ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο άνθρωπος που πήρε Champions League με τον ΠΑΟ, έγινε προπονητής

Η ζωή του Jerald Tan είναι βγαλμένη από τα υγρά όνειρα κάθε παίκτη του Football Manager.

Η ζωή του Jerald Tan είναι βγαλμένη από τα υγρά όνειρα κάθε παίκτη του Football Manager. O 22χρονος από την Σιγκαπούρη, αφού σήκωσε ό,τι κούπα υπήρχε με τον Παναθηναϊκό (!) αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να καθίσει στον πάγκο μιας επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου. Και τα κατάφερε.

Το 2015, ο Jerald Tan ήταν ένας κλασικός φοιτητής που αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Περνούσε τα σαββατοκύριακα βλέποντας αγώνες της Premier League κι όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, έλιωνε στο Football Manager. Για αδιευκρίνιστο λόγο είχε κόλλημα με τον Παναθηναϊκό -όλοι είχαμε ένα τέτοιο κόλλημα, εγώ για παράδειγμα είχα με τη Λανς- τον οποίο οδήγησε στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του.

(ο ήρωάς μας είναι ο τέρμα αριστερά)

Ο 22χρονος coach κατάφερε να οδηγήσει το ‘τριφύλλι’ στην κατάκτηση 5 συνεχόμενων πρωταθλημάτων της Super League, 4 Champions League και άλλων τόσων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Συλλόγων. Κάπου εκεί βαρέθηκε. Ήθελε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Και την βρήκε μέσω Facebook. Τον Δεκέμβρη του 2015 έπεσε πάνω σε μία αγγελία της Albirex, ομάδα που αγωνίζεται στην Super League Σιγκαπούρης.

*Γιατί δεν βγαίνουν τέτοιες αγγελίες στην Ελλάδα;*

”Είχα καντάρια προπονητικής εμπειρίας λόγω Football Manager”, είπε αστειευόμενος σε συνέντευξή του στο FourFourTwo. ”Πάντα ενδιαφερόμουν για το πώς σπουδαίοι προπονητές όπως ο Μουρίνιο και ο Κόντε χειρίζονται τους παίκτες τους, αλλά δεν είχα ιδέα από το πώς είναι να προπονείς μια ομάδα”.

Η Albirex είναι ομάδα ‘δορυφόρος’ της ομώνυμης γιαπωνέζικης κι οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτή είναι Ιάπωνες.

Παρόλα αυτά, έκανε αίτηση για τη θέση του βοηθού προπονητή και χρειάστηκε να περάσει από δύο συνεντεύξεις. Μία με τον Koh Mui Tee, γενικό διευθυντή της ομάδας και μία με τον Daisuke Korenaga, τον πρόεδρο.

”Είχα πολύ άγχος πριν την πρώτη συνέντευξη, γιατί δεν ήξερα τι να περιμένω. Μόλις, όμως, ολοκληρώθηκε ήμουν σίγουρος πώς είχα πάρει τη θέση, αφού καταλήξαμε να συζητάμε για μισή ώρα τις πιθανότητες της Λίβερπουλ να κατακτήσει την (τότε) Premier League. Όταν τελικά μου πρόσφεραν το συμβόλαιο νόμιζα ότι ονειρευόμουν, αφού είχα καταφέρει να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο”.

 

”Υπήρχε, όμως, ένα εμπόδιο. Οι γονείς μου. Όπως όλοι οι γονείς στη Σιγκαπούρη -πίστεψέ με Tan και στην Ελλάδα- δεν ήθελαν να παρατήσω το Πανεπιστήμιο (Singapore Institute of Management) για τη συγκεκριμένη δουλειά”.

Ο Tan προφανώς και δέχτηκε τη θέση. Οι γονείς του, όμως, έκαναν σαν να μην γνώριζαν με τι ασχολούταν. Τέσσερις μήνες μετά και αφότου ο πατέρας του διάβασε για ένα ματς της Albirex στην εφημερίδα, άρχισε να τον ρωτάει πώς πήγαινε η ομάδα του. Μπορεί να μην στήριζε ακόμα πλήρως την απόφαση του γιου του, αλλά τουλάχιστον είχε αρχίσει να την αποδέχεται.

Η pre-season είχε πολλή χαρτούρα και τρέξιμο για τον ήρωα μας. Ο Tan κανόνιζε από τα αεροπορικά εισιτήρια των παικτών μέχρι τη στέγασή τους.

Τους δύο πρώτους μήνες δεν πήρα ούτε ένα ρεπό. Υπήρξαν μέρες που έπιασα δουλειά στις πέντε το πρωί

Η υπόλοιπη σεζόν είχε περισσότερη ρουτίνα.

Ο Tan έμενε στην ανατολική πλευρά της Σιγκαπούρης και παρόλο που έπρεπε καθημερινά να πηγαίνει στη Jurong (στη δυτική πλευρά) άργησε μόνο μία φορά στη δουλειά. ”Οι Γιαπωνέζοι έχουν τρέλα με το να είναι κάποιος στην ώρα του. Άργησα μόλις μία φορά στην προπόνηση και τα άκουσα για τα καλά. Προφανώς δεν άργησα ποτέ ξανά”.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Tan αποφάσισε να γίνει ξανά φοιτητής -δεν ξέρουμε αν έβαλαν οι γονείς του το χεράκι τους- και άρχισε να παρακολουθεί part time μαθήματα στο τμήμα Sport Studies and Marketing. Κάθε βράδυ έπρεπε να ταξιδέψει κάμποσες ώρες μέχρι να φτάσει στο Πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που κάποια στιγμή δεν πρόλαβε να παραδώσει μια εργασία. Ο λόγος; Δεν τον άφησε ο γενικός διευθυντής της ομάδας.

”Δεν προλάβαινα να παραδώσω την εργασία στην ώρα μου και ζήτησα από τον Mui Tee να λείψω μια μέρα (συγκεκριμένα Κυριακή πρωί) από την ομάδα μήπως και την ολοκληρώσω, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τσαντίστηκα. Εκ των υστέρων, όμως, του είμαι ευγνώμων. Μπορεί να με ζόρισε, αλλά μέσα από περιστατικά όπως αυτό, έμαθα πώς να είμαι επαγγελματίας”.

 

Τελικά, οι κόποι του Tan έπιασαν κόπο, αφού η Albirex τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε την Super League, το League Cup και το Community Shield. ”Στην αρχή δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι συνέβαινε, αλλά μόλις έβλεπα ότι οι εφημερίδες κάλυπταν τις επιτυχίες της ομάδας, ένιωθα ότι ζούσα ένα όνειρο”.

Στo τέλος τη σεζόν ο Tan έφυγε από την ομάδα για να αφιερωθεί στις σπουδές του, αλλά δεν μετάνιωσε ούτε μια στιγμή για το πέρασμά του από τον πάγκο της Albirex. ”Ήμουν πολύ τυχερός και έκανα αυτό που πραγματικά ήθελα. Μερικές φορές το ποδόσφαιρο είναι πολύ ρομαντικό”.

Tan, με το καλό και στην Premier League!

Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi.gr

Πηγή: Fourfourtwo.com