ORIGINALS

Robert Mueller, ο αδιάφθορος εισαγγελέας που θέλει να βάλει τον Trump φυλακή

O πρώην διευθυντής του FBI είναι ο εφιάλτης κάθε παρανόμου.

Toυς θυμάσαι τους ‘Αδιάφθορους’ του Brian De Palma, φαντάζομαι. Την ιστορία των ομοσπονδιακών δηλαδή πρακτόρων που τα έβαλαν με τον Al Capone.

Ε, λοιπόν, ο 73χρονος Robert Mueller, διευθυντής του FBI από το 2001-2013, ο μακροβιέστερος σε αυτή τη θέση μετά τον J. Edgar Hoover (τον διόρισε ο George W. Bush και τον κράτησε ο Obama), είναι η απόλυτη ενσάρκωση αυτού του ‘αδιάφθορου’ ιδεώδους.

Αν και, όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει την ιστορία του ταινία (κάτι δεδομένο, ειδικά αν η ερευνά του τελικά ‘αγγίξει’ τον ίδιο τον Donald Trump-για την ώρα έχει φτάσει μέχρι τους συνεργάτες του), θα πρέπει να τον υποδυθεί ένας βεραμάν action hero (ιδανικά λιγομίλητος, τύπου Clint Eastwood) και όχι κάποιος ξενέρωτος όπως ο Kevin Costner.

Βλέπεις ο -απόφοιτος του Princeton- Robert Swan Mueller o τρίτος, πριν ξεκινήσει την λαμπρή νομική καριέρα του ως -άμεμπτου ηθικής και θρυλικής αποτελεσματικότητας- δικηγόρος, εισαγγελέας και υφυπουργός Δικαιοσύνης, υπήρξε πολλάκις παρασημοφορημένος πεζοναύτης (Bronze Star Medal, Purple Heart Medal και δυο Navy & Marine Corps Commendation Medals).

Κυρίως εξαιτίας της αυτοθυσίας που έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας στο Βιετνάμ (σώζοντας στρατιώτες, εφορμόντας σε εχθρικά χαρακώματα κτλ), από την οποία του έμεινε και ενθύμιο μια ουλή στο μηρό λόγω πυροβολισμού. Tην ίδια ώρα που ο Trump, αντίστοιχα, ο οποίος δεν πήγε ποτέ στον πόλεμο (λόγω ενός κόκαλου στο πόδι του) κέρδιζε το ένα τρόπαιο στο bowling μετά το άλλο.

Σκέψου τώρα τι σημαίνει να είσαι εγκληματίας ή ύποπτος για κάποιο έγκλημα και να έχεις απέναντί σου έναν τέτοιο τύπο (πανέξυπνο, μεθοδικό, έμπειρο, επίμονο), με τέτοιο Superman σαγόνι και μοναδικό ‘ελαφρύ και λάιτ πράγμα’ πάνω του ότι το μεσαίο όνομά του είναι -ένεκα του πατέρα του- Κύκνος (Swan). Το ίδιο σαγόνι που έχουν λατρέψει όλοι οι late night παρουσιαστές που όντως τον παρομοιάζουν με υπερ-ήρωα.

Επίσης καλό είναι να θυμάσαι πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Mueller (που απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν βγαίνει ποτέ στα κανάλια, δεν συχνάζει σε κοσμικά εστιατόρια και δεν επιδιώκει καμία πολιτική θέση) τα ‘βάζει’ με έναν Πρόεδρο της Αμερικής καθώς, πίσω στο 2004, απείλησε τον Bush να παραιτηθεί αν ο Λευκός Οίκος έβαζε βέτο στην απόφασή του που έβγαζε παράνομο να παρακολουθείς υπόπτους για τρομοκρατία χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Γιατί για τον Mueller, που διορίστηκε ομόφωνα (είχε την στήριξη και Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) ειδικός ανακριτής σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές τον Μάιο του 2017, πάνω και πέρα από όλα είναι το Σύνταγμα των ΗΠΑ και η τήρηση των νόμων.

Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιον με τον οποίο μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε τύπου συμφωνία ή συμβιβασμό. Εκείνος (που γνώρισε τη γυναίκα του στο γυμνάσιο) θα ακολουθήσει, σαν καθαρόαιμο λαγωνικό που είναι, τα στοιχεία σε όποια πόρτα και αν τον οδηγήσουν. Και μετά, αφού πάρει ένταλμα, θα την κατεδαφίσει.

Όπως συνέβη αυτό το καλοκαίρι όταν, σε εντελώς SWAT λογική (κάτι που κανείς δεν περίμενε σε τόσο white collar έρευνα), η ομάδα ερευνητών του μπήκε λίγο πριν τα ξημερώματα στο σπίτι του Paul Manafort, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Donald για να μαζέψει στοιχεία.

Ο οποίος Manafort είχε την ‘τιμή’, στις 30 Οκτωβρίου, να γίνει ο πρώτος από τον ευρύτερο κύκλο Trump εναντίον του οποίου απεγγέλθηκαν κατηγορίες. Όχι μια, όχι δυο, αλλά 12. Μεταξύ των οποίων και για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ.

Ο πρώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κρίκος στο ντόμινο μιας πιθανής συνωμοσίας που ενδεχομένως περιλαμβάνει –σύμφωνα με τo Time– και τον ίδιο τον Trump (παρόλο που η νομική του ομάδα διαψεύδει ότι βρίσκεται υπό έρευνα).

Με τα τελευταία νέα να φέρουν ως επόμενο στόχο της έρευνας (τον 4ο, μετά τους George Papadopoulos και Rick Gates, εναντίον των οποίων επίσης έχουν απαγγελθεί κατηγορίες) τον ‘αμίλητο, αγέλαστο αγαλματάκι’ 36χρονο δισεκατομμυριούχο γαμπρό του Donald, τον Jared Kushner.

Εκείνος στον οποίο ο Trump είχε τόση τυφλή εμπιστοσύνη ώστε του ανάθεσε να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, να αναδιαρθρώσει την κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα, να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών και να φτιάξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με Κίνα, Μεξικό και Καναδά. Και από τον οποίο, αν τελικά βρεθεί κατηγορούμενος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Trump να πάρει αποστάσεις, όπως έκανε με τους προηγούμενους.

Εκείνον με τον οποίο, σύμφωνα με το Vanity Fair, ο Trump είναι αυτή τη στιγμή έξαλλος γιατί του χρεώνει ότι οι δικές του συμβουλές, το να απολύσει δηλαδή τον πρώην διευθυντή του FBI James Comey και τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Mike Flynn, ήταν που οδήγησαν στον διορισμό του Mueller ως ειδικού ανακριτή.

Ενώ τις επόμενες μέρες από τα γραφεία του Mueller στην Washington θα περάσουν -μετά τους Reince Priebus και Sean Spicer- και άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα όπως η 28χρονη υπεύθυνη τύπου (και επί χρόνια βοηθός του Donald), πρώην μοντέλο, Hope Hicks.

Ο μοναδικός που προσπαθεί να σταματήσει/ ξεδοντιάσει τον ασταμάτητο Mueller είναι ο ακροδεξίος (και ‘σατανικά έξυπνος’) πρώην σύμβουλος του Trump, Steve Bannon, που συμβουλεύει -σύμφωνα με δημοσιεύματα- τον πρόεδρο ή να τον απολύσει ή να προσλάβει έναν πιο επιθετικό δικηγόρο ή να βρει ένα τρόπο να του κόψει τη χρηματοδότηση.

Αν και κάτι μου λέει ότι o Mueller (και η ομαδά βετεράνων ερευνητών που έχει συγκεντρώσει) δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Είπαμε, το παλικάρι είναι καθαρόαιμο λαγωνικό. Από αυτά που μυρίζουν το φόβο από χιλιόμετρα μακρυά.