μαραθώνιο;

(Περικλής Γκίκας)

‘Όλοι μπορούν να το κάνουν. Είναι θέμα αυτοπειθαρχίας, να εμφανίζεσαι στις προπονήσεις σου, να πιστεύεις στον εαυτό σου και ν’ ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα είτε από τις εφαρμογές του κινητού, είτε του προπονητή σου.”– Ν.Α.

”Να αφιερώσει 4-5 φορές μέσα στην εβδομάδα σε γυμναστήριο και τρέξιμο.”– Μ.Ζ.

”Χρειάζεται προπόνηση και ν’ αντιμετωπίζει κάποιος σοβαρά το τρέξιμο για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει. Πέρα, όμως, από την προπόνηση χρειάζεται να φτιάξει κι ένα σωστό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και καλή ζωή γενικότερα.”– Π.Γ.

”Αρχικά πρέπει ν’ αρχίσεις να τρέχεις για να δεις αν όντως σου αρέσουν οι μεγάλες αποστάσεις. Άλλο το αν μπορείς. Αρκεί να σ’ αρέσει. Αν σ’ αρέσει το τρέξιμο, τα 5 χλμ. θα γίνουν 7 και τα 7, 10. Το τελευταίο εξάμηνο πριν τον αγώνα πρέπει να γίνει πιο επιστημονική η προσέγγιση σου και να μπεις σ’ ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα.”-Σ.Π.

”Ο Μαραθώνιος είναι πάρα πολύ καταπονητικός. Για να επιχειρήσεις κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνεις μεγάλη προετοιμασία. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το τρέξιμο, πρέπει να γίνεται βήμα βήμα, οπότε ένας αρχάριος πρέπει να ξεκινήσει από μικρές αποστάσεις στη γειτονιά του μέχρι να φτάσει να τρέχει Μαραθώνιο.”-Σ.Δ.

Ποια είναι η διαφορά του να τρέχεις για εσένα από το να τρέχεις για τον Δεσμό;

(Σταμάτης Πουλημένος)

”Τα plus του να τρέχεις μόνος είναι πολλά. Το τρέξιμο είναι πάρα πολύ καλό για την υγεία και τη διάθεσή σου. Γνωρίζεις άλλους δρομείς και νέα άτομα. Πετυχαίνεις ένα στόχο. Γιατί να μη βάλεις άλλο ένα plus σ’ όλο αυτό και να κάνεις κάτι καλό και για το συνάνθρωπο σου; Αυτό το κάνεις με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος που μπορείς να βοηθήσεις μια οργάνωση είναι να τρέξεις με την μπλούζα της αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά της και ο άλλος είναι να κάνεις crowdfunding όπως έκανα στον Μαραθώνιο του ’14 στην Αθήνα.”– Ν.Α.

”Η συνεισφορά σου κάπου πηγαίνει, το κάνεις για καλό σκοπό. Τα ιδανικά του να τρέχεις για μία οργάνωση όπως ο Δεσμός είναι άλλα. Έχεις άλλο incentive.”– Μ.Ζ.

”Έχει μεγάλη διαφορά να τρέχεις για το Δεσμό από το να τρέχεις μόνο για σένα. Για μένα το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής, τρέχω κάθε πρωί για μένα, αλλά όταν τρέχω για το Δεσμό, δεν τρέχω πια για μένα. Δίνω ένα μήνυμα, το κάνω για το Δεσμό”– Π.Γ.

”Όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα, συγκεκριμένα μετά το 35ο χλμ. ενός Μαραθωνίου, χρειάζεσαι ένα έξτρα βοήθημα. Εννοείται πως επειδή είμαστε εγωιστές ως ανθρώπινο είδος, όλα θέλουμε να τα κάνουμε για εμάς. Εννοείται ότι τον Μαραθώνιο ήθελα να τον κάνω για εμένα. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Όταν φοράς και τη μπλούζα του Δεσμού και ξέρεις ότι τρέχεις για καλό σκοπό, έχεις το βοήθημα που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.”-Σ.Π.

”Είναι πολύ σημαντική διαφορά και έχει να κάνει με το ότι είναι εγκεφαλικό άθλημα. Αν έχεις ένα επιπλέον κίνητρο το οποίο είναι το κοινό όφελος και το κοινό καλό, νιώθεις πιο δυνατός για να πετύχεις το στόχο. Εκεί που έχεις εξαντληθεί πλήρως και οι σκέψεις σου σού λένε ‘σταμάτα, δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις’. Υπάρχει και μία φωνή που σου λέει ‘συνέχισε’.”-Σ.Δ.

Δώσε μου ένα κίνητρο να τρέξω κι εγώ για το Δεσμό.

(Σοφοκλής Δανασσής και Μανωλάκη Ζωή)

”Μπορείς να έχεις εμένα για λαγό (λαγός λέγεται ο δρομέας τον οποίο ακολουθείς σε περίπτωση που δεν μπορείς να κρατήσεις μόνο σου ένα ρυθμό) για να σε πάω μέχρι τον τερματισμό.”– Ν.Α.

”Η συνεισφορά σου κάπου πηγαίνει, το κάνεις για καλό σκοπό.”-Μ.Ζ.

”Το τρέξιμο και ο Δεσμός είναι τρόπος ζωής. Αν θες να προσφέρεις κάτι και να έχει σημασία η ζωή σου πρέπει να κάνεις κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Ένας τέτοιος τρόπος είναι να τρέξεις για το Δεσμό και θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες σου, αφού ο Δεσμός αποτελεί τον μεσολαβητή ανάμεσα σ’ εσένα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.”– Π.Γ.

”Να μάθεις τον Δεσμό και μετά θα θες να τρέχεις εσύ για το Δεσμό. Να μάθεις πώς ακριβώς αυτός ο οργανισμός μπορεί να βοηθάει την κοινωνία.”-Σ.Π.

”Είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα που προσπαθεί να φέρει μια θετική αλλαγή στην κοινωνία και τρέχουμε όλοι μαζί για καλό σκοπό.”-Σ.Δ.

Μπορείς να γίνεις και εσύ μέλος της #DesmosRunningTeam. Για περισσότερες πληροφορίες:

www.desmos.org, [email protected],+30 216 8090 840, Facebook, Twitter