ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η τελευταία νίκη του Cristiano Ronaldo (μέχρι την επόμενη)

Τι είναι αυτό που οδηγεί τον CR7 σε όλο και περισσότερες κατακτήσεις; Η απάντηση μπορεί και να κρύβεται σ' αυτά που δεν κρύβονται.

Δεν έχει πολύ νόημα να προσπαθήσεις να καταγράψεις τους τίτλους, τα ρεκόρ και τις κατακτήσεις του Cristiano Ronaldo. Πριν τελειώσεις το μακροσκελή σου κατάλογο, ο Πορτογάλος θα έχει καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ, θα έχει κατακτήσει έναν ακόμα τίτλο ή θα έχει προσθέσει τ’ όνομά του σε μία ακόμα εξωγήινη πρωτιά.

Ο CR7 είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ του Champions League (94 γκολ), αλλά και ο πρώτος σκόρερ των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων συνολικά (96 γκολ). Εννοείται ότι είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης (360 γκολ). Στην πορεία του προς την κορυφή έχει σαρώσει κάθε πιθανή και απίθανη στατιστική. Και συνεχίζει να το κάνει – μόλις φέτος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέτυχε 11 γκολ στη φάση των Ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος. Στα 31 του. Μετά από τέσσερα Χρυσά Παπούτσια (ρεκόρ κι αυτό) και τρεις Χρυσές Μπάλες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η UEFA τον συμπεριέλαβε στη δεκάδα των υποψηφίων για τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν στην Ευρώπη. Στις 25 Αυγούστου θα το πάρει κι αυτό το βραβείο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πάρει. Μόνο και μόνο γι’ αυτά που έκανε τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Το να εστιάσεις σ’ αυτόν τον ενάμιση μήνα ίσως έχει ένα νόημα. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό το διάστημα συμπυκνώνει και σ’ ένα βαθμό εξηγεί το φαινόμενο Cristiano Ronaldo. Είναι το διάστημα στο οποίο ο Πορτογάλος αγωνίστηκε και νίκησε σε δύο τελικούς. Σ’ αυτά τα δύο ματς, μαζί με τα τρόπαια, κατέκτησε, ίσως, και τα τελευταία παράσημα που έλειπαν από τη βαρυφορτωμένη συλλογή του.

Στον πρώτο τελικό, αυτόν του Champions League πήρε σπίτι του το συμβολικό παράσημο του winner. Πρακτικά, το έχει κερδίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά στο ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε την οριστική απάντηση σε όσους του προσάπτουν ότι ‘εξαφανίζεται΄ή δειλιάζει στους μεγάλους αγώνες.  Η Ρεάλ πανηγύρισε την Undecima, την 11η κατάκτηση του πιο βαρύτιμου τροπαίου σε επίπεδο συλλόγων, χάρη στο δικό του τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι. Για τον Ronaldo, η Undecima δεν ήταν ένας ακόμα τίτλος. Ήταν ο τελευταίος εξορκισμός. Μια καθαρτική διαδικασία που τον βοήθησε να συγκεντρωθεί χωρίς περισπασμούς, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς κανέναν ενδοιασμό σ’ αυτό που θ’ ακολουθούσε. Στον επόμενο τελικό, στην επόμενη κατάκτηση.

Ο τελικός του Euro 2016 του χάρισε ένα κανονικό παράσημο. Ένα τρόπαιο που όντως του έλειπε. Ένα τρόπαιο με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Το Κύπελλο που ύψωσε στον τελικό του Παρισιού στις 10 Ιουλίου του 2016 ήταν το πρώτο στην ποδοσφαιρική ιστορία της Πορτογαλίας. Η νίκη ήρθε μετά από ένα ματς οδυνηρό και λυτρωτικό ταυτόχρονα για τον Cristiano Ronaldo. Ο τραυματισμός του νωρίς στον αγώνα, πάγωσε το Σταντ Ντε Φρανς και τα βλέμματα εκατομμυρίων φιλάθλων ανά τον πλανήτη. Τα όσα επακολούθησαν ζέσταναν τις καρδιές τους. Ο τραυματίας Ronaldo, έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου έδωσε ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ αλληλεγγύης και ομαδικότητας. Καθοδήγησε και εμψύχωσε τους συμπαίκτες του, ‘εξαναγκάζοντάς’ τους να νικήσουν.

Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα τι είναι αυτό που ωθεί έναν υπεραθλητή σαν τον Ronaldo στην επόμενη κατάκτηση. Απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στο Σταντ Ντε Φρανς το βράδυ του τελικού, ο CR7 ήταν ο πιο ταλαντούχος, ο πιο δουλευταράς και ο πιο ‘χορτασμένος’. Αυτός που τα είχε όλα. Κι όμως, αυτός ήθελε τη νίκη περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους. Και, φυσικά, την κατέκτησε.

Εξίσου φυσικά θα κατακτήσει και τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη στις 25 Αυγούστου. Και δεν θα σταματήσει εκεί. Έχει εκατομμύρια δικαιολογίες για να το κάνει, αλλά δεν θα επαναπαυθεί. Ο CR7 θα συνεχίσει να νικάει. Και θα συνεχίσει να καταρρίπτει ρεκόρ και θα συνεχίσει να κερδίζει τίτλους. Όχι γιατί του λείπουν, αλλά γιατί το θέλει. Γιατί μάλλον έτσι είναι οι πρωταθλητές: δεν γεννιούνται, γίνονται. Την πρώτη φορά που κατακτούν ένα τρόπαιο και πριν καλά – καλά το πάρουν στα χέρια τους, ονειρεύονται το επόμενο. Και συνεχίζουν να γίνονται, την εκατοστή φορά που κατακτούν ένα τρόπαιο και ονειρεύονται το εκατοστό πρώτο.

Μη μετράς, λοιπόν, τα τρόπαια του Ronaldo. Δεν θα βγάλεις άκρη. Είναι πολλά, αλλά είναι λίγα σε σχέση με τα επόμενα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα απολαύσεις. Αν μη τι άλλο, ο Πορτογάλος ξέρει όχι μόνο να νικάει, αλλά να το κάνει θεαματικά και με στυλ

Ronaldo-Ultrex