FITNESS

Θεσσαλονίκη, ο τέλειος προορισμός για τρέξιμο

Αν ψάχνεις δικαιολογία για να επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη, τότε αυτό το Σ/Κ σου προσφέρει την καλύτερη αφορμή.

Πέρα από το καθημερινό ‘τρέξιμο’ που απαιτεί η δουλειά μας ή η καθημερινότητα, υπάρχει κι εκείνο το τρέξιμο που γυμνάζει και αναζωογονεί. Πρόκειται για μια από τις απλούστερες μορφές άσκησης –αν όχι η απλούστερη- που ξαναγνωρίζει ημέρες δόξας σήμερα μετά από αρκετά χρόνια.

Ακολουθεί σύντομη ιστορική πληροφόρηση:

Στο πρόσφατο παρελθόν, η τελευταία περίοδος δημοφιλίας του ήταν η δεκαετία του ’60, όταν ο Arthur Lydiard και το νεόφερτο τότε jogging έκαναν με αφετηρία τη Νέα Ζηλανδία μόδα το τρέξιμο σε όλον τον πλανήτη, πλημμυρίζοντας πεζοδρόμια και πάρκα με αθλητές και ερασιτέχνες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το τρέξιμο είναι το νέο trend και ευτυχώς οι ενδυματολογικές αθλητικές επιλογές του ’60 έχουν θαφτεί στο χρονοντούλαπο. Παράλληλα, οι διοργανώσεις πολλαπλασιάζονται με αστρονομική ταχύτητα. Ερασιτέχνες δρομείς, επαγγελματίες αθλητές, αλλά και επώνυμοι δίνουν τακτικά το παρόν σε καθημερινές διαδρομές και αγώνες δρόμου.

Ένα τέτοιο ραντεβού, από τα σημαντικότερα της χώρας μας, θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή, 2 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί ο 12 Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος με αφετηρία την Πέλλα και τερματισμό στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Την ημέρα του Μαραθωνίου θα είναι διαθέσιμες και η διαδρομή των 10χλμ όπως και ο Δρόμος Υγείας των 5χλμ. Το εορταστικό κλίμα θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 1 Απριλίου, και συγκεκριμένα στο περίπτερο της IKEA Running Team που είναι στημένο στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, όπου τα μέλη της ομάδας θα έχουμε τη δυνατότητα από τις 17:00 έως τις 19:00 να συναντηθούμε με τον Βαγγέλη Ζαρουχλιώτη (προπονητής της IKEA Running Team) και να κάνουμε 30λεπτες προπονήσεις για τόνωση και διατάσεις, που θα μας προετοιμάσουν για την επίτευξη και την ολοκλήρωση του στόχου μας για τον αγώνα της Κυριακής.

Βλέπεις, για τα μέλη της IKEA Running Team δεν είναι μόνο ο αγώνας της Κυριακής που έχει σημασία. Με τις δράσεις που έχει οργανώσει, έχει εξασφαλίσει ότι όσοι τρέξουν με τη φανέλα της ΙΚΕΑ Running Team θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα γιορτινό διήμερο αθλητισμού. Για τον καλύτερο συντονισμό της ομάδας έχει στηθεί και το σχετικό FB page, φρόντισε να το τσεκάρεις τακτικά για tips και ενημερώσεις!

Εδώ να σημειώσουμε πως η ΙΚΕΑ, μια εταιρεία του Ομίλου Fourlis, δίνει 5€ για κάθε συμμετοχή στην ομάδα σε ένα υπέροχο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί τα τελευταία χρόνια. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε φιλοξενήσει πολλές φορές στα site μας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας, η ΙΚΕΑ δημιούργησε, πριν από πέντε χρόνια, το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς». Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στηρίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στις ευρύτερες περιοχές των καταστημάτων ΙΚΕΑ, διαμορφώνοντας λειτουργικούς χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες στιγμές. Μέχρι στιγμής 39 Σταθμοί έχουν λάβει νέα πνοή χάρη στην ΙΚΕΑ και η ειδική ενέργεια στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για ακόμα περισσότερες δράσεις.

Αν το τρέξιμο στη Θεσσαλονίκη σε γεμίζει έτσι και αλλιώς με ευφορία, φαντάσου το αίσθημα όταν γνωρίζεις πως τρέχεις για έναν τόσο σημαντικό σκοπό.

Γιατί όμως το τρέξιμο στη Θεσσαλονίκη θεωρείται από επαγγελματίες και μη ως μία τόσο ξεχωριστή εμπειρία;

Οι διαδρομές

Καταρχάς προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στη Θεσσαλονίκη για τον Μαραθώνιο και ψάχνεις μέρη για προπόνηση να σε ενημερώσουμε πως τα δημοφιλέστερα μέρη για τρέξιμο στη Θεσσαλονίκη είναι η Νέα Παραλία, οι πολλές διαδρομές του Σέιχ Σου, το στάδιο του Καυτανζόγλειου και των Αμπελοκήπων. Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή είναι η προτίμηση εδάφους, όπως για παράδειγμα χωματόδρομος ή άσφαλτος. Αν έχεις χρόνο για μία και μόνο προπόνηση επίλεξε τη Νέα Παραλία. Όπως φαντάζεσαι είναι μία επίπεδη διαδρομή που σου χαρίζει την πολυτέλεια να τρέχεις δίπλα στη θάλασσα, επιπλέον όμως έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να δεις γιατί οι θεσσαλονικείς είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την ανάπλαση της περιοχής (spoiler alert: θεματικά πάρκα, πολλά installation, όλο και κάτι συμβαίνει από happenings και ποδηλατόδρομος που τηρείται). Επίσης, αν επιλέξεις το σούρουπο για την προπόνησή σου θα απολαύσεις και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, γιατί κατά βάθος είμαστε και ρομαντικοί. Επειδή όμως ενίοτε γινόμαστε και νευρικοί, να ξέρεις πως δεν θα είσαι μόνος σου: Είπαμε, οι θεσσαλονικείς αγαπάμε τη Νέα Παραλία και το δηλώνουμε με την παρουσία μας. Αν θέλεις πιο μοναχικές διαδρομές επίλεξε το δάσος του Σέιχ Σου. Εκεί θα συναντήσεις αρκετούς συν-δρομείς, θα αντικρίσεις τη Θεσσαλονίκη από ψηλά -σίγουρα θα σταματήσεις να βγάλεις κάποιες φωτογραφίες, αλλά αν δεν προτιμάς να τρέχεις σε χωματόδρομο ίσως θα περιοριστείς σε μικρότερες αποστάσεις από αυτές που έχεις συνηθίσει.

Η ημέρα του αγώνα

Μιλήσαμε πριν για γιορτή; Ε, τότε η κορύφωση του party δεν θα μπορούσε να είναι παρά την ημέρα του αγώνα. Η Θεσσαλονίκη εξάλλου παραδοσιακά αγαπάει και στηρίζει κάθε διοργάνωση που αφορά τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της. Η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων έχει ως αφετηρία το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ των 10 χιλιομέτρων το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Τα μέλη της IKEA Running Team είναι περίπου 1.000, -όσες δηλαδή είναι και οι συμμετοχές που κάλυψε η ΙΚΕΑ- οπότε δεν θα δυσκολευτείς να εντοπίσεις το μπλοκ σου, θα φοράμε άλλωστε και το ίδιο μπλουζάκι που θα πιστοποιεί πως είμαστε ομάδα. Όλες οι διαδρομές καταλήγουν στην περιοχή του Λευκού Πύργου, εκεί δηλαδή όπου θα πάρεις μία – δύο (ή και δέκα) ανάσες, θα ανασυγκροτήσεις δυνάμεις μέσα από μικρά σνακ και θα μοιραστείς εντυπώσεις με τα υπόλοιπα μέλη της IKEA Running Team. Κάπου εκεί θα συναντήσεις και τον Θοδωρή Μαραντίνη, τον Γιάννη Αιβάζη, την Ευγενία Σαμαρά, την Έλενα Γαλίφα, τον Γιάννη Ποιμενίδη και την Ολίβια Γαβρίλη, που τρέχουν και αυτοί για τον ίδιο σκοπό, την ενίσχυση των Σταθμών Χαράς. Μερικές συμβουλές στο πρακτικό σκέλος, ειδικά αν δεν έχεις τρέξει ποτέ ξανά σε σχετική διοργάνωση είναι να ξεκινήσεις το ζέσταμά σου με ένα σετ διατάσεων. Μην βιαστείς να τρέξεις γρήγορα, ξεκίνα με αργό ρυθμό ώστε να μην εξαντλήσεις την αντοχή σου. Ανά 20’ περίπου θα συναντάς τους σταθμούς ανατροφοδότησης, τα σταντ δηλαδή όπου ευγενικά παιδιά θα σου δίνουν νερό. Φρόντισε για την ενυδάτωση του σώματός σου, ακόμα και αν δεν διψάς. Μην απογοητευτείς αν δεν τερματίσεις στον χρόνο που υπολόγιζες και μην ξεχνάς πως όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο γρηγορότερα θα αυξήσεις τις επιδόσεις σου και έτσι θα είσαι ακόμα πιο έτοιμος για του χρόνου.

Μετά τον αγώνα

Το κέντρο της πόλης θα ζει στους ρυθμούς του Μαραθωνίου για αρκετές ώρες μετά τη λήξη του και εσύ, λίγο πιο χαλαρός (ψυχολογικά) και αρκετά πιο πιασμένος (σωματικά) θα μπορείς να απολαύσεις το κλείσιμο αυτής της γιορτής. Ακόμα και αν ήρθες μόνος σου στη Θεσσαλονίκη πλέον θα έχεις γνωρίσει πολύ κόσμο μέσα από την IKEA Running Team και τί καλύτερο για την επισφράγιση της νέας γνωριμίας από μία έξοδο για αναδρομή όσων ζήσαμε μέσα σε αυτό το μαγικό Σ/Κ; Οι επιλογές της πόλης αποτελούν μία τεράστια γκάμα, όπου όμως και αν επιλέξεις να πας μην παραλείψεις να κλείσεις τη βραδιά σου με μία γευστική, θεσσαλονικιώτικη παρασπονδία που θα αποτελεί και την επιβράβευσή σου. Ποια θα είναι αυτή η παρασπονδία (κρέπα, γιαμ) εσύ θα το αποφασίσεις (διάλεξε την κρέπα). Λίγο πριν πέσει η αυλαία θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, γιατί τα καλύτερα party είναι αυτά που γίνονται παράδοση.

Δίνουμε ραντεβού με εσένα και την IKEA Running Team στο μεγάλο διήμερο του αθλητισμού και τη διασκέδασης.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo / Nikolas Giakoumidis)