AP IMAGES
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δεν θα ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου bobsleigh

Τζαμάικα, ανατροπές, αθλήτριες σόφτμπολ και η ανιψιά του Χακίμ Ολάζουουν.

Ομολογώ ότι όσο με ψήνουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και προσπαθώ να τους παρακολουθώ όσο περισσότερο μπορώ, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο βαριέμαι τους Χειμερινούς.

Δεν τους υποτιμώ, είμαι βέβαιος ότι συγκινούν μπόλικο κόσμο και περιλαμβάνουν σπουδαίους αθλητές, αλλά μετά συγχωρήσεως, αθλήματα όπως το κέρλινγκ, το πατινάζ ταχύτητας και το έλκηθρο, απλά δεν με τραβάνε. Φέτος όμως, είπα να κάνω τη διαφορά και να προσπαθήσω να παρακολουθήσω έστω ένα άθλημα στους Αγώνες που διεξάγονται στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας και ολοκληρώνονται αύριο. Έτσι, για να τους δώσω μια ευκαιρία.

Ανάμεσα σε ένα σωρό αθλήματα με χιόνι και πάγο, αποφάσισα να επιλέξω τον μεγάλο τελικό διθέσιου bobsleigh γυναικών. Πρώτον, για να τιμήσω το επικό ‘Cool Runnings’, την μοναδική μου επαφή με τους αγώνες και το έλκηθρο και δεύτερον, επειδή ήταν τελικός. Θα έβλεπα που θα έβλεπα κάτι νέο, ας ήταν τουλάχιστον αυτό που θα έδινε τα μετάλλια

Παρά το γεγονός ότι δεν παρακολούθησα τον μεγάλο τελικό ζωντανά, κατάφερα να μην φάω spoiler για τις νικήτριες. Περίεργο, πώς και δεν το συζήτησαν παντού στα social media; Πανέτοιμος για όλα, πάτησα το play με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που αρμόζει σε έναν ιστορικό αγώνα.

Και η πρώτη εικόνα που συνάντησα, ομολογώ ότι δεν βοήθησε. Κοπέλες έκαναν αερόβιες ασκήσεις γυμναστικής σε ένα χαλάκι (στρώμα;) και ο κόσμος από τις εξέδρες προσπαθούσε να τις αντιγράψει. Μάλιστα, ΟΚ. Η ατάκα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Γκόμωλη, ότι “το πάρτι έχει ξεκινήσει για τα καλά στο Ολυμπιακό κέντρο” έδωσε το σύνθημα κι η κυρία που χόρευε με μια σημαία της Τζαμάικας με καθησύχασε ότι δεν το έβλεπα μόνο εγώ λόγω του ‘Cool Runnings’.

Από τα λεγόμενα του εκφωνητή έμαθα επίσης ότι δεν πρόκειται ακριβώς για τελικό, αλλά για τον τέταρτο γύρο, ο οποίος όμως θα κρίνει τα μετάλλια και πως οι ομάδες θα αγωνιστούν αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοση που πέτυχαν στον προηγούμενο. ΟΚ, το ‘χουμε, προχωράμε, τα πιο αργά έλκηθρα θα τρέξουν πρώτα, Ολυμπιακοί Αγώνες, ναι.

Προχωράμε με την καθιερωμένη μέτρηση του πάγου, στάνταρ προσίτζουρ, μην νομίζεις ότι δεν το ήξερα. Όλα καλά, στους -10 βαθμούς, όσο πρέπει, ούτε βαθμός παρακάτω. Στον τέταρτο γύρο θα διαγωνιστούν 20(!) πληρώματα, έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν μου έκανε το κέρλινγκ. Ακούω όμως στη μετάδοση ότι πρόκειται για το πιο δημοφιλές άθλημα των αγώνων, το οποίο έχει απλώσει τα δίχτυα του από τη Νιγηρία μέχρι τη Τζαμάικα και αισθάνομαι μια δικαίωση.

Το τελευταίο ζέσταμα των αθλητριών και σιγά-σιγά ξεκινάμε.  Ώπα, ώπα μισό λεπτό. Ο εκφωνητής μόλις μας ενημερώνει ότι οι περισσότερες συμμετέχουσες είναι πρώην αθλήτριες του στίβου και δη του επτάθλου, κάτι που τις βοηθάει να παίρνουν τη σωστή ταχύτητα στην εκκίνηση. Να κάτι που με εντυπωσίασε πραγματικά. Ας γνωρίσουμε και την Γερμανίδα Τζαμάνκα, η οποία είναι η καλύτερη πιλότος, για να δείξω ότι ήξερα κι από πριν ότι τις λένε ‘πιλότους’:

Και ξεκινάμε! Πρώτο θα τρέξει το δίδυμο της Νιγηρίας, δεν μίλησε τυχαία πριν ο Γκομώλης. Η μία από τις δύο είναι και ανιψιά του Χακίμ Ολάζουον, θα στήριζα φανατικά αν δεν συμμετείχε κι η Τζαμάικα.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ΙΔΙΟ με την ταινία, είχαν κάνει τρομερή δουλειά. Και μια ακόμα αλήθεια είναι ότι το να βλέπεις το έλκηθρο να τρέχει με τέτοιες ταχύτητες στον πάγο, είναι εντυπωσιακό.  Η πιλότος είναι αυτή που κάθεται μπροστά και καθοδηγεί το έλκηθρο, στη διαδρομή που βλέπουμε και στο χάρτη. Πιάνοντας 131 χιλιόμετρα, τερματίζουν με χρόνο 52.53, ο οποίος δεν έχω ιδέα αν είναι καλός, εγώ πάντως χειροκροτάω. Απ’ ότι φαίνεται, ο χρόνος αυτός προστίθεται με αυτόν των τριών προηγούμενων γύρων για να βγει ο συνολικός, που θα δώσει το μετάλλιο.

Χαμούλης

Και τώρα, ΤΖΑΜΑΙΚΑ! Ο αγαπητός Νίκος Γκομώλης όταν έλεγε από τη Νιγηρία μέχρι τη Τζαμάικα απλά διάβαζε το όνομα των δύο πρώτων χωρών στη λίστα, τίμιος. Σηκώνομαι όρθιος και αποθεώνω την ομαδάρα από τη χώρα με την παράδοση στο έλκηθρο και σκέφτομαι τον αείμνηστο John Candy, την προπονητάρα της καρδιάς μας. ΠΑΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.  Η μία εκ των δύο έχει πάρει χρυσό στην σκυταλοδρομία του στίβου σε Ολυμπιάδα, τι να μας πει λίγος πάγος τώρα;

51.32, εξαιρετικός χρόνος, αν τελείωνε τώρα θα ήμασταν πρώτοι. Στο Σότσι ήταν ενδέκατες, πάμε για κάτι καλύτερο ίσως; Υπομονή, απομένουν 18 πληρώματα, κοιτάμε κάθε έλκηθρο ξεχωριστά, χαμηλά το κεφάλι. Ακολουθεί η Αυστρία, η οποία κάνει χειρότερο χρόνο από τη Τζαμάικα, αλλά την ξεπερνάει στη γενική βαθμολογία. Το όνειρο για το χρυσό σβήνει, απομένουν οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου, δεν απογοητευόμαστε, 17 τελικοί ακόμα.

Να τες και οι Ρωσίδες, λογικά με νίτρο στο έλκηθρο και υπό τη σημαία της ΔΟΕ, αφού πιάσανε ντοπέ Ρώσο μέχρι και στο κέρλινγκ. Ντάξει Θεοί Ρώσοι, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Πιάνουν 135 χιλιόμετρα, τα έλεγα εγώ για το νίτρο, περνάνε πρώτες με το 51.55 τους (Τζαμαϊκάρα τις πέρασε όμως στον τέταρτο γύρο).  Ακολουθεί το Βέλγιο το οποίο έχει μάλιστα συμμετοχή με δύο πληρώματα. Πλέον καταλαβαίνω λίγο πότε ένα χτύπημα στο πλάι της πίστας είναι κακό, όμως οι Βελγίδες δεν πτοούνται και με 51.21 περνάνε πρώτες. Κάπου κοντά στα 50-52 δευτερόλεπτα είναι η νόρμα, το πιάσαμε αυτό.

Κι εδώ, στην πάνω φωτογραφία βλέπουμε δύο έλκηθρα μαζί, σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο όπου μπαίνουν μαζί στην πίστα και επιτρέπονται οι προσπεράσεις, με τις συγκρούσεις να κόβουν την ανάσα και να αφήνουν πίσω τους δεκάδες θύματα.

Όχι εντάξει, πλάκα κάνω, είναι απλά γραφική απεικόνιση της πορείας των δύο ελκήθρων που προηγούνται, δεν θα έχουμε θύματα. Ακολουθούν οι Ρουμάνες με κακό χρόνο που τις φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω από τις Βελγίδες που πανηγυρίζουν. ΟΚ, αρχίζει να έχει πλάκα. Η Τζαμάικα δυστυχώς έχει χάσει κάθε ελπίδα για θέση στο βάθρο πια, αλλά θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μας. Σε αντίθεση με τις καγκούρισες από τη Γερμανία με τα tribal στο έλκηθρο, ήμαρτον.

Κάποια χτυπήματα στα πλαϊνά τοιχώματα τα προσέχω με άνεση, αν και το 51.41 είναι τίμιο και τις φέρνει δεύτερες. Στην κορυφή παραμένει το Βέλγιο. Ακολουθούν κι άλλες Ρωσίδες, πάμε γερά, ίσως πετάξει το έλκηθρο. Όχι εντάξει, κακοήθειες, είμαι βέβαιος ότι η Σεργκέεβα άδικα πληρώνει τη συμπεριφορά των συμπατριωτών της και είναι καθαρή, εξ ου και της επετράπη η συμμετοχή υπό τη σημαία της ΔΟΕ. Καλός χρόνος πρώτη θέση και….δύο μέρες μετά, η Σεργκέεβα πιάνεται ντοπέ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ μόνο Ρωσία, σε 4 χρόνια με κινητήρα στο έλκηθρο, μην σας νοιάζει τίποτα. Δεύτερες πια οι Βελγίδες, συνεχίζουμε, ακόμα δεν ξέρουμε κάτι για τις ντόπες. Και μάλιστα με τις γηπεδούχες Κορεάτισσες, χαμός, αποθέωση, πύρινος λαός της Νοτίου Κορέας σε αμόκ. 51.55, η πίεση της έδρας τις λύγισε,  όμως κέρδισαν το χειροκρότημα.

Προχωράμε με το δεύτερο σετ από Βελγίδες, κι άλλη αθλήτρια του επτάθλου σε αυτό το πλήρωμα, ενώ η πιλότος είναι πρώην αθλήτρια του ακοντίου. Σαν ακόντιο ξεχύθηκαν και τώρα (ΟΚ, κακό) και με 51.21 περνάνε τις Ρωσίδες και ξαναφέρνουν το Βέλγιο στην κορυφή. Τι ζούμε, μόνο το διθέσιο bobsleigh γυναικών προσφέρει τέτοιες ανατροπές και συγκινήσεις. Πού είναι ο Καίσαρης να μας μιλήσει για expected χτυπήματα σε τοιχώματα;;

Ξεπεράσαμε πια τα μισά του τελικού και με το δεύτερο πλήρωμα της Αυστρίας μπαίνουμε στην τελική δεκάδα. Τζαμάικα λείπεις. Αυστρία περνάει στην κορυφή, έχει δρόμο ακόμα ο τελικός, μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, το διθέσιο bobsleigh γυναικών είναι ένα άθλημα ανατροπών και εκπλήξεων. Και προσθέσεων. Να τη και η Ελβετία, δεν ξέρω αν είναι το πιο γρήγορο αλλά αυτό θα είναι σίγουρα το πιο ακριβό έλκηθρο, το οποίο από ψηλά μοιάζει λίγο με σουγιά, όχι; 

Πρώτες κι αυτές, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ! Η μία Ελβετίδα είναι και πρώην αθλήτρια του mountain bike, πόσο Ελβετία. Ρωσίδες εκτός βάθρου, τζάμπα η ντόπα. 13ες οι Βρετανίδες, θα είναι συνεπείς στο ραντεβού με το μετάλλιο; (έχω δει τόσο έλκηθρο, συγχωρέστε με). Κι αυτές πρώτες, ΟΚ, βλέπω ένα πάτερν εδώ, θα βάλω να δω απλά τις τελευταίες τρίτες αν είναι να δω τα μετάλλια, πού είναι οι συγκινήσεις που μας υποσχεθήκατε; Νωρίς για συμπεράσματα μας λέει κι ο Γκομώλης και στη μάχη ρίχνεται το πρώτο πλήρωμα του Καναδά. Έκτη καλύτερη επίδοση της ημέρας αλλά συνολικά ΜΑΝΤΕΨΕ, πρώτες. Εντάξει, βαρέθηκα λίγο. Ο Καναδάς εντωμεταξύ έχει άλλα δύο πληρώματα, σχολή (λογικό κάπως). Το δεύτερο έρχεται αμέσως μετά, η ταχύτητα παραμένει υψηλή και το θέαμα εντυπωσιακό, αν και πια μου φαίνεται λίγο σαν να επαναλαμβάνεται, αφού όποιο πλήρωμα συμμετέχει περνάει πρώτο.

Το εντυπωσιακό πλάνο μέσα από το έλκηθρο

Ο εκφωνητής μας προειδοποιεί ότι τα καλύτερα έρχονται και μαζί τους κι άλλες Γερμανίδες με tribal έλκηθρο. Έκτος κι αν είναι πάλι οι ίδιες σε δεύτερη ευκαιρία, αλλά δεν νομίζω ότι επιτρέπεται αυτό, μην μου τα αλλάζετε τώρα όλα. Όχι, άλλες είναι, αλλά περνάνε κι αυτές πρώτες. Από τα “USA, USA” στα αυτιά μου καταλαβαίνω ότι οι επόμενες που θα πατήσουν κορυφή (έχω χάσει το μέτρημα των συνεχόμενων φορών που έχει γίνει, αισθάνομαι ότι μόνο οι Κορεάτισσες δεν το κατάφεραν) θα είναι οι Αμερικανίδες και όλο αυτό κάποια στιγμή θα γίνει ταινία. Κι όμως, οι Αμερικανίδες μένουν δεύτερες και απομένουν 3 έλκηθρα για το τέλος, με το βάθρο αυτή τη στιγμή να είναι 1. Γερμανία, 2. Η.Π.Α 3. Γερμανία. Κάτι μου λέει ότι τα 3 τελευταία ζευγάρια θα είναι αυτά που θα ανέβουν στο βάθρο και βλέπω μία ώρα τζάμπα, αλλά ας μην προτρέχω.

Τρίτο πλήρωμα από το τέλος, το τρίτο και τελευταίο του Καναδά, έτσι για να παίξω λίγο με τις λέξεις. Πιλότος η κυρία Χάμφρις, με ήδη δύο χρυσά στο παλμαρέ της από προηγούμενες Ολυμπιάδες. Πρώτες κι αυτές, πέφτουμε από τα σύννεφα. Το πρώτο σίγουρο μετάλλιο είναι πια γεγονός. Μαντεύω ότι θα είναι χάλκινο.

Το πλήρωμα του Καναδά έχει μόλις ολοκληρώσει το τρέξιμο και πηδάει μέσα στο έλκηθρο

USA, USA” πάλι, οπότε έχουμε κι άλλες Αμερικανίδες, την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ και το πλήρωμα με τον καλύτερο χρόνο στους προηγούμενους γύρους με το εντυπωσιακό 50.46. Κάτι μου λέει ότι θα περάσουν πρώτες. Ωπ, δικαιώθηκα, η πρώην αθλήτρια του σόφτμπολ πιλότος κάνει το θαύμα της και με ένα πλήρωμα να απομένει, αυτό των Η.Π.Α περνάει πρώτο και αγκαλιάζει το χρυσό. Για να δούμε ποια χώρα θα πάρει το χρυσό αγωνιστεί τελευταία. Κι ο κλήρος πέφτει στη Γερμανία, με την κατάταξη αυτή τη στιγμή να είναι 1. Η.Π.Α, 2. Καναδάς, 3. Γερμανία (άλλο πλήρωμα αυτό) και το μεγάλο φαβορί, τη Τζαμάνκα που είδαμε και πιο πάνω, να ρίχνεται στη μάχη. Πολύ θα ήθελα να μάθω το χρόνο που πρέπει να κάνει για να βγει πρώτη, ώστε να έχει κι ένα νόημα όλο αυτό, αλλά δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Αισθάνομαι ότι αν το ξέραμε από πριν θα είχε λίγο ενδιαφέρον παραπάνω. Τέλος πάντων. Η αλήθεια είναι ότι με μια πράξη βγαίνει, αλλά αν είναι να βγάζουμε κομπιουτεράκια για να δούμε ένα σπορ, άστο.

Και η τελευταία κούρσα άρχισε με μια κακή εκκίνηση από τις Γερμανίδες. Τρέχουν, τρέχουν, τρέχουν, στρίβουν, στρίβουν, τρέχουν και στην τελευταία στροφή περνάνε αυτές πρώτες. παίρνοντας το χρυσό και πετώντας εκτός βάθρου τις συμπατριώτισσες τους. Τελική κατάταξη: 1. Γερμανία, 2. Η.Π.Α, 3. Καναδάς.

Χαμός

Υπό άλλες συνθήκες, το να κριθεί το χρυσό μετάλλιο στην τελευταία κούρσα θα ήταν συναρπαστικό. Εν προκειμένω, ήταν πιο αναμενόμενο κι από δωδεκάρι της Κύπρου στην Ελλάδα. Απορώ γιατί πανηγυρίζουν έτσι οι Γερμανίδες και γιατί σκάνε οι Αμερικανίδες, πρώτη φορά είδα bobsleigh κι ήμουν βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, κρίμα που δεν το είδα ζωντανά να το έπαιζα στοίχημα δηλαδή.

Σαν απολογισμό, θα πω ότι εντάξει, είναι λίγο εντυπωσιακή η ταχύτητα του ελκήθρου, αλλά ήταν όλα τόσο αναμενόμενα που αισθάνθηκα ότι πέταξα μία ώρα από τη ζωή μου. Bobsleigh από εδώ και πέρα, μόνο σε ταινίες με Τζαμαϊκανούς.

Κεντρική φωτογραφία: Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP