© Collection ChristopheL/AFP
ΚΑΡΙΕΡΑ

Τελικά, πόσα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;

Έχουμε στα χέρια μας το ποσό που πρέπει να έχεις στην τράπεζα για να μη σε απασχολεί τίποτα.

Υπάρχουν εκατομμύρια έρευνες εκεί έξω που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα πιο αυτονόητα ή τα πιο αδιανόητα πράγματα. Είναι τόσες πολλές, που σχεδόν πάντα για κάθε έρευνα υπάρχει μια άλλη που την αναιρεί. Η συγκεκριμένη έρευνα, όμως, διαφέρει από τις πολλές για τρεις λόγους: Πρώτα από όλα, δεν είναι ούτε κατ’ επίφαση επιστημονική.

Επίσης, δε βασίζεται σε μετρήσεις, πειράματα, στοιχεία και τα λοιπά. Δεν ασχολείται με τέτοια ταπεινά πράγματα. Δε φιλοδοξεί να αλλάξει την καθημερινότητά σου. Το πόρισμά της αγγίζει την καθημερινότητα ελάχιστων (και πολύ προνομιούχων) ανθρώπων στον κόσμο. Τέλος, ξεκινά παίρνοντας ως δεδομένο κάτι που ανατρέπει τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία.

Οι άνθρωποι του περιοδικού Town & Country, λοιπόν, θεωρούν ότι τα λεφτά μπορούν να φέρουν την ευτυχία. Ή ότι, τουλάχιστον, μπορούν να διαμορφώσουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναζητήσει κάποιος την ευτυχία με την ησυχία του και μόλις τη βρει, να την απολαύσει χωρίς περισπασμούς.

Τα χρήματα, λοιπόν, μπορούν να εξαγοράσουν την ηρεμία. Να σε απαλλάξουν από πολλές έγνοιες. Πόσα χρήματα, όμως, είναι αρκετά για να απαλλαγείς απ’ όλες τις έγνοιες για όλη σου τη ζωή; Αυτό ήταν το πραγματικό ερώτημα που έθεσαν οι συνάδελφοι του Town & Country σε κάποιους πολύ πλούσιους ανθρώπους και στους λογιστές, τους συμβολαιογράφους, τους οικονομικούς και νομικούς τους συμβούλους.

Οι πλούσιοι κατέθεσαν τα βιώματά τους, οι υπόλοιποι κατέθεσαν την τεχνογνωσία τους και όλοι μαζί προσπάθησαν να κοστολογήσουν αυτά τα βιώματα. Η δουλειά έγινε στις ΗΠΑ, οπότε τα ποσά είναι σε δολάρια και αντιστοιχούν σε τιμές, κόστη και πληθωριστικές προσαυξήσεις που ισχύουν στην Αμερική. Το ποσό, όμως, είναι τόσο μεγάλο που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις ισοτιμίες.

Για την ακρίβεια, το ποσό είναι τα 190.000.000 δολάρια.

Αν έχεις κουράγιο να διαβάσεις το μακροσκελές ρεπορτάζ θα δεις αναλυτικά πώς φτάνουμε σ’ αυτό το ποσό. Πολύ συνοπτικά, μεγάλο μερίδιο αυτών των 190 εκατομμυρίων διατίθεται για ένα πολύ καλό σπίτι σε μια πολύ καλή γειτονιά μιας πολύ καλής πόλης, ένα αντιστοίχως πολύ καλό εξοχικό σε κάποιο πολυτελές θέρετρο εντός της χώρας σου, μια φωλίτσα σε έναν εξωτικό παράδεισο για τις αποδράσεις σου και για τα έξοδα συντήρησης των τριών σπιτιών.

Εννοείται ότι στο ποσό συνυπολογίζονται και τα έξοδα ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, κάθε παιδί κοστίζει 1.7 εκατομμύρια μέχρι να τελειώσει ένα καλό ιδιωτικό σχολείο κι ένα πολύ καλό κολέγιο, χωρίς να ξεχνάμε τις επιπλέον δραστηριότητές του, εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές – ξένες γλώσσες, μουσική, αθλήματα, ταξίδια.

Υπολόγισε αυτοκίνητα και μετακινήσεις, αμοιβές του προσωπικού που απασχολείς (σεφ, καθαρίστριες νταντάδες κλπ, γιατί κανείς δε νιώθει ευτυχισμένος όταν καθαρίζει μπάμιες), αγαθοεργίες για να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη, αγορά έργων Τέχνης για να μην υπάρχει έστω κι ένας που να μπαίνει στο σπίτι σου και αν αμφισβητεί ότι είσαι αρκετά πλούσιος και θα δεις ότι τα 190 εκατομμύρια δεν αργούν να μαζευτούν.

Απ’ την άλλη, όταν μαζευτούν, δε θα σε απασχολεί πλέον τίποτα. Οπότε, αν τυχόν σκοπεύεις να γίνεις ζάμπλουτος, φρόντισε να κάτσεις πάνω στο μαξιλαράκι των 190.