ΥΓΕΙΑ

Μετά τα 90, το αλκοόλ θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο

Είναι πολύ πιθανό ότι έχουμε στα χέρια μας την πιο σπουδαία έρευνα που διεξήχθη ποτέ.

Η απόλυτα αυθαίρετη δήλωση ‘τα 90 είναι τα καινούργια 30 για κάθε άντρα’ ίσως δεν είναι τόσο (τρελή και) αυθαίρετη τελικά.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι με έναν περίεργο, αλλά απόλυτα ευπρόσδεκτο τρόπο, το να πίνε κανείς αλκοόλ μετά τα 90 μειώνει τις πιθανότητες να πεθάνει. Για την ακρίβεια (κι επειδή πάντα οι αριθμοί και τα στοιχεία κάνουν τις Κασσάνδρες να σωπάσουν), δύο ποτήρια μπύρα ή κρασί τη μέρα αυξάνουν τις πιθανότητες να ζήσεις περισσότερο μετά τα 90 κατά 18%. Το αλκοόλ σε εκείνη την ηλικία δείχνει να έχει πιο θετικό αντίκτυπο απ’ όσο η άσκηση. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι 90χρονοι που γυμνάζονται 15-45 λεπτά τη μέρα ζουν περισσότερο από τους συνομήλικούς τους, που δεν γυμνάζονται καθόλου (ούτε πίνουν αλκοόλ).

Ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο 113χρονος Francisco Núñez Olivera που απεβίωσε πριν λίγες εβδομάδες, λέγεται ότι έπινε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε, μα κάθε μέρα.

Την εν λόγω έρευνα διεξήγαγε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Claudia Kawas, η οποία μελέτησε περισσότερους από 1.600 90χρονους από το 2003 μέχρι σήμερα. “Δεν έχω κάποια εξήγηση γι’ αυτό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ ευνοεί τη μακροζωία”, δήλωσε στο U.S. News and World Report.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι 90χρονοι που ήταν οριακά υπέρβαροι (αλλά όχι παχύσαρκοι) τείνουν να ζουν περισσότερο. “Δεν είναι κακό να είσαι skinny όταν είσαι νέος, αλλά είναι πολύ κακό να είσαι skinny όταν γεράσεις”, συνεχίζει η Kawas.

Όπως προκύπτει από αυτήν τη θεόσταλτη έρευνα, το θέμα είναι να φτάσουμε στα 90. Μετά, θα μπορούμε να τρώμε και να πίνουμε χωρίς φόβο. Μετά, τα πάντα θα είναι με το μέρος μας.

Πηγή: Esquire