ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα πιο κουλά ποδοσφαιρικά βραβεία MVP που δόθηκαν ποτέ

Σακούλες με ρύζι, ψησταριές, χάρτινα καπέλα και μπύρες. Μήπως να μην τους τα έδιναν καθόλου;

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου έχουμε δει αρκετά τρελά σκηνικά, για τα οποία συνήθως είναι υπεύθυνοι οι φίλαθλοι των ομάδων. Από απίστευτα αντικείμενα που έχουν περάσει μέσα σε αγωνιστικούς χώρους (βλέπε το σκουτεράκι της Τούμπας), μέχρι χιουμοριστικά συνθήματα, μάχες σώμα με σώμα και εντυπωσιακά κορεό.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτά τα περίεργα των αγωνιστικών χώρων βάζουν το χεράκι τους και οι ομοσπονδίες, οι χορηγοί και οι ομάδες; “Ομορφιές”, που λέει και ο αγαπημένος ΛΕ-ΠΑ. Αυτό συμβαίνει.

Πάρτε για παράδειγμα τον Φράνκο Αρμάνι, τον τερματοφύλακα της Ρίβερ Πλέιτ, ο οποίος πριν μερικές ημέρες αναδείχθηκε πολυτιμότερος για την ομάδα του στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στην Μπόκα Τζούνιορς. Ο Αρμάνι κράτησε το μηδέν, η Ρίβερ νίκησε με 2-0 και τι βραβείο πήρε ως  MVP;

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια φάρσα. Όσο κι αν ο ίδιος ήλπιζε πως τον τρολάρουν, αυτοί σοβαρολογούσαν. Του φόρεσαν ένα χάρτινο καπέλα από τα Burger King (χορηγός γαρ) και του είπαν κι ένα “μπράβο αγόρι μου για την εμφάνισή σου”. That’s all. Είναι να μην έχει τέτοια φάτσα μετά;

> Ψησταριά για μπάρμπεκιου

Φαίνεται, μάλιστα, πως στην Αργεντινή το έχουν ψάξει με τα ‘βραβεία-φάρσες’ και το κάνουν συχνά. Εξίσου εντυπωσιακό (λέμε τώρα) ήταν και το βραβείο που δόθηκε στον ΜVP του περσινού Σούπερ Καπ, με τον Λαουτάρο Ακόστα της Λανούς να γίνεται πρωταγωνιστής ενός σουρεάλ σκηνικού. Αμέσως μετά τη νίκη με 3-0 της ομάδας του κόντρα στη Ρίβερ, ο επιθετικός της Λανούς πήγε περιχαρής να παραλάβει το βραβείο του.

Και τι ήταν αυτό; Μια ψησταριά μπάρμπεκιου και μια μαύρη ποδιά! Μάλλον τον προόριζαν για κάποιο Master Chef στο μέλλον, δεν εξηγείται αλλιώς.

> Κλειδί αυτοκινήτου

AP

Φεύγουμε από την Λατινική Αμερική και περνάμε στην Ασία και την Ιαπωνία, όπου έχει γίνει παράδοση να παίρνει ο MVP του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων ένα τεράστιο κλειδί, το οποίο βέβαια αντιστοιχεί σε ένα αυτοκίνητο.

Μεταξύ των διάσημων ποδοσφαιριστών που το έχουν παραλάβει είναι και οι Λούκα Μόντριτς και Γουέιν Ρούνεϊ, οι οποίοι πάντως στην αρχή σοκαρίστηκαν λιγάκι.

> Τσουβάλια ρύζι

Τα καλύτερα βραβεία με διαφορά τα έχουμε δει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Αφρική. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το βραβείο του MVP που υποσχέθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νιγηρίας στον πολυτιμότερο του αγώνα κόντρα στη Ζάμπια για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Και τι ήταν αυτό; Δέκα μεγάλες σακούλες ρύζι, τις οποίες βέβαια στη συνέχεια ο νικητής θα τις χάριζε σε κάποια κοινότητα που θα τις είχε πραγματικά ανάγκη.

> Ένα καφάσι μπύρες

Εξίσου κουλό ήταν το δώρο που παραλάμβανε ο MVP των αγώνων της Shabanie Mine FC στη Ζιμπάμπουε. Έχοντας χορηγό τις μπύρες Castle, ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής μετά από κάθε παιχνίδι, έπαιρνε μια 24άδα από μπουκάλια μπύρας. Με μια πίτσα δώρο, θα μιλούσαμε για τον καλύτερο συνδυασμό.

> Μια λεκάνη με τα απαραίτητα

Τι έχετε να πείτε, όμως, για το επικό σκηνικό που είδαμε στην Μποτσουάνα; Εκεί ο καλύτερος παίκτης του μήνα έπαιρνε μια πλήρως εξοπλισμένη λεκάνη γεμάτη λαχανικά και είδη πρώτης ανάγκης. Την είδαν λίγο πιο υγιεινά από τους άλλους με τις μπύρες και μπράβο τους.

> Δωρεάν ίντερνετ

Γίνονται πραγματάκια στην Αφρική τελικά και εσείς γελάτε. Οι Mamelodi Sundowns της Νοτίου Αφρικής πριν λίγο καιρό χάρισαν στον MVP τους 5 Giga δωρεάν ίντερνετ για το κινητό του! Μιλάμε για τεχνολογική επανάσταση.

> Ένας κόκορας

Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν σημαίνει ότι και στην Ευρώπη δεν έχουμε ευρηματικότητα στα βραβεία. Η πολωνική Gornik Zabrze για παράδειγμα έδινε έναν κόκορα (!), ναι έναν ΚΟΚΟΡΑ, στον MVP των παιχνιδιών της. Αν κρίνουμε από τη φωτογραφία πάντως, δεν είναι χαρούμενος ούτε ο παίκτης, αλλά ούτε και ο κόκορας.

> Ένα γιγάντιο ρολόι

Μια αμηχανία θα πρέπει να την ένιωσε κι ο άλλοτε κίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πίτερ Σμάιχελ, όταν μετά το Soccer Aid Match του 2016 κλήθηκε να παραδώσει στον MVP ένα γιγάντιο ρολόι χειρός Hublot, αντί για κάποιο συνηθισμένο βραβείο.

> Πλύσιμο αυτοκινήτου από μοντέλα

Και last but not least που λένε και οι Άγγλοι. Το πιο ωραίο βραβείο το έχει κάνει με διαφορά η ολλανδική Ναϊμέγκεν στους ποδοσφαιριστές της την σεζόν 2013-14. H διοίκηση υποσχέθηκε στους παίκτες πως όποιος θα ψηφιζόταν ως πολυτιμότερος κάθε αγώνα, θα είχε κι ένα δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτου από μοντέλα με εσώρουχα.

Ήταν ένας τρόπος να βελτιώσει τα αποτελέσματα της ομάδας, έτσι ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Και οι τρελοί δεν το αξιοποίησαν όσο θα ‘πρεπε και τελικά υποβιβάστηκαν.

Πρωτάθλημα θα έπρεπε να χτυπήσουν κανονικά με τέτοια δωράρα!