ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το Dos Agaves είναι το ελληνικό σπίτι της Tequila

Στο στενό της Αβραμιώτου υπάρχει ένας χώρος που οι φανατικοί πιστοί της Tequila προσκυνούν “δύο αγαύες”.

Σκέψου ότι βρίσκεσαι στο Μεξικό με την θερμοκρασία και την υγρασία να είναι σε υψηλό βαθμό. Φοράς το σομπρέρο σου και αναζητάς μια μαργαρίτα, ένα ποτήρι τεκίλα, ένα σφηνάκι mezcal. Αν αυτή την αναζήτηση την κάνεις στα στενά της Αθήνας τότε σίγουρα θα φτάσεις στο Μοναστηράκι, στο Dos Agaves. Ένα μαγαζί που σε κάθε γωνιά του μυρίζει Μεξικό. Ένα μαγαζί που ζει και βασιλεύει η tequila σε όλες της τις μορφές.

 

Άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2011 με ένα και μόνο σκοπό. Να φτιάξει τον ναό της tequila στην Αθήνα. Αυτό που κατάφεραν τελικά ο Νίκος Ζήσης και ο Φόντας Ταζές είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Έμαθε τον κόσμο να πίνει tequila. Έμαθε τους πάντες ότι η tequila δεν είναι ένα απόσταγμα για σφηνάκια αλλά ένα spirit με απίστευτες δυνατότητες και γευστικές αποχρώσεις.

 

Απ’ έξω παρατηρείς τα σκαμπό, του κάκτους αλλά και τα χρώματα της τρίχρωμης bandera -θα μιλήσουμε και μετά για αυτό-. Μόλις μπαίνεις μέσα το μαγαζί δεν σου αφήνει περιθώρια. Κατευθείαν καταλαβαίνεις ότι εδώ βασιλιάς είναι αυτό το απόσταγμα από αγαύη. Πάνω από την μπάρα η κάβα έχει σχήμα τεράστιου κάκτου ενώ μια ταμπέλα μας πληροφορεί ότι εδώ είναι η “ΟΔΟΣ ΤΕΚΙΛΑ”. Δεν θα δεις τραπεζάκια, παρά μόνο πάγκους και σκαμπό. Ακόμα και τα υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί θυμίζουν Μεξικό. Μα πάνω από όλα για αυτό φταίει η χαλαρή και ευχάριστη διάθεση που κυριαρχεί στο μαγαζί. Ο Νίκος Σουρμπάτης, bartender στο μαγαζί, μας λέει “το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να υπάρχει αμεσότητα με τον πελάτη”. Και όντως υπάρχει στον βαθμό που πρέπει.

 

Όμως εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για tequila. Πάνω από 70 ετικέτες με tequila από 100% μπλε αγαύη, mezcal αλλά και mixto τεκίλες. Επειδή ίσως χρειάζεσαι λεξικό για την παραπάνω πρόταση ας κάνουμε μια παρένθεση.

Tequila 100% Agave: Αποκλειστικά από 100% μπλε αγαύη ενώ μπορεί να παραχθεί μόνο σε 5 περιοχές του Μεξικού. Jalisco με κέντρο την πόλη Tequila, Michoacan, Guanajuato, Nayarit και Tamaulipas. Στην tequila οι pinas -καρδιές της αγαύης- ψήνονται σε κλιβάνους ενώ η όλη παραγωγή είναι απόλυτα ελεγχόμενη βάση του μη κερδοσκοπικού συμβουλίου της tequila CRT (Consejo Regulador del Tequila)

 

Mezcal: ο πιο “σκληρός” αδερφός της tequila. Μπορεί να παραχθεί σε 8 περιοχές του Μεξικού Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacan χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από τα 30 είδη αγαύης που υπάρχουν. Το ψήσιμο γίνεται σε χωμάτινους φούρνους με υπόγεια φωτιά ενώ η ζύμωση -φυσική, χωρίς την προσθήκη ζύμης- σε ανοιχτά καζάνια. Αυτό όπως αντιλαμβάνεσαι έχει ως συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να εξαρτάται από σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες κάτι που κάνει το mezcal ανεξερεύνητο. Υπάρχει CRM (Consejo Regulador del Mezcal) το οποίο προσπαθεί να στανταροποιήσει την παραγωγή αλλά είναι αρκετά δύσκολο.

 

Tequila Mixto: τεκίλα για την παραγωγή της οποίας έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 51% μπλε αγαύη και ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από άλλα σάκχαρα. Η αιτία για την δημιουργία αυτού του είδους το 1930 (την περίοδο της ποταπαγόρευσης στις Ηνωμένες πολιτείες) ήταν η μεγάλη ζήτηση για tequila που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων αγαύης. Λογικό αν σκεφτείς ότι μια αγαύη χρειάζεται 7-9 χρόνια για να γίνει αξιοποιήσιμη

Κάτι που άφησα επίτηδες για το τέλος είναι ότι στο Dos Agaves το mezcal σερβίρεται αυθεντικά. Δηλαδή με μια ψημένη ακρίδα στο πλάι (υπάρχουν τρεις παραλλαγές σκέτη, με lime-chilli και με σκόρδο). Δοκίμασε και θα δεις ότι είναι απλά ξηρός καρπός.

 

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα cocktail του. Εμείς στην αρχή ζητήσαμε Dos agaves margarita η οποία είναι η κλασσική συνταγή με την προσθήκη νερόμελου αλλά μετά το ξανασκεφτήκαμε και είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και καταλήξαμε στο Thai tommy’s. Είναι η γνωστή συνταγή του tommy’s αλλά με chilli και ginger. Επειδή όταν δοκιμάσεις ένα σφηνάκι -βαζάκι είναι στην πραγματικότητα- mezcal το ερωτεύεσαι, θες να δεις και πως συμπεριφέρεται σε cocktail. Ιδανικό είναι το La vida sour με mezcal, λεμόνι, ζάχαρη και αυγό αλλά και το Red hot chilli pepper με το πιασάρικο όνομα και το μπούκωβο να σε προϊδεάζει από την άκρη του ποτηριού για το spicy του cocktail σου. Αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την κουζίνα του τότε να πάρεις μια Paloma για συνοδευτικό. Απλή και γευστικότατη με tequila blanco και 3 cents pink grapefruit soda. Την βραδιά σου όμως εδώ επιβάλλεται να την κλείσεις με το tequila bandera. 3 σφηνάκια στα χρώματα της σημαίας του Μεξικού. Πράσινο (χυμός lime), λευκό (tequila blanco), κόκκινο (τοματοχυμός με tabasco και άλλα μπαχαρικά). Με την σειρά τα “χτυπάς” και τα τρία και νιώθεις βέρος jimador με το sombrero σου.

 

Το Dos Agaves δεν είναι απλά ένα ακόμα bar στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα κρατίδιο που ξέφυγε από το Μεξικό. Είναι η Μέκκα της tequila ή όπως λένε οι ίδιοι στο Dos Agaves, το σπίτι της. O ναός ενός αποστάγματος που έχει τόση διαφορετικότητα και τόσες επιλογές που μοιάζει να είναι αδύνατο να το αναλύσεις. Τουλάχιστον ξέρεις ποιο είναι το bar που μπορείς να μάθεις πολλά για αυτό αλλά και να το απολαύσεις με τον αρτιότερο τρόπο. Σαν να βρίσκεσαι στην πόλη της Tequila.

Υ.Γ.: To Dos Agaves σε λίγες μέρες θα φέρει το Μεξικό και στο Χαλάνδρι στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 28.

 

Dos Agaves Αβραμιώτου 12, Μοναστηράκι τηλ: 210-3313577 facebook | foursquare | instagram