ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι 8 κανόνες του Ζοζέ Μουρίνιο πριν από κάθε μεγάλο ματς

Ο Κλοπ έχει έντονο ταμπεραμέντο. Ο Γκουαρδιόλα είναι δάσκαλος. Ο Μουρίνιο, όμως, είναι ο άνθρωπος που θες να εμψυχώσει την ομάδα σου πριν από ένα ματς Champions League. Αυτό το video θα σε πείσει.

Είσαι ποδοσφαιριστής κορυφαίας ευρωπαϊκής ομάδας. Σε λίγα λεπτά η ομάδα σου θα βγει στον αγωνιστικό χώρο για να δώσει ένα κρίσιμο ματς για το Champions League. Το γήπεδο είναι ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο. Είσαι έτοιμος σωματικά, αλλά χρειάζεσαι ένα ψυχολογικό ‘πουσάρισμα’. Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σου το δώσει;

Ποιος είναι ο προπονητής που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι; Εκείνος που έχει κάνει μέτριες ομάδες να μοιάζουν με μεγαθήρια; Εκείνος που έχει κάνει το Champions League προσωπική του υπόθεση;

Ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο άνθρωπος που έχει διδακτορικό στη ψυχολογική διαχείριση παικτών και αντιπάλων.

 

Η Heineken, με το παρακάτω video, σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τον Πορτογάλο τεχνικό σε μια στιγμή, που όσες φορές και αν έχεις δει αγώνες των ομάδων του, δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσεις.

Πρόκειται για ένα ‘Prep Talk’, την ομιλία, δηλαδή, που κάνει ένας προπονητής προς τους παίκτες του πριν από ένα σημαντικό αγώνα για να τους εμψυχώσει. 

Στο συγκεκριμένο video, ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσέχει κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσει, γιατί ξέρει ότι θα ‘φυτευτεί’ στο μυαλό των παικτών του. Δεν έχει σκοπό να κάνει κανένα λάθος. Γι αυτό, άλλωστε, ξεκινά λέγοντας: “Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας”. Αμέσως, όμως, συνειδητοποιεί ότι αυτή η φράση δεν είναι αρκετή για να τους δώσει κίνητρο να δώσουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Έτσι, στη συνέχεια του νέου βίντεο της Heineken,  αφού σκέφτεται λίγο, την αλλάζει σε: “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχετε γεννηθεί”. Και όταν το λέει αυτό ο Μουρίνιο, ξέρει πολύ καλά τι λέει, γιατί το έχει ζήσει.

Πάμε να μελετήσουμε μία-μία τις φράσεις που χρησιμοποιεί στο video ο Πορτογάλος τεχνικός και να αποδείξουμε πως καμία δεν είναι τυχαία, αλλά πηγάζει από το παρελθόν του στους πάγκους.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχετε γεννηθεί”

 

Η προσωπική του εμπειρία: Ο Πορτογάλος ξέρει πολύ καλά το λόγο για τον οποίο γεννήθηκε και μας τον κατέστησε πολύ γρήγορα σαφή. Γεννήθηκε για να γίνει προπονητής. Η ίδια η ζωή του αποτελεί την απόδειξη.

Υπήρξε για εφτά χρόνια μέτριος παίκτης σε μικρομεσαίες ομάδες της Πορτογαλίας. Δεν άφησε όμως τον αθλητισμό. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία. Δεν έμεινε, όμως, εκεί και συνέχισε παίρνοντας δίπλωμα προπονητή.

Υπήρξε μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον. Δεν μετέφραζε, όμως, πάντα όσα έλεγε ο Άγγλος στους παίκτες, δίνοντας δικές του οδηγίες, γιατί ήξερε ότι είχε γεννηθεί για να γίνει προπονητής.

“Αυτό το βράδυ είναι που μετράει. Όχι το χθεσινό, ούτε το αυριανό. Μόνο το σημερινό”

Η προσωπική του εμπειρία: Το δεύτερο ματς της Πόρτο κόντρα στη Γιουνάιτεντ για τους ’16’ του Champions League της σεζόν 2003-04.

 

Η Πόρτο του Μουρίνιο είχε κερδίσει 2-1 στην Πορτογαλία, αλλά η Γιουνάιτεντ είχε κάνει το 1-0 (σκορ πρόκρισης) από το 32′ στο ματς του Μάντσεστερ. Την προηγούμενη χρονιά οι ‘δράκοι’ είχαν κατακτήσει το Europa League. Δεν είχε πλέον σημασία. Το αύριο δεν το γνώριζαν. Έπρεπε να σκοράρουν και να προκριθούν στους ‘8’. Και το έκανε ο Κοστίνια στο 90′, χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του Μουρίνιο.

“Δεν πρέπει να αγωνίζεστε σαν ένα άτομο, αλλά σαν ολόκληρη λεγεώνα”

Η προσωπική του εμπειρία: Ο δεύτερος ημιτελικός της Ίντερ με την Μπαρτσελόνα για το Champions League της σεζόν 2009-10.

Η Ίντερ είχε επικρατήσει με 3-1 στο Μιλάνο της ομάδας του Γκουαρντιόλα. Στη Βαρκελώνη, όμως, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οι ‘μπλαουγκράνα’ σφυροκοπούσαν από το πρώτο λεπτό τους Ιταλούς, αλλά εκείνοι με αλληλοκαλύψεις και αλληλοβοήθειες κρατούσαν το μηδέν στην άμυνα, παρότι έμειναν από το 28′ με δέκα παίκτες, λόγω της δεύτερης κίτρινης του Τιάγκο Μότα. Οι Ιταλοί έδωσαν πραγματικά μάχη σαν ομάδα και πήραν την πρόκριση μετά το τελικό 1-0 υπέρ των Καταλανών.

“Κάντε με να νιώσω τη φωτιά που τρέχει στις φλέβες σας, την αποφασιστικότητα σας. Θυσιαστείτε για την ομάδα. Παίξτε σαν να έχετε μια καρδιά”

Η προσωπική του εμπειρία:  H πρώτη νίκη του στον πάγκο της Ρεάλ εις βάρος της Μπαρτσελόνα.

 

Μετά από τρία ‘el clasico’ χωρίς νίκη, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το βαρύ 5-0 του Νοέμβρη του 2010, οι παίκτες του Πορτογάλου αγωνίστηκαν σκυλίσια τον Απρίλη του 2012 στο Καμπ Νου και πήραν τη νίκη με 1-2.

“Δεν είστε απλά οι εκλεκτοί. Είστε οι Special Ones”

Η προσωπική του εμπειρία: Στην πρώτη παρουσίασή του από την Τσέλσι αυτοχαρακτηρίστηκε ‘Special One’.

Εξίσου ξεχωριστοί θέλει να νιώθουν και οι παίκτες του.

“Τη στιγμή που θα σας καλέσει το πεπρωμένο, πρέπει να ανταποκριθείτε με πράξεις δόξας”

 

Η προσωπική του εμπειρία: Το πεπρωμένο τον έφερε στον πάγκο της Πόρτο το 2002 και εκείνος δόξασε τόσο το όνομά της ομάδας που τον εμπιστεύτηκε όσο και το δικό του. Πώς; Κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Champions League και ένα Κύπελλο UEFA, μέσα σε δύο σεζόν.

“Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει”

 

Η προσωπική του εμπειρία: Ο δρόμος προς την κατάκτηση του Champions League της σεζόν 2009-10 με την Ίντερ. Μπαρτσελόνα στους ομίλους, Τσέλσι στους ’16’, Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και Μπάγερν στον τελικό, δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αρμάδα του Πορτογάλου.

“Ό,τι κι αν συμβεί αυτή είναι η βραδιά μας, γιατί σήμερα έχουμε αγώνα”

Η προσωπική του εμπειρία: Κάθε του αντίδραση, σε κάθε ματς οποιασδήποτε διοργάνωσης, δείχνει ότι κάθε αγώνας είναι ο δικός του αγώνας.