ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να τρως αν δεν θες να πηγαίνει χαμένη η γυμναστική σου

Μύθοι και πραγματικότητες για τους υδατάνθρακες

Τα ζυμαρικά αποτελούν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από πλούσια πηγή υδατανθράκων, είναι και το αγαπημένο φαγητό πάρα πολλών ανθρώπων. Δυστυχώς όμως είναι μια παρεξηγημένη τροφή, καθώς έχει κυριαρχήσει ο μύθος ότι οι υδατάνθρακες είναι ένας αμείλικτος εχθρός. Ήρθε η ώρα να μάθεις την αλήθεια. Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων σε σύγκριση  μιας δίαιτας με υψηλό δείκτη υδατανθράκων. Μια ισορροπημένη  διατροφή που περιέχει σωστούς συνδυασμούς τροφίμων μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα ανεξάρτητα με το αν περιέχει ή όχι ζυμαρικά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Επίσης άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καθαρά πρωτεϊνικές δίαιτες χωρίς καθόλου υδατάνθρακες είναι επίπονες και βλαβερές για την υγεία σου. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης προστατεύουν από το εγκεφαλικό, περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, όπως είναι η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη. Πιο πρόσφατη έρευνα από τη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι όσοι τρώνε πολλές φυτικές ίνες -μακαρόνια ολικής, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς- διατρέχουν μειωμένες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Αν θες να εμπλουτίσεις την διατροφή σου με τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια, τότε πρέπει να επιλέξεις ζυμαρικά και πιο συγκεκριμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης άριστης ποιότητας, όπως αυτά που σου προσφέρει η MISKO. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς παρέχουν στον οργανισμό μια αργή απελευθέρωση ενέργειας, είναι χαμηλά σε αλάτι και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Αποτελούν μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, η διατροφική τους πρόσληψη  μπορεί να καλύψει μέχρι και το 25% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι και οι προστάτες των οστών σου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες που περιελάμβαναν στη διατροφή τους ζυμαρικά και δημητριακά είχαν αυξημένη ή και υψηλότερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κυρίως κρέας. Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν διατροφή πλούσια σε ζυμαρικά, σημείωσαν μια σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας κατά 12%.

ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΟΥ

Αν είσαι από αυτούς που κάνουν συχνή άσκηση τότε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στη διατροφή σου. Ο πρώτος λόγος είναι διότι θα σου παρέχουν το απαραίτητο αργό καύσιμο (υδατάνθρακες) το ποίο θα σε γεμίσει ενέργεια και θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου. Για να πειστείς κάνε το πολύ απλό πείραμα. Για 1 εβδομάδα μην φας καθόλου υδατάνθρακες. Αυτήν την εβδομάδα σίγουρα θα νιώθεις ατονία κατά την διάρκεια της άσκησης. Αφού περάσουν οι 10 μέρες φάε ένα πιάτο μακαρόνια ολικής άλεσης MISKO και μετά από 2-3 ώρες πήγαινε να γυμναστείς. Θα νοιώσεις τόσο γεμάτος από ενέργεια που δεν θα το πιστεύεις, κυριολεκτικά θα πετάς κατά την διάρκεια της άσκησης.

Έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι ζυμαρικά πρέπει να τρως πριν τη γυμναστική. Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται. Τα ζυμαρικά είναι απαραίτητα και μετά τη γυμναστική. Συγκεκριμένα, μετά από έντονη προπόνηση πρέπει να συνδυάσεις υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για να υπάρχει πιο γρήγορη ανάπλαση των τραυματισμένων μυικών ινών. Άρα ένα ιδανικό γεύμα μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης MISKO με κάποια πλούσια πηγής πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι την υπερβολή. Αν λαμβάνεις παραπάνω ποσότητα υδατανθράκων από αυτή που χρειάζεσαι τότε μπορεί να αποθηκευτεί σαν λίπος.

Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥ

Εκτός από την γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή με υδατάνθρακες θα σου προσφέρει και  πνευματική διαύγεια και θα έχεις μεγαλύτερη και ποιοτικότερη απόδοση στον επαγγελματικό σου τομέα. Η κόπωση θα έρχεται πιο αργά, θα μπορείς να είσαι αποδοτικότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα νιώθεις μια ψυχολογική και πνευματική εφορία στοιχείο πολύ σημαντικό για την ρουτίνα της καθημερινότητας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ MISKO ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη ζυμαρικών ολικής άλεσης. Δεν είναι όμως όλα τα ίδια –  τα περισσότερα είναι σκουρόχρωμα, με μια σκληρή γεύση και αρκετές φορές άνοστα. Η Misko έκανε την διαφορά, διότι κατάφερε και δημιούργησε μια σειρά ζυμαρικών ολικής αλέσεως τα οποία οπτικά βρίσκονται πιο κοντά στα κοινά ζυμαρικά, ενώ συνδυάζουν τη γεύση με την υγεία. Από την εταιρεία της Misko θα πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που σου προσφέρουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αλλά και θα νιώθεις ότι τρως νόστιμα μακαρόνια πολύ κοντά σε γεύσεις που έχεις λατρέψει και έχεις συνηθίσει.