LIFE

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πράσινο με απλές κινήσεις

Μικρές, απλές και έξυπνες κινήσεις για να κάνεις το μέρος που κατοικείς πιο οικολογικό και πιο οικονομικό.

Όταν όλα γύρω σου γίνονται πιο οικολογικά, το αυτοκίνητό σου, το ξενοδοχείο σου, τα απορρίμματα σου, τα πάντα, δεν είναι δυνατόν το σπίτι σου, η οικία σου, ο χώρος που περνάς τις περισσότερες ώρες να μένει στάσιμος και να μην είναι ‘πράσινος’. Και πίστεψε με είναι πολύ εύκολο να γίνει. Είναι πολύ εύκολο να το μετατρέψεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποφασίσεις και μερικές απλές και οικονομικές κινήσεις.

Εντάξει όχι τέτοιο πράσινο.

Λαμπτήρες LED

Μπορείς να ξεκινήσεις αλλάζοντας τους λαμπτήρες σου σε όλα τα φώτα. Εκτός από το ότι θα επιβαρύνεις το περιβάλλον λιγότερο, θα δεις και το λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται θεαματικά.

Μπαλκονόπορτες και Παράθυρα

Μία μικρή αλλαγή στα κουφώματα είναι αρκετή για να κρατήσεις τη ζέστη το χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Τα καινούργια κουφώματα αποτελούν την καλύτερη μόνωση και προφέρουν την καλύτερη προστασία από τις ακραίες συνθήκες.

Αυτόματο πότισμα

Είτε έχεις μπαλκόνι είτε κήπο μπορείς να γλιτώσεις πολλά κυβικά νερό τοποθετώντας ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Έτσι θα μπορείς και να ξενοιάσεις, αφού δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πότε θα ποτίσεις τα φυτά σου, αλλά και θα χρησιμοποιείς μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού μειώνοντας κατά πολύ το λογαριασμό του νερού.

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Ζούμε σε μία χώρα που τις περισσότερες μέρες του χρόνου ο ήλιος ζει και βασιλεύει. Ήρθε η ώρα να τον εκμεταλλευτείς. Με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα θα αφήσεις τον ήλιο να δουλεύει για σένα και να σου εξασφαλίζει χωρίς κανένα απολύτως κόστος καυτό νερό για κάθε χρήση. Ξέχνα τους διακόπτες τους οποίους θα πρέπει να ανοίγεις μια ώρα πριν κάνεις μπάνιο και να κλείνεις όταν τελειώσεις. Στο εξής, όταν θέλεις ένα ντουζάκι, απλώς θα το κάνεις.

Η σημασία της μόνωσης

Ως μόνωση – στεγάνωση θεωρείται κάθε μέτρο που λαμβάνεις για να προστατεύσεις το σπίτι σου από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες. Στόχος σου παραμένει να διατηρήσεις την επιθυμητή θερμοκρασία εντός!

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το 50% της απώλειας θέρμανσης γίνεται από το ταβάνι και τους τοίχους, άρα επενδύοντας στη μόνωση μειώνεις τους λογαριασμούς σου.

Στην Ελλάδα οι ακτίνες του ήλιου είναι κατά κύριο λόγο κάθετες, με αποτέλεσμα να ‘χτυπάνε’ απευθείας τις οροφές των σπιτιών. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό η στέγη και η ταράτσα να είναι καλά μονωμένη (είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε για πολυκατοικία), ώστε να προστατεύει το κτίριο από τη βροχή και την υγρασία, να έχει την απαραίτητη κλίση, ώστε να απομακρύνονται τα νερά και να παρέχει θερμική προστασία. Ειδικά για τη στεγάνωση της ταράτσας σου δοκίμασε λύσεις όπως αυτή

…που με την επίστρωσή του σε ταράτσες μπορεί να επιφέρει ελάττωση θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους μέχρι και 5οC τους καλοκαιρινούς μήνες.Ένα ‘φτωχά’ μονωμένο δώμα χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και προστασία με πλακίδια από φυσικό υλικό (κεραμικά ή από πέτρα).

Ακόμα, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα, υψηλής αεροστεγανότητας, συμβάλλει στο να διατηρείται δροσιά στο εσωτερικό του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην υπάρχουν απώλειες θερμότητας το χειμώνα.

Οι λύσεις πολλές και μπορείς να τις βρεις εδώ.