ΥΓΕΙΑ

Ένα κείμενο με πολλές γεύσεις, χωρίς γλουτένη

Η δυσανεξία που έγινε κίνημα και κατέκτησε ποικιλία και γεύσεις.

Σπάνια μία διατροφική δυσανεξία ανάγεται σε τάση, κι ενώ η γλουτένη είχε άξιο αντίπαλό της την λακτόζη (και όλη την υποστήριξη που της προσφέρει ο δυσανεκτικός Leonard του Big Bang Theory) μόνο το Gluten Free καρτελάκι ξεπροβάλλει χωρίς κανέναν ενδοιασμό από το καρότσι μας στο σούπερ μάρκετ. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη στηρίχθηκε άλλωστε από ένα ολόκληρο star system, με τον τενίστα Novak Djokovic, το αγαπημένο μας κορίτσι Zooey Deschanel αλλά και την (έτσι και αλλιώς εκκεντρική για τις διατροφικές της συνήθειες) Gwyneth Paltrow να δηλώνουν θερμοί οπαδοί.

Ως παρακαταθήκη του παραληρήματος που ξαπόστειλε την γλουτένη στο πυρ το εξώτερον, έμειναν όσοι ανακάλυψαν πως πράγματι πάσχουν από τη συγκεκριμένη δυσανεξία, αλλά και όσοι έκτοτε προτιμούν να επιλέγουν, τα Gluten Free προϊόντα, είτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, είτε κατά την περίοδο κάποιας συγκεκριμένης δίαιτας. Παράλληλα, όλο και περισσότερες εταιρείες τροφίμων, αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες των καταναλωτών, άρχισαν να παράγουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα που καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα των αναγκών τους. Το πλεονέκτημα των Gluten Free προϊόντων είναι πως δεν στερούνται σε γεύση, αλλά ούτε και σε ποικιλία ή διατροφική αξία, ειδικά όταν έχεις για συμπαραστάτη σου τα LIDL που σε προσέχουν τόσο πολύ που φέρνουν ζυμαρικά σε τρία είδη (σπαγγέτι, πένες αλλά και βίδες) ώστε να επιλέξεις το αγαπημένο σου.

Τι είναι όμως η γλουτένη; Η γλουτένη δεν είναι κάτι περισσότερο από μία πρωτεϊνη που υπάρχει σε δημητριακά, όπως το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Πέρα από την αρτοποιία και τα παράγωγά της, την γλουτένη τη συναντάμε ως πρόσθετο συστατικό σε ένα πλήθος προϊόντων, όπως για παράδειγμα σε ορισμένα αλλαντικά. Για να αποφύγεις τη γλουτένη δεν χρειάζεται να ανήκεις σε αυτούς που έχουν σοβαρή δυσανεξία (ή αλλιώς, κοιλιοκάκη), καθώς πολύς κόσμος έχει δυσανεξία σε πολύ μικρότερο (αλλά εξίσου ενοχλητικό) βαθμό. Αν δεν είσαι σίγουρος πως έχεις κάποια μορφή δυσανεξίας μπορείς να αποκλείσεις τη γλουτένη για ένα συγκεκριμένο διάστημα από τη διατροφή σου, ώστε να δεις πως θα αντιδράσει το σώμα σου σε αυτήν την αλλαγή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα χρειαστεί να στερηθείς το τσιμπολόγημα, όπως για παράδειγμα τα αλμυρό σνακ που θα σου δώσουν λίγη έξτρα ενέργεια στο γραφείο και μια πολύ καλή ευκαιρία για διάλειμμα (ειδικά
τα αλμυρά στικ είναι ιδανικά για κέρασμα
στους διαδρόμους του γραφείου).
Για
πιο ψαγμένες γεύσεις μπορείς να βρεις
και κράκερς με γεύση κρεμμύδι, τυρί ή
σουσάμι. Άρχοντας.

Στον αντίποδα του κεράσματος είναι τα κέικ Μαδέρας με σοκολάτα που θέλεις να τα φας όλα  μόνος σου.
Μπορείς
να αφήσεις τους άλλους να ψάχνονται με
άνοστες διατροφές, ή στρώσε το κάρμα
σου προσφέροντάς τα ευγενικά, κόντρα
σε όλα τα “μα καλά, τι αηδίες είναι
αυτές που τρως, πώς την παλεύεις με την
υγιεινή διατροφή”, αποδεικνύοντας
πως στην πραγματικότητα δεν στερείσαι
απολύτως τίποτα σε γεύση και επιλογές.
Για
έξτρα πόντους στο κάρμα (ποτέ δεν μπορείς
να είσαι αρκετά σίγουρος), στο επόμενο
τρίπτυχο καναπές – πίτσα – μπάλα κέρνα την Gluten Free πίτσα μαργαρίτα.

Και αφού θα πας στα LIDL για προμήθειες, πάρε και μία πραλίνα φουντουκιού χωρίς λακτόζη. Όχι για τον Leonard, αυτός εκτός από τη δυσανεξία στη λακτόζη έχει και την Penny. Η πραλίνα είναι για σένα.