SEX

Deepfake: Tο παράνομο πορνό που εκθέτει το Hollywood

Είναι θέμα χρόνου να πρωταγωνιστήσεις άθελά σου στο επόμενο viral porn video.

Στο Face Off, ο Nicolas Cage μετά από μια εξεζητημένη χειρουργική επέμβαση καταφέρνει να τοποθετήσει στο σώμα του το πρόσωπο του John Travolta προκειμένου ν’ αποσπάσει από έναν έμπιστο άνθρωπο του δεύτερου ένα σημαντικό μυστικό. Αρχικά, ο Cage κοιμάται, ξυπνάει, κάνει τις δουλειές του όπως τις έκανε και πριν, μόνο που κάθε φορά που κοιτάζεται στον καθρέφτη βλέπει τον John Travolta.

Στη συνέχεια, γίνεται Ο Χαμός γιατί στο παιχνίδι μπαίνει και ο John Travolta, ο οποίος κυκλοφορεί πλέον με τη φάτσα του Nicolas Cage. Αν δεν έχεις δει ήδη αυτό το αριστούργημα του John Woo κάν’ το, πρώτον για τον χαμό που ακολουθεί και δεύτερον για να καταλάβεις από πού (μάλλον) πάρθηκε η ιδέα για τα ‘deepfakes’, τη νέα τάση στην παγκόσμια πορνογραφία.

Πριν μερικούς μήνες, κυκλοφόρησε στο Reddit ένα video, το οποίο έδειχνε την Gal Gadot να κάνει σεξ με έναν τύπο, ο οποίος υποδυόταν τον ετεροθαλή αδερφό της. Προφανώς και ήταν ψεύτικο, αλλά αν δεν εστίαζες στις λεπτομέρειες δύσκολα θα το έπαιρνες χαμπάρι.

Δεν είχαν απλώς κολλήσει το πρόσωπο της ηθοποιού που υποδύεται την Wonder Woman στο σώμα μιας πορνοστάρ, αλλά είχαν καταφέρει να πάρουν εκφράσεις από την τηλεοπτική ζωή της Gadot και να τις ταιριάξουν αρμονικά με τις στάσεις και τις σεξουαλικές κινήσεις που έκανε ανά πάσα στιγμή το σώμα της πορνοστάρ.

Έκαναν δηλαδή κάτι σαν αυτό, αλλά με σκηνές σεξ:

(Nicolas, why always you?)

Σε αυτού του είδους τα βίντεο-κολάζ δόθηκε το όνομα ‘deepfakes’ από το nickname του ανθρώπου που πόσταρε το video ‘της Gadot’ στο Reddit και συνέχισε ανεβάζοντας αντίστοιχα videos με ‘πρωταγωνίστριες’ τις Scarlett Johansson, Aubrey Plaza και Taylor Swift.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο ‘deepfakes’, δεν ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο σπορ και σιγά σιγά άρχισαν να ξεπηδούν online αντίστοιχα videos κι από άλλες πηγές με πρωταγωνίστριες εξίσου hot ονόματα, όπως η Natalie Portman, η Daisy Ridley και η Michelle Obama.

Είναι θέμα χρόνου το Ίντερνετ να γεμίσει με τέτοια videos, αφού δεν χρειάζεται να είσαι ο Mr. Robot για να τα φτιάξεις. Με βασικές γνώσεις η/υ και με εφαρμογές που κυκλοφορούν online μπορεί ο καθένας να βάλει την/τον αγαπημένη/ο ηθοποιό να κάνει σεξ με όποιον εκείνος θέλει ή να απειλήσει τον γείτονά του πως θα κυκλοφορήσει video στο οποίο κάνει σεξ με ζώα αν δεν του δώσει το x χρηματικό ποσό. Υπέροχη ιδέα για εκβιασμό και για νέο επεισόδιο του Black Mirror.

Εν τω μεταξύ, μέχρι χθες είχαμε συνηθίσει σε σκάνδαλα με sex tapes και με φωτογραφίες διάσημων που διέρρευσαν. Ήδη χρήστες του Reddit ρωτούν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες και videos πρώην φιλενάδων τους για να κάνουν κάτι αντίστοιχο, οπότε φαντάζεστε τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να θυμηθούμε τι είχε δηλώσει η Jennifer Lawrence στο Vanity Fair όταν είχαν διαρρεύσει online γυμνές φωτογραφίες της:

”Δεν πρόκειται για ένα απλό σκάνδαλο, αλλά για σεξουαλικό έγκλημα. Είναι απαίσιο. Πρέπει ν’ αλλάξουν τόσο οι νόμοι όσο κι εμείς. Για αυτό το λόγο, έχουν ευθύνη αυτά τα sites (σ.σ. τα sites που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες που διέρρευσαν). Ένας άνθρωπος γίνεται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός τρίτου είναι το πώς θα βγάλει λεφτά από αυτό. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχουμε γίνει τόσο απάνθρωποι”.

Είναι θέμα χρόνου ν’ αρχίσουν, δικαίως, ανάλογες αντιδράσεις και για το θέμα των ‘deepfakes’. Προς το παρόν, sites όπως το Pornhub και το Reddit και social media όπως το Twitter έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες έχουν απαγορεύσει τη δημοσίευση οποιουδήποτε ‘deepfake’ στις πλατφόρμες τους, ενώ έχουν αρχίσει ν’ αφαιρούν σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να έχουν ανεβάσει στο παρελθόν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως με ένα απλό γκουγκλάρισμα δεν μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε τα προαναφερθέντα videos σε άλλα sites.

Και τι λέει ο νόμος για όλα αυτά; Στην ουσία υπάρχει ελάχιστη προστασία από τα deepfakes, αφού το σώμα το οποίο επιδίδεται στη σεξουαλική πράξη που προβάλλεται το video δεν είναι o ίδιος ο αναγνωρίσιμος, αλλά κάποιος pornstar που το έχει κάνει με την συγκατάθεσή του. Επίσης, όπως γράφει το Wired, ”δεν μπορείς να μηνύσεις κάποιον ότι εκθέτει δημοσίως την προσωπική σου ζωή, αφού στην ουσία δεν πρόκειται για τη δική σου ζωή”.

Είναι θέμα χρόνου το συγκεκριμένο ζήτημα να πάρει παγκόσμιες -σκεφτείτε ένας αναγνωρίσιμος άνθρωπος από κάθε χώρα να ‘πρωταγωνιστήσει’ σε deepfake- διαστάσεις. Το θέμα είναι τι δικλείδες ασφαλείας μπορoύν από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν και ποιοι τρόποι θα βρεθούν ώστε να προστατευόμαστε νομικά από τέτοιου είδους (προς το παρόν ηθικά) σεξουαλικά εγκλήματα.