ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιος (και πώς) είναι ο gamer εν έτει 2016;

Τι εικόνα σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη 'gamer'; Κρατήστε την και σκεφτείτε: αν φέρετε αυτή την εικόνα στο έτος 2016, παραμένει η ίδια με αυτή που είχατε;

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος “Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling” πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Video games, οθόνες παντού, junk food και απεριόριστες ώρες καθισμένος σε μία βολική καρέκλα… Αυτή είναι η εικόνα που τουλάχιστον εμένα μου έρχεται στο μυαλό. Αλήθεια ποιος μας δημιούργησε αυτή την στερεοτυπική εικόνα;

Η τηλεόραση; Οι ταινίες; Εμείς οι ίδιοι;

Σημασία έχει ότι αυτή η εικόνα έχει αλλάξει. Είναι καιρός πλέον να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα και να δημιουργήσουμε σε καινούργιο, καθαρό καμβά την σημερινή εικόνα του ‘gamer’. Πλέον το gaming είναι επάγγελμα. Άνθρωποι πληρώνονται κανονικά για να κάνουν το hobby τους. Και καλά κάνουν! Πήραν το πλεονέκτημα τους και το έκαναν δουλειά. Congrats, Gamers!

Εμφάνιση

Δεν λέω πως υπάρχουν στερεότυπα και κανόνες στο πως θα ντυθεί κάποιος αλλά λίγο πολύ δεν είχαμε ποτέ στο μυαλό μας έναν gamer ως fashion icon. Οι gamers πλέον έχουν αλλάξει, έχουν εξελιχθεί μέσα στο χρόνο. Μουσάτοι, ξυρισμένοι, με γυαλάκια ή όχι. Παύει να υπάρχει αυτή η εικόνα του “nerdy” με την έννοια των ’90, τεράστια γυαλιά, παντελόνι μέχρι το στήθος και μαλλιά κολλημένα στο μέτωπο. Ακόμα και το “nerdy” σήμερα έχει εξελιχθεί και είναι κάτι που κερδίζει άντρες και γυναίκες που υιοθετούν όλο και περισσότερο αυτό το στυλ. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο “nerdy” gamers. Ακόμα και με κοστούμι τον συναντάμε πλέον, με στυλ hip-hop και ένα απλό jeans και T-Shirt. Πολλές φορές εξαρτάται και από το επάγγελμα του. Μπορεί να είναι gamer αλλά το επάγγελμα του να απαιτεί συγκεκριμένο dress code. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει πρέπει και μη, ο gamer διαλέγει το στυλ του και όχι το gaming για εκείνον.

Συμπεριφορά

Λίγο αντικοινωνικός, παίζοντας απεριόριστες ώρες το παιχνίδι του, καθόλου ερωτική ζωή. Αυτά, πλέον, έχουν αλλάξει. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν οι heavy gamers που περνάνε πάνω από 8 ώρες μπροστά από μία κονσόλα ή οθόνη υπολογιστή. Τη μία μέρα μπορεί να είναι έτσι και την άλλη να βγει με το παρεάκι του. Θα κοινωνικοποιηθεί, θα κάνει πλάκα, θα γελάσει, θα βγει έξω για καφέ, για ποτό, ακόμα και στο χώρο εργασίας ή έξω που περπατάει στην αγορά είναι ένας κανονικός άνθρωπος που δεν δείχνει ή φαίνεται να είναι διαφορετικός επειδή έχει ένα χόμπυ. Το προφίλ του gamer έχει εξελιχθεί μέσα στο χρόνο και πολλοί είναι αυτοί που κρατάνε τις ισορροπίες. Όσον αφορά την ερωτική ζωή, ακολουθεί παρακάτω.

Φλερτ και γάμοι

Καλά ακούσατε γάμοι. Πριν φτάσουμε στους γάμους βέβαια να πούμε πως όλα εξαρτώνται και από τον χαρακτήρα του άλλου. Ρωτώντας όμως φίλους και γνωστούς μου είπαν ότι παλαιότερα ήταν λίγο δύσκολο να πλησιάσουν μία κοπέλα είτε λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης ή δεν ήξεραν πως. Ένιωθαν μια άνεση μόνο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί για πολλούς gamers, ίσως αυτό ήταν που τους οδήγησε στο διαδικτυακό flirt. Μέσα από τα παιχνίδια και το chat άρχισαν να πλησιάζουν μια κοπέλα εκεί, να φλερτάρουν, να γνωρίζονται, να μαθαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα μέσα από το gaming και να βγαίνουν ραντεβού, ήδη γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον καλά. Ίσως τελικά να είναι και παράδειγμα προς μίμηση οι gamers. Πόσο cool είναι να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον και να νιώθεις άνετα μαζί του και να αισθάνεσαι οικεία.

Πολλοί είναι αυτοί που κατέληξαν και καταλήγουν στο γάμο και μάλιστα όλα ξεκίνησαν από μία κοινή, μεγάλη τους αγάπη, το gaming. Το παιδί τους, άραγε, θα γίνει gamer ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών του;

Οι non-gamers απέναντι στους gamers

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο αλλά πολλοί είναι αυτοί που είναι κάπως εναντίον των gamers ή ήταν ή παραμένουν στις απόψεις τους. Οι απόψεις διίστανται. 

Η αλήθεια είναι ότι gamers δέχονται λεκτικές επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου ή τα γνωστά ‘πειράγματα’ από τους φίλους τους ότι περνάνε πολλές ώρες παίζοντας κάποιο παιχνίδι και δεν αφιερώνουν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες. Αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει σε όλους ή ότι έχει αλλάξει κάπως μέσα στα χρόνια.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και ο κάθε gamer διαφέρει. Πολλοί είναι αυτοί που κρατάνε μία ισορροπία στο πρόγραμμα τους. Για να μην αναφέρω τον πρωταγωνιστή του ‘House of Cards’, όπου ο Frank Underwood είναι φανατικός gamer αλλά παράλληλα κυβερνά ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Οπότε, non-gamers, μην επιμένετε και μην κατακρίνετε γιατί στο τέλος της ημέρας είναι ένα hobby, όπως έχουμε όλοι. Δεν έχετε λόγο να είστε εναντίον και αλήθεια, έχετε σκεφτεί μήπως το σκεπτικό ενός gamer μπορεί να φέρει αλλαγές στον κόσμο που ζούμε;

 

Gamer εν έτει 2016

Χαλαροί, καθημερινοί άνθρωποι σαν και εμένα και εσένα με τις ασχολίες τους και τις προσωπικές τους συνήθειες χωρίς να κατακρίνονται από τους άλλους, καθώς δεν υπάρχει λόγος. Αυτή είναι η νέα εικόνα για τους gamers που μπήκε στη θέση της σβησμένης για μένα. Σας προτείνω να βάλετε και εσείς αυτή γιατί όντως έτσι πιστεύω πως είναι.

Έχω φίλους gamers και είναι ακριβώς αυτό. Υπάρχουν στιγμές που θα με ‘νευριάσουν’ λιγάκι γιατί μπορεί να θέλω να βγω και να τους δω μια μέρα που προτιμάνε να κάτσουν να παίξουν αλλά έτσι είναι. Έχω και εγώ τις μέρες που θέλω να αφιερώσω στον εαυτό μου όπως όλοι μας.

“Γιατί το να ξεκινάς ένα παιχνίδι είναι σαν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο”.

Αυτή η φράση μου έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα ό,τι και να λέμε. Για τους gamers είναι μια στιγμή χαλάρωσης, μια στιγμή που “ξεφεύγω από την πραγματικότητα” όπως μας λένε. Είναι πολλές στιγμές που για εκείνους κοινωνικοποιούνται, γνωρίζουν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και μαθαίνουν.

Ναι, μαθαίνουν. Τις καλύτερες γνώσεις στρατηγικής, σύμφωνα με gamers τους μαθαίνεις ‘παίζοντας’ και όπως υποστηρίζουν αν απομονώσουμε τα καλά στοιχεία του gaming, όπως στρατηγική, διαχείριση άγχους, διαχείριση κρίσης, ομαδικότητα, αποδοχή της βοήθειας και συνεργασίας από κάποιον που ίσως δεν ξέρεις καλά και άλλα πολλά, να μπορέσουμε να φέρουμε αλλαγές στο κόσμο και στην καθημερινότητα μας.

“Keep gaming” λοιπόν…