ΥΓΕΙΑ

Κάνουν οι άντρες λιποαναρρόφηση;

Η πλαστικός χειρουργός, Αθηνά Μπέη, καταρρίπτει το μύθο ότι οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν φύλο.

Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης από αυτές που οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν, ένας άντρας γύρω στα 35, ύψωσε το ανάστημα του και παραδέχθηκε ότι έχει κάνει botox. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο διπλανός του με μία ανάσα έβγαλε από μέσα του ένα ‘εντάξει, και εγώ έχω κάνει‘ και κατέβασε με ευχαρίστηση την τελευταία γουλιά από το κρασί του.

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 2017, οι παραλίες γεμίζουν από άντρες που ενώ δεν έχουν πού να βολέψουν την κοιλιά τους και παρότι δεν θα τους χαλούσε να απαλλαγούν από εκείνη, παραμένουν άπραγοι και λύνουν σταυρόλεξα κάτω από την ομπρέλα. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό; Είναι ανενημέρωτοι.

Στα θέματα των αισθητικών επεμβάσεων, οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε ανενημέρωτοι.

Θες να το τσεκάρουμε; Ωραία. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη ‘λιποαναρρόφηση’; Αν η απάντησή σου περιστρέφεται γύρω από ένα χειρουργικό κρεβάτι, τότε βγάλε την αποστειρωμένη λευκή ρόμπα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να την φορέσεις. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αναίμακτοι.

Στην ίδια λογική, μία ακόμη ερώτηση: Πιστεύεις ότι απαγορεύεται το καλοκαίρι να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις; _ (Προειδοποιητικό Σπόιλερ: Μην απαντήσεις ναι)

 

Με όλες αυτές τις ερωτήσεις στο κεφάλι, μέσα στο κλίμα της απόλυτης ασχετοσύνης, επισκέφθηκα την πλαστικό χειρουργό, Αθηνά Μπέη στο ιατρείο της στο Μαρούσι. Στην αίθουσα αναμονής για ραντεβού την ώρα που χτύπησα το κουδούνι ήταν τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Όλοι περίμεναν υπομονετικά, με ένα κάπως κρυφό χαμόγελο σαν να ‘ξέρουν’.

Πριν ξεκινήσω τις ερωτήσεις, της μίλησα για όλο αυτό το σκονισμένο μπέρδεμα περί επίπονων μεθόδων που έχει φωλιάσει στο κεφάλι μας. Της εξήγησα ότι αυτός ήταν και ο λόγος της επισκέψεώς μου. Εκείνη μου είπε: “Ελάχιστοι άντρες γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορούν να απαλλαγούν από αυτά που τους χαλούν την εικόνα τους“.

Κανένα Νυστέρι: Η λιποαναρρόφηση των 25′

Για τους άντρες μεταξύ 30 και 50 που έχουν αρχίσει να κάνουν στομαχάκι και πλαϊνά, η αναίμακτη λιποαναρρόφηση, δηλαδή η λιποαναρρόφηση που δεν χρειάζεται χειρουργείο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται“.

Η κλασική λιποαναρρόφηση σε αναγκάζει να μπεις στο χειρουργείο, να λείψεις από την δουλειά σου για μία εβδομάδα και για τουλάχιστον ένα μήνα να φοράς έναν κορσέ με αυτοκόλλητη ζώνη κοιλίας“.

Αντίθετα, η κρυολιπόλυση, είναι αναίμακτη. Δεν έχει μελανιές, ουλές κτλ. Για να γίνει αρκεί να λείψεις για μία ώρα από τη δουλειά (σ.σ.: Μπορείς να επιστρέψεις την ίδια ημέρα). Μέσα σε όλα, δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς απολύτως τίποτα.

Το καλοκαίρι όπως και να το κάνουμε δεν είναι και εύκολο να φοράμε επιθέματα“.

Η κρυολιπόλυση χρειάζεται δύο συνεδρίες οι οποίες γίνονται στο ιατρείο και όχι στο νοσοκομείο. Το μηχάνημα έχει μία βεντούζα που ρουφάει ανά περιοχή στις λιποδυστροφικές περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχει λίπος. Στην κοιλιά φέρε ειπείν μπορεί να βάλουμε δύο κεφαλές μία πάνω και μία κάτω, δεξιά και αριστερά από τον αφαλό“.

Ένας πιο νέος μπορεί να δει αποτέλεσμα της τάξης του 60%, κάποιος λίγο μεγαλύτερος μπορεί να δει αποτέλεσμα της τάξης του 40%

Η βεντούζα ρουφάει μία ποσότητα δέρματος και λίπους και παγώνει το λίπος για περίπου 25 λεπτά. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τους -15 βαθμούς. Τα λιποκύτταρα νεκρώνουν από την ψύξη, καταστρέφονται και σταδιακά αποβάλλονται από τον οργανισμό. Γι αυτό και το αποτέλεσμα φαίνεται γύρω στο μήνα“. 

Για να είμαστε καλυμμένοι, πάνω στο μήνα κάνουμε και μία δεύτερη συνεδρία στην ίδια περιοχή έτσι ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα“.

Μέχρι το τρίμηνο, διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα“.

Μεταξύ των δύο κρυολιπολύσεων, κάνουμε σύσφιξη και liporadiology δηλαδή λιώνουμε το λίπος και το βοηθάμε ακόμα περισσότερο ώστε να αποβληθεί“.

Μη φοβάσαι την ένεση: Απεταξάμην την ‘κοιλίτσα’

Ένας άλλος τρόπος είναι και η λιποδιάλυση με ενέσιμη μεσοθεραπεία. Και αυτή γίνεται στο ιατρείο (σ.σ.: ιδανικά, μετά τη σύσφιξη) και σε αυτήν δεν χρειάζεται να πάρει ο ασθενής κάποια άδεια από τη δουλειά του. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι μπορεί να υπάρξουν μερικές μελανίτσες. Τα αποτελέσματα και πάλι φαίνονται πάνω στο μήνα“.

Το ιδανικό, είναι παράλληλα να ακολουθείται και κάποια διατροφή. Να κοπούν τα πολλά λιπαρά, το πολύ αλκοόλ. Συνήθως οι περισσότεροι δεν την ακολουθούν“.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι ενώ στην λιποαναρρόφηση απαγορεύεται να κάνεις άσκηση, τόσο στην κρυολιπόλυση όσο και στην ενέσιμη μεσοθεραπεία ο ασθενής είναι ελεύθερος να ασκηθεί. Μην σου πω ενδείκνυται κιόλας“.

Με αναισθητικό: Η μύτη, τα botox και τα πεσμένα βλέφαρα

Πάρα πολλοί άντρες συνδυάζουν την καλοκαιρινή τους άδεια με κάποιες επεμβάσεις που θέλουν να κάνουν. Δεν υπάρχει αντένδειξη όταν τις διακοπές τους δεν θέλουν να τις κάνουν στη θάλασσα αλλά στο βουνό“.

Τα νέα παιδιά μεταξύ 20 και 25 ετών φτιάχνουν την μύτη τους. Οι μεγαλύτεροι κάνουν βλεφαροπλαστική. Οι δεύτεροι, πολλές φορές το κάνουν και καθαρά για λόγους υγείας αφού το καπάκι του ματιού έχει πέσει τόσο που δεν βλέπουν καλά“.

Η ρινοπλαστική (όπως και η βλεφαροπλαστική) μπορεί να γίνει και να φύγεις αυθημερόν από το νοσοκομείο ωστόσο για μία εβδομάδα πρέπει να φοράς έναν νάρθηκα. Έπειτα, μπορείς να πας κανονικά στη θάλασσα. Αρκεί να μην ξεχνάς το αντιηλιακό γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πρηξίματος“.

Οι άντρες μεταξύ 35-45 κάνουν botox και υαλουρονικό. Φτιάχνουν δηλαδή τις ρυτίδες του μετώπου, το πόδι της χήνας και κάνουν και υαλουρονικό στις ρινοπεριοχές (σ.σ.: Δεξιά και αριστερά από το στόμα)“.

Στο botox και το υαλουρονικό, μπορείς να πας στην παραλία αρκεί να φοράς καπέλο και να χρησιμοποιείς αντηλιακό. Ουσιαστικά ο ήλιος δεν  κάνει κάτι, απλώς το αποδομεί πιο γρήγορα. Δηλαδή αν ήταν να κρατήσει έξι μήνες, ενδεχομένως κρατήσει τρεις“.

Τα νήματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο εκεί που νομίζεις 

Στην ηλικία 45 με 60 όσο δεν θέλουν να μπουν χειρουργείο για λίφτινγκ καλοκαιριάτικα μπορούν να συνδυάσουν το botox με νήματα“.

Τα νήματα είναι αγγειοχειρουργικά ράμματα, απορροφήσιμες κλωστές για να το πούμε πιο απλά. Αναλόγως το μέρος που θα μπουν είναι πιο χοντρά και πιο λεπτά.

Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι με τη βοήθεια βελόνας να βάζουμε το νήμα μέσα στον οργανισμό. Όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός αναγνωρίζοντάς το ως ένα ξένο σώμα ακολουθεί μία διαδικασία επούλωσης του τραύματος που έχουμε προκαλέσει κατά την οποία εκκρίνει κολλαγόνο και ελαστίνη και φτιάχνει έναν ουλώδη ιστό. Αυτός ο ιστός βοηθάει πάρα πολύ στη σύσφιξη“.

Υπάρχουν νήματα βραδείας απορρόφησης που διαρκούν τρεις μήνες υπάρχουν και άλλα που αντέχουν μέχρι και 16 μήνες“.

Το καλύτερο είναι να κάνουμε συνδυασμούς. Νήματα με υαλουρονικό και botox

Οι περισσότεροι άντρες έχουν χαλάρωση στο λαιμό. Οι άντρες που δεν θέλουν να βλέπουν αυτό το ‘λειρί’ αλλά δεν θέλουν να μπουν και χειρουργείο μπορούν να περάσουν νήματα με αποτελέσματα που φτάνουν το 40%“.

Επίσης, στους άντρες με τα χρόνια, μεγαλώνει το στήθος τους. Σε περίπτωση που θέλουν να απαλλαγούν από αυτό, μπορούμε να κάνουμε δύο κρυολιπολύσεις και νήματα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα“.

Υ.γ.: Και ένα καλοκαιριάτικο θυμικό έτσι, για το καλό: Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν έχουν φύλο. Αν μέσα σου θέλεις να φτιάξεις κάτι που σε ενοχλεί, τότε εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το καρπούζι.