OSCARS

Οι σχολιαστές των Όσκαρ μας εξηγούν τι συμβαίνει πίσω από την τελετή

Η Πόλυ Λυκούργου κι ο Γιώργος Κρασσακόπουλος θα περιγράψουν τα Όσκαρ στο Novacinema για μια ακόμα χρονιά, αλλά πρώτα ανέλυσαν το παρασκήνιο της βραδιάς στο ΟΝΕΜΑΝ.

Για 9η συνεχή χρονιά φέτος, η Πόλυ Λυκούργου κι ο Γιώργος Κρασσακόπουλος θα είναι η ελληνική φωνή των Όσκαρ, μέσα από τη μετάδοση της Nova.

Η Πόλυ κι ο Γιώργος, καταξιωμένοι κριτικοί κινηματογράφου με μεγάλη και συνεπή πορεία στο χώρο, ξεκίνησαν το 2008 τις μεταδόσεις στην 80ή τελετή απονομής, μαζί με τον Μανώλη Κρανάκη. Έπειτα έμειναν ντουέτο, φτάνοντας μέχρι σήμερα, στην 9η σερί περιγραφή τους.

Λίγες ώρες πριν μια από τις πιο πολυσυζητημένες και παράξενα αμφίρροπες οσκαρικές αναμετρήσεις της πρόσφατης μνήμης, το ΟΝΕΜΑΝ βρέθηκε στα στούντιο της Nova μαζί με το δίδυμο των σχολιαστών και μίλησε μαζί τους για όλο το παρασκήνιο μιας τέτοιας μετάδοσης, για τις στιγμές που ξεχωρίζουν, τις στιγμές που περιμένουν περισσότερο, τις απογοητεύσεις, τις μεγαλύτερες χαρές, τις τρελές θεωρίες και προβλέψεις για φέτος, και φυσικά για τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Και την αρκούδα.

Oscar σημαίνει κανάλια Novacinema. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03:30 μετά τα μεσάνυχτα προβάλλουν για 19η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες! Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν.

Thomas Chrisohoidis / Thomas.com.gr

Για τη διαδικασία της περιγραφής:

Γιώργος: Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές ήμασταν πάρα πολύ αγχωμένοι. Ακόμα είμαστε.

Πόλυ: Εγώ ήμουν πάντα αγχωμένη, ο Γιώργος είναι που μου λέει “όλα μια χαρά θα πάνε”.

Γιώργος: Έχουμε ένα σενάριο…

Πόλυ: Ένας σκελετός του πώς θα πάει η τελετή. Έχουμε προμεταφράσει κάποια πράγματα, έχουμε βρει στοιχεία, στατιστικά για να εμπλουτίσουμε τη μετάδοση.

Γιωργός: Είναι η σειρά των λόγων και των παρουσιαστών των βραβείων.

Πόλυ: Ο λόγος του παρουσιαστή έρχεται στις 12 το βράδυ! Επίσης μπορεί να βγαίνει η Κέιτ Χάντσον κι ο Τζέραρντ Μπάτλερ ας πούμε για τα Εφέ και θα έχει γραφτεί αυτό το αστειάκι που λένε. Και εμείς θα έχουμε προετοιμαστεί–

Γιώργος: Και το αλλάζουν. Το βράδυ πριν μπούμε στο στούντιο.

Πόλυ: Τα updates έρχονται κατά κόρον το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Περιμένεις ότι είναι Χόλιγουντ, ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα, οργανωμένα, αλλά δοκιμάζουν κι αυτοί πράγματα αγχωμένοι τελευταία στιγμή.

Γιώργος: Επίσης έχει ενδιαφέρον μερικές φορές ότι αυτά που αλλάζουν… πχ πέρσι–

Πόλυ: Που ήταν χειρότερα από τα αρχικά!

Γιώργος: Ναι, αλλάζουν κάτι και το κάνουν απόλυτα ασφαλές. Και λες τι κρίμα.

Για την αγαπημένη στιγμή από τα προηγούμενα χρόνια:

“Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα». Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα (αν κι ότι το κέρδισε η μελούρα της Σουζάνε Μπίερ εκείνη τη χρονιά ήταν ένα μικρό σκάνδαλο). Νιώσαμε εξαιρετικά χαρούμενοι που ήμασταν στα μικρόφωνα σε εκείνη την τελετή κι εκείνη τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.”

Για την πιο μεγάλη παρανόηση:

Πόλυ: Οι γνωστοί μου λένε “μμμ είσαστε στο Λος Άντζελες;”, όχι, είμαστε στην εξωτική Κάντζα!

Γιώργος: Αυτό είναι μια τεράστια παρανόηση!

Πόλυ: “Α, θα πας και στα Όσκαρς τώρα ε;”. Μας περιμένουνε να έχουμε μακρινή τουαλέτα, μαλλί φτιαγμένο, κι εμείς είμαστε με την πυτζάμα που λέει ο λόγος.

Γιώργος: E, όχι, δεν είμαστε και με την πυτζάμα! (γέλια)

Thomas Chrisohoidis / Thomas.com.gr

Για τη στιγμή με ξεχωριστό ενδιαφέρον φέτος:

“Το φιάσκο των 3 τραγουδιών (από τα 5 υποψήφια στο live). Ειδικά μετά την επιστολή της transgender Anohni (o πιο γνωστός σε όλους μας Αντονι Χέγκαρτι από τους «Antony and the Johnsons»), με τους λόγους γιατί δε θα εμφανιστεί καν στην τελετή, θέλουμε να δούμε να ανοίγει ο φάκελος και να έχει κερδίσει εκείνη το Οσκαρ για το «Manta Ray», το τραγούδι που συνέθεσε μαζί με τον Τζέι Ραλφ για το οικολογικό ντοκιμαντέρ «Racing Extinction». Πώς καταφέρνει το Χόλιγουντ να έχει λομπίστες, image makers, σταρ-ακτιβιστές που κρατούν τα λάβαρα της πολιτικής ορθότητας και να ξεμπροστιάζεται τόσο απροκάλυπτα με τόσο λάθος κινήσεις; Ακόμα και πονηρά να το έβλεπε κανείς θα έπρεπε να είναι πιο έξυπνοι. Αλλά αν σοβαρά θέλουν να στηρίξουν τη διαφορετικότητα στην Ακαδημία, στο Χόλιγουντ, στην Αμερική, ας το κάνουν επιτέλους χωρίς υποκρισία, αλλά με συνέπεια και άποψη.”

Για το κόκκινο χαλί:

Πόλυ: Εμένα ξέρεις τι με αγχώνει περισσότερο; Το κόκκινο χαλί.

Γιώργος: Τους μισούς δεν τους αναγνωρίζω, τους λέει η Πόλυ.

Πόλυ: Αλλά μετά θα με εκπλήξεις κάποια φορά. Ο Γιώρηγος έχει πάρα πολύ καλό αυτί και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Εγώ λέω στατιστικά πράγματα κι ο Γιώργος εκείνη την ώρα έχει ακούσει μια δήλωση. Ή θα πει “η Αντζελίνα φορώντας Μπαλενσιάγκα” και λέω Πού το ξέρεις!

Γιώργος: Το αναγνώρισα!

Πόλυ: Αλλά το χαλί έχει το εξής. Έχει μικρά τμήματα που μπορείς να μιλήσεις και πάρα πολλά breaks. Όταν βγαίνουν και μιλάνε ας πούμε για νύχια, έχουμε βρει εμείς 10 ενότητες της βραδιάς που έχουν ενδιαφέρον, πχ φέτος τα Λευκά Όσκαρς ή τον Λίο.

Γιώργος: Ή την αρκούδα.

Πόλυ: Ή την αρκούδα. Και βρίσκουμε την ευκαιρία και μιλάμε με νούμερα, και λέμε τα facts της βραδιάς.

Για αντιδράσεις την ώρα της τελετής:

Γιώργος: Προσπαθούμε να τις κρατάμε εκτός αέρα. Έχει ένα κουμπάκι στο στούντιο που απομονώνει τον ήχο. Όταν είναι να ουρλιάξουμε πατάμε το κουμπάκι.

Πόλυ: Το μεγάλο άγχος είναι φυσικά ότι θα έχεις ξεχάσει να πατήσεις το κουμπάκι.

Έχει συμβεί αυτό;

Και οι δύο ταυτόχρονα: ΝΑΙ!

(σκάνε στα γέλια)

Πόλυ: Θυμάμαι την επόμενη μέρα μας είχαν υποδεχτεί αγχωμένοι. Αλλά δεν είχαμε πει κάτι τραγικό. Σχολιάζουμε όμως. Είμαστε πρώτα απ’όλα φανς. Το σινεμά δεν το βλέπουμε με κυνισμό. Χαιρόμαστε, τσαντιζόμαστε, αλίμονο. Όταν παίρνει ο Σκορσέζε το Όσκαρ μετά από τόσα χρόνια ανεβαίνεις κι εσύ πάνω στο γραφείο.

Γιώργος: Το γεγονός ας πούμε ότι το “Carol” δεν είναι φέτος υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία είναι ένα σκάνδαλο το οποίο θα καταγγείλω.

Πόλυ: Ή που δεν είχε πάρει ο Φίντσερ το Σκηνοθεσίας και πρέπει να το είχα πει 7 φορές τον αέρα. Θα το πω τώρα και όγδοη!

Thomas Chrisohoidis / Thomas.com.gr

Για την πιο μεγάλη τους απογοήτευση:

“Κάθε φορά που χάνει ο Ντέιβιντ Φίντσερ. Kαι τη χρονιά του «Curious Case of Benjamin Button» και εκείνη του «Social Network» μεταδίδαμε και ήταν έκδηλη η απογοήτευσή μας που δεν του αναγνωρίζουν πόσο μπροστά από την εποχή του είναι. Είπαμε ότι είναι ο Χίτσκοκ της εποχής μας, αλλά δε χρειάζεται να πάει κι αυτός παρόμοια αβράβευτος από την Ακαδημία. Επίσης, κάπως απογοητευτικός ο Τζον Στιούαρτ ως οικοδεσπότης. Θα περίμενε κανείς ότι ο πιο έξυπνος άνθρωπος της αμερικανικής τηλεόρασης θα έδινε ρέστα, αλλά δεν κατάφερε και τίποτα το ιδιαίτερο.”

Για το φετινό κυρίαρχο θέμα:

Γιώργος: Η αρκούδα.

Πόλυ: Τα φετινά Όσκαρ είναι τα Όσκαρ του Λίο. Αλλάξανε και το ο Odeon και το έκαναν Leodeon στην καρδιά του Λονδίνου!

Γιώργος: Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα το πάρει. Και είτε το θες είτε όχι, είναι αλήθεια αυτό. Είναι καλός! Θα είναι μια ωραία στιγμή από αυτές που θα τις θυμόμαστε.

Πόλυ: Και θέλω να δω τι θα πει κιόλας. Έχει ωραίο πολιτικό λόγο.

Για τη μεγαλύτερη έκπληξη που θυμούνται:

Πόλυ: Το Β’ Γυναικείο στην Τίλντα Σουίντον. Το χάρηκα πάρα πολύ αλλά δεν το περίμενε ούτε η ίδια. Και εντάξει, ο Φίντσερ που το έχασε. Θα το ξαναπώ 9η φορά!

Για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας:

Γιώργος: Μου έχει καθίσει στο μυαλό ότι θα πάρει το “Room” το Καλύτερης Ταινίας. Μου ήρθε στο Βερολίνο και άρχισα να το σκέφτομαι έντονα και έχω πείσει τον εαυτό μου ότι θα συμβεί. Το “Revenant” δεν θα το πάρει, το πήρε ο Ινιάριτου πέρσι, θα μοιραστούν με “Spotlight” και “Big Short” και θα το πάρει το “Room”.

Πόλυ: Ναι αλλά ανάμεσα στα τρία θα μοιραστούν και θα το πάρει το τέταρτο;

Γιώργος: Κάπως μου καρφώθηκε. Θα έχει πλάκα αν γίνει αυτό.

Πόλυ: Εγώ θέλω να το πάρει ο Ινιάριτου και ο Λουμπέζκι.

Γιώργος: Θα έχει πλάκα αν το πάρει.

Πόλυ: Έχει ωραίες ταινίες φέτος. Χωρίς να μπορώ να πω ότι έχω συγκλονιστεί με κάποια, δε θα βάλω καμία από αυτές στη δεκάδα μου πριν πεθάνω. Αλλά ας πούμε και το “Spotlight” που βγήκε αυτή τη βδομάδα είναι πολύ στιβαρό δράμα, το “Big Short” είναι κι αυτό μια άλλη προσέγγιση. Έχει ωραίες ταινίες, καταλαβαίνω γιατί μοιράζονται οι ψήφοι φέτος.

Thomas Chrisohoidis / Thomas.com.gr

Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοϊδης

Η 88η τελετή απονομής των βραβείων Oscar μόνο στα κανάλια Novacinema. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03:30 μετά τα μεσάνυχτα τα κανάλια Novacinema προβάλλουν για 19η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες! Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν.