ORIGINALS

Τα 10 μεγάλα ερωτήματα του γαμοτουρισμού

Ένας δημοσιογράφος του Oneman γύρισε την Ελλάδα ως καλεσμένος σε γάμους και αποτυπώνει όσα πολύτιμα έμαθε από τις εμπειρίες του.

Ένα πολύ καλό σημάδι ότι μεγαλώνεις, είναι το γεγονός πως άτομα του ευρύτερου κοινωνικού σου κύκλου σε καλούν στο γάμο τους. Φίλοι, συνάδελφοι, ξαδέρφια, αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και τα προσκλητήρια έρχονται ξαφνικά στο σπίτι σου με μεγαλύτερη συχνότητα κι απ’ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το κακό είναι πως τα έξοδα που συνεπάγονται όλοι αυτοί οι γάμοι, πολλές φορές ξεπερνάνε αυτά του ρεύματος. Βλέπεις η νέα μόδα των τελευταίων ετών, θέλει τους γάμους να λαμβάνουν χώρα εκτός Αθηνών, σε νησιά και εξοχές. Και εντάξει, όταν κάποιος από τους μελλόνυμφους κατάγεται από το συγκεκριμένο μέρος, πάει κι έρχεται.

 

Πλέον, προκειμένου να ζήσεις από κοντά την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής δυο ανθρώπων, δεν αρκεί να βρεις απλά ένα καλό πουκάμισο κι ένα ασορτί ζευγάρι παπούτσια. Αντίθετα, οφείλεις να βρεις εισιτήρια, να κλείσεις ξενοδοχείο και να κανονίσεις όλες σου τις διακοπές σου ανάλογα με το πότε και που έχεις κάποιον γάμο.

Όπως καταλαβαίνεις, η νέα αυτή μόδα δεν θα μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστο. Ναι, μεγαλώνω κι εγώ και οι προσκλήσεις σε γάμο χτυπάνε και τη δική μου πόρτα. Αρκετά από τα Σαββατοκύριακα αυτού του καλοκαιριού θυσιάστηκαν για αυτό που ονομάζεται “γαμοτουρισμός” και επειδή είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έρθει κι η δική σου ώρα, αποφάσισα να μοιραστώ να τις εμπειρίες και τη σοφία που αποκόμισα, απαντώντας σε 10 βασικά ερωτήματα του γαμοτουρισμού.

Πότε είναι αποδεκτό να μην πάω στο γάμο που είμαι καλεσμένος;

 

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό ερώτημα. Έχει έρθει η πρόσκληση για γάμο στη Σαντορίνη στις αρχές Αυγούστου κι η παρέα σου κανονίζει τις ίδιες ημέρες διακοπές στα Κουφονήσια. Θέλεις να αποφύγεις σαν τρελός την αγγαρεία του γάμου και αναρωτιέσαι αν το ζεύγος θα παρεξηγηθεί.

Σε αυτό το θέμα θα είμαι κάθετος. Αν δεν παντρεύεται κάποιος κολλητός σου φίλος ή κάποιος συγγενής μέχρι δεύτερου βαθμού το πολύ, τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να ταξιδέψεις με πλοία, αυτοκίνητα και αεροπλάνα για να βρεθείς στην άλλη άκρη της χώρας.

Αν ο γάμος γίνεται μισή ώρα από το σπίτι σου και δεν πας ποτέ επειδή απλά βαρέθηκες, τότε ναι, μιλάμε για φάουλ και unfair. Όταν όμως ο Βασιλάκης που δουλεύει στο φωτοτυπικό σε προσκαλεί στο γάμο του στην Ορεστιάδα, τότε ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είσαι υποχρεωμένος να πας, ούτε θα έχει δίκιο ο Βασιλάκης αν νευριάσει και ξεκινήσει να σου μουντζουρώνει όλες τις φωτοτυπίες.

Εφόσον ταξιδέψω για να πάω στο γάμο, είμαι υποχρεωμένος να πάρω και δώρο;

 

Κλείνεις αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά, νοικιάζεις αυτοκίνητο, φροντίζεις και τη διαμονή σου. Ακριβό σπορ ο γαμοτουρισμός. Μετά απ’ όλα αυτά τα έξοδα, πρέπει να πάρεις και δώρο στους μελλόνυμφους;

Δυστυχώς, πρέπει. Και καλά όταν μιλάμε για κολλητό σου, εκεί το κάνεις το δώρο με την ψυχή σου και δεν σε πειράζει το παραπανίσιο έξοδο. Δυστυχώς όμως, ακόμη κι αν η τελευταία φορά που είδες τον γαμπρό ήταν όταν τα είχε με την ξαδέρφη σου τη Βούλα στο Γυμνάσιο και φορούσε ακόμα σιδεράκια, εφόσον αποφασίσεις να δώσεις το «παρών» στο γάμο, τότε πρέπει να πάρεις κάποιο δώρο.

 

Πρέπει να κανονίσω τις διακοπές μου γύρω από τους γάμους στους οποίους πρέπει να πάω;

 

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την απάντηση παίζει η τοποθεσία των γάμων. Εφόσον καλείσαι να βρεθείς σε μέρη όπως η Σίφνος, η Μύκονος κι η Αστυπάλαια, δεν νομίζω ότι θα σε χαλάσει να παρατείνεις λίγο τη διαμονή σου, ειδικά στην περίπτωση που δεν τα έχεις επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν.

Αν πάλι είσαι καλεσμένος σε γάμο στη Θήβα ή τη Στυλίδα και δεν μπορείς να τον αποφύγεις, τότε δεν θα σε συμβούλευα να σχεδιάσεις τις διακοπές σου γύρω απ’ αυτή την υποχρέωση. Επισκέψου την περιοχή την ημέρα του γάμου, μείνε ένα βράδυ για να μην οδηγείς πιωμένος και μόλις ξημερώσει μπες στο αυτοκίνητο και φύγε, ιδανικά κατευθείαν για το λιμάνι κι έναν ομορφότερο προορισμό.

Μπορώ να αποφύγω τις παράλληλες δραστηριότητες και να ακολουθήσω το δικό μου πρόγραμμα;

 

Όταν ένας γάμος πραγματοποιείται σε νησί, τότε αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψεις μόνο με την τελετή. Pre-party, εκδηλώσεις έκπληξη πριν το μυστήριο, πάρτι την επόμενη ημέρα και ούτω καθεξής.

Με λίγα λόγια, όλο σου το πρόγραμμα είναι προκαθορισμένο από πριν και τα περιθώρια για πρωτοβουλίες λίγα. Όταν το ζευγάρι όμως δεν είναι είναι πολύ κοντινό σου, δεν τρέχει και τίποτα να παρακάμψεις όλες τις παράλληλες δραστηριότητες, κρατώντας μόνο την ουσία, δηλαδή τον γάμο αυτόν καθεαυτόν.

 

Επομένως, καμία ντροπή. Αν δεν παντρεύεται κάποιος πολύ δικός σου, φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα και απλά φρόντισε να είσαι στην εκκλησία την ώρα που πρέπει. Μη σου πω να φύγεις και νωρίς από τη δεξίωση για να μην χάσεις την επόμενη μέρα.

Τελικά, είναι ευκολότερο να κάνεις καμάκι όταν ο γάμος γίνεται εκτός έδρας;

 

Οι γάμοι παραδοσιακά είναι μια αρκετά εύκολη πίστα για νέες και εφήμερες γνωριμίες. Δεν υπάρχει λόγος να το υπεραναλύσω, τα έχουν πει καλύτερα από μένα ο Owen Wilson κι ο Vince Vaughn στο τρομερό Wedding Crashers.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ο γάμος γίνεται εκτός έδρας, οι πιθανότητες για κάτι καλό στον ερωτικό τομέα αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε διακοπές σε απελευθερώνει, ενώ το γεγονός ότι το δωμάτιό σου βρίσκεται πιθανότατα σε απόσταση αναπνοής από την τοποθεσία του γάμου διευκολύνει αρκετά την κατάσταση και προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρό για νέες περιπέτειες.

 

Το νησί μπορείς να το δεις και κάποια άλλη φορά.

Είναι σωστό να επιλέξω τους γάμους που θα πάω ανάλογα με το μέρος που γίνονται;

 

Το ίδιο Σαββατοκύριακο μπορεί να παντρεύεται ο παλιός σου συμμαθητής ο Λευτεράκης στη Μεγαλόπολη κι ο αντιπαθητικός σου συνάδελφος ο Στάθης στον κήπο της Εδέμ. Η καρδιά σου λέει Λευτεράκης, όμως η λογική λέει Στάθης.

Μπορεί να αγαπάς τον Λευτεράκη, να σου έχει λείψει και να θέλεις να δεις τους παλιούς σου συμμαθητές, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, όσους θέλεις πραγματικά τους βλέπεις έτσι κι αλλιώς. Εφόσον δεν μιλάμε για κάποιον που είναι κολλητός σου, τότε δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να επιλέξεις τον προορισμό που προτιμάς.

Σε τελική ανάλυση, αφού μας βάλατε στο τριπάκι να μετατρέψουμε σε ολόκληρη εκδρομή μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε μόλις λίγες ώρες από τη ζωή μας, τουλάχιστον αφήστε μας να έχουμε κάποιο λόγο στην όλη υπόθεση και να το διασκεδάσουμε.

Ισχύει ότι σε έναν γάμο εκτός Αθηνών θα βαρεθώ να ακούω ελληνικά τραγούδια;

 

Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι σε σχέση με τους εν Αθήναις γάμους, καθώς εκτός από τη μετακίνηση καλεσμένων, συνήθως παρατηρείται το φαινόμενο ακόμη κι ο DJ του γάμου να έρχεται από την Αθήνα, ειδικά για την τελετή.

Επομένως, όσα ικαριώτικα, ηπειρώτικα, ζεϊμπέκικα και καλαματιανά θα άκουγες σε μια δεξίωση στη Φιλοθέη, θα τα ακούσεις και στην Πάρο ή τα Γιάννενα. Στο χέρι του DJ είναι να μην το παρακάνει, όμως αν σκέφτεσαι να χειώσεις έναν γάμο επειδή φοβάσαι μην εξελιχθεί σε παραδοσιακό γλέντι κι εσύ έχεις να ακούσεις ελληνικό τραγούδι από την εποχή που πήγαινες νήπιο και διασκέδαζες με τα παπάκια, ξανασκέψου το.

 

Αν έχω να πάω σε πάνω από 5 γάμους, πειράζει σε κάποιους να φορέσω τα ίδια ρούχα;

 

Μη γελάς, το φετινό καλοκαίρι εγώ ήμουν καλεσμένος σε 6 γάμους και φυσικά δεν φρόντισα να έχω 6 διαφορετικά καλά παντελόνια (καλά-καλά δεν έχω ούτε ένα καλό) και ισάριθμα ασορτί πουκάμισα.

Εφόσον δεν πρόκειται για κοινές παρέες, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι. Σαν άλλος Βαλβέρδε, βρες 2-3 καλά πουκάμισα και κάνε ροτέισον, κανείς δεν θα το προσέξει κι ούτε είναι καιρός για περιττά έξοδα.

Αν όμως από τα 6 μέλη της παρέας σου, παντρεύονται οι 5, ε τότε θα είναι λίγο αστείο να ποζάρεις σε όλες τις φωτογραφίες με τα ίδια ρούχα, λες και πρόκειται για επίσημη εμφάνιση γάμου. Επομένως, πρόσθεσε στον προγραμματισμό σου ακόμα ένα έξοδο: αυτό της ενδυμασίας.

Είναι μεγάλο βήμα να ζητήσεις από μια κοπέλα να σε συνοδεύσει σε γάμο εκτός Αθηνών;

 

Όταν μια σχέση είναι φρέσκια, το να ζητήσεις από το κορίτσι να σε συνοδεύσει σε έναν γάμο μοιάζει σαν ένα μεγάλο βήμα. Αναγνωρίζεις κι επίσημα ότι είστε σε σχέση και πλέον θα γνωρίσει όχι μόνο τους κολλητούς σου φίλους αλλά και τα άτομα του ευρύτερου κοινωνικού σου κύκλου. Αν μάλιστα πρόκειται για γάμο συγγενή σου, αυτόματα θα γνωρίσει και όλη σου την οικογένεια. Μεγάλα βήματα, τα οποία προϋποθέτουν σωστό προγραμματισμό, εκτός κι ανήκεις σε αυτούς που τα κάνουν όλα βιαστικά και καταλήγουν έπειτα από μερικούς μήνες σχέσης να μοιάζουν με ζευγάρι που είναι παντρεμένο για δεκαετίες.

Όλα αυτά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται όταν ο γάμος γίνεται εκτός Αθηνών και η σχέση είναι ακόμη στις αρχές της. Βλέπεις πλέον δεν μιλάμε απλά για ένα βράδυ, μιλάμε για μια κοινή εκδρομή, ίσως και τις πρώτες κοινές διακοπές, κι αυτές θα ήταν καλύτερο να έρθουν έπειτα από συζήτηση και κοινή επιθυμία κι όχι από σπόντα λόγω ενός γάμου.

Επομένως, θα σου πρότεινα να αποφύγεις να προσκαλέσεις την νέα σου κοπέλα σε έναν γάμο εκτός πόλεως, εφόσον δεν αισθάνεσαι ότι η σχέση σας είναι σε αυτό το στάδιο. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να μην πάω καθόλου στο γάμο, σε περίπτωση που δεν είχα άλλη παρέα, απ’ το να εκβιάσω μια κατάσταση.

Τελικά εγώ να κάνω τον γάμο μου σε νησί, ή να κάτσω στα αυγά μου;

 

Έχοντας γυρίσει τη χώρα χάρη στο γαμοτουρισμό, μετρώντας τα ζευγάρια τα οποία αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους και έπειτα από πολλά ταξίδια, μπόλικο φαγητό και άφθονο ποτό, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: καλύτερα να κάνεις το γάμο σου στην έδρα σου, καλώντας κάθε γνωστό και συγγενή, δίχως να τους υποχρεώσεις να ταξιδέψουν και να ξοδευτούν ή να έχεις πολλές απώλειες στους καλεσμένους, και φρόντισε να κανονίσεις ένα γαμάτο ταξίδι μόνο με τους κολλητούς σου.

Χίλιες φορές να βρεθείς σε ένα νησί με τα άτομα που αγαπάς πραγματικά και θέλεις δίπλα σου, χωρίς ταυτόχρονα να βάλεις απλούς γνωστούς, συναδέλφους και μακρινούς συγγενείς σε κόπο και έξοδα.

Και εσύ στο τέλος της ημέρας θα τα περάσεις καλύτερα και οι καλεσμένοι σου θα το εκτιμήσουν.