ΜΟΔΑ

Limited edition: οι πιο cool συνεργασίες της σεζόν

Τα συλλεκτικά κομμάτια που μας έκαναν εντύπωση τη σεζόν που φεύγει

Ένας από τους νόμους του marketing λέει πως, αν θέλεις ένα προϊόν να ξεπουλήσει, κόλλα του από δίπλα την φράση “limited edition”. Πέρα από τρικ, όμως, είναι και πραγματικότητα: στην αγορά κυκλοφορούν κατά καιρούς συλλογές υπέροχες και σπάνιες, με περιορισμένα κομμάτια που προκύπτουν από την συνένωση του ταλέντου δύο ή και παραπάνω δημιουργών. Οι σειρές αυτές – συχνά με τσιμπημένη τιμή – είναι, για όσους αγαπούν την μόδα και την ποπ κουλτούρα που φοριέται, το Άγιο Δισκοπότηρο της εκάστοτε σεζόν. Δες εκείνες που μας έκαναν εντύπωση για φέτος.  

Maison Martin Margiela x Converse

Ένας από τους λίγους σχεδιαστές μόδας που μπορείς να αποκαλείς “καλλιτέχνη” χωρίς να φας ντομάτες από τους καλλιτέχνες, συνεργάζεται με την εμβληματική εταιρία για να παραδώσουν στο κοινό τα πιο ενδιαφέροντα, εκκεντρικά starάκια.

Επεμβαίνοντας καλλιτεχνικά τόσο στο κλασικό πάνινο sneaker όσο και στο μποτάκι, ο οίκος Maison Martin Margiela βουτά στην μπογιά (κυριολεκτικά) τα γνώριμα μοντέλα, κάνοντας τα να μοιάζουν με μουσειακό έκθεμα μοντέρνας τέχνης.

Ο οίκος είναι γνωστός για την εμμονή του με το λευκότερο λευκό, όμως το χρώμα αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να σπάει και να ξεφλουδίζει, αποκαλύπτοντας αργά αλλά σταθερά το χρώμα που κρύβεται από κάτω. Δεν θέλω να σκέφτεσαι “σιγά, τα βάφω και μόνος μου” και τέτοιες βλακείες. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό:

Orlebar Brown  x Konstantinos Kakanias

Εσύ μπορεί να γνωρίζεις καλά την κυρία Τεπενδρή (μπορεί και όχι), οι ξένοι globetrotters, όμως, θα έρθουν ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το ταλέντο του έλληνα εικαστικού Κωνσταντίνου Κακανιά μέσα από αυτή την μικρή καλοκαιρινή σειρά της Orlebar Brown, την οποία έντυσε με τα illustrations του.

Έξι μονάχα resort κομμάτια, κουβαλάνε εξωτικό αέρα και τα μεθυστικά χρώματα της παλέτας του Κακανιά, γεμίζοντας με αισιοδοξία και τέχνη τα σακ βουαγιάζ των jetsetters διεθνώς.  

Versus x Superga

Τον οίκο Versace τον ξέρουμε πάνω – κάτω όλοι. Από εκεί κι έπειτα, όμως, χωριζόμαστε σε εκείνους που θεωρούν το signature στιλ του ένα passe, κιτς απομεινάρι των 90s και σε εκείνους που πιστεύουμε πως είναι πράγματι τόσο κιτς και 90s, που πλέον δείχνει cool. Αν συντάσσεσαι με τους δεύτερους, θα ενθουσιαστείς να μάθεις για την συνεργασία της σειράς Versus Versace με τα κλασικά και αγαπημένα πάνινα Superga, τα οποία η πρώτη κάνει αγνώριστα στολίζοντάς τα με εκτυφλωτικά χρώματα, μαιάνδρους, αλυσίδες, μέδουσες κ.ο.κ.

Σύμφωνοι, το ιστορικό μοντέλο Superga 2750 σε αυτή την flashy εκδοχή του δεν απευθύνεται σε όλους – αλλά σε όσους απευθύνεται, κάνει την fashion καρδιά τους να χτυπά δυνατά.

Nicomede Talavera x Eastpak

Τα μάθημα αρχίζει και μπαίνουμε στην τάξη για να το παρακολουθήσουμε κουβαλώντας στους ώμους ένα αγαπημένο σακίδιο της Eastpak. Αυτή τη φορά έχει θέμα “A Collage of Contrast” και διδάσκει πώς μπορούν ετερόκλητα στοιχεία, χρώματα, υφάσματα και υλικά, να βρεθούν μαζί επάνω σε μια τσάντα και να δώσουν ένα απόλυτα αρμονικά αποτέλεσμα.

 Δάσκαλος του μαθήματος ο ξεχωριστός απόφοιτος του πανεπιστημίου μόδας Central St Martins, Nicomede Talavera, με καμβά του – τι άλλο φυσικά; – την κλασική Eastpak σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές.

Pharrell Williams x Adidas

“Το να δουλεύω με ένα εμβληματικό brand όπως η Adidas είναι μια εκπληκτική ευκαιρία. Από την κλασική φόρμα, μέχρι το να μεγαλώνω στην Virginia φορώντας Stan Smiths, η Adidas έχει υπάρξει μια σταθερά στη ζωή μου. Τα κομμάτια της είναι διαχρονικά”. Τάδε έφη Pharrell Williams, το παιδί φαινόμενο της μουσικής βιομηχανίας για την επερχόμενη συνεργασία του με τον κολοσσό αθλητικής ένδυσης. Όσοι βρέθηκαν στο Παρίσι το Μάιο, πήραν μια πρώτη γεύση της απήχησής του στην avant-garde boutique Colette, όπου για λίγες ώρες επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς τα sneakers που ζωγράφισε ο Pharrell για την ίδια εταιρία ξεπούλησαν σαν ζεστά ψωμάκια.

Αν σε ενθουσιάζουν αυτά τα δύο ονόματα μαζί, μπορείτε είτε να αναζητήσεις αυτά τα λιγοστά sneakers στη “μαύρη αγορά” του eBay, είτε να περιμένεις στωικά το λανσάρισμα της νέας του, πλήρους συλλογής, η οποία, μάλιστα, θα είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον, καθώς θα δημιουργηθεί αποκλειστικά από οργανικά υφάσματα και οικολογικά υλικά της Bionic Yarn. Γιατί ο Pharrell είναι και ταλαντούχος και ευαίσθητος. Και happy, φυσικά.

Raf Simons x Fred Perry

Limited edition μεν, κατ’ επανάληψη δε. Ο Raf Simons και ο ιστορικός οίκος Fred Perry χτίζουν δεσμούς μακροχρόνιας φιλίας και συνεργασίας, καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται – για την ακρίβεια είναι η δέκατη. Ο φουτουριστής designer – ένας από τους πλέον υποσχόμενους της γενιάς του – κι ο αξιόπιστος οίκος που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το τένις αλλά και με τους mods, βάζουν στο δημιουργικό blender τα ταλέντα τους και δημιουργούν ρούχα ευκολοφόρετα, από άριστα υλικά αλλά με ιδιαίτερη στιλιστική άποψη.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει το preppy sporty κοινό – που, ωστόσο, αποζητά ένα μοντέρνο twist στα ρούχα του.

Beatles x Vans

Αφού το πολύχρωμο, ψυχεδελικό σύμπαν του Yellow Submarine σημάδεψε ανεξίτηλα την ποπ κουλτούρα για δεκαετίες, τώρα δανείζει στοιχεία από το εκρηκτικό, χαρακτηριστικό artwork του στα απόλυτα urban παπούτσια, τα Vans. Δεν το λες ακριβώς συνεργασία, μιας που εδώ οι επεμβάσεις δεν είναι φυσικά έμπνευση των Beatles αλλά κολάζ καλλιτεχνικών στοιχείων από την ταινία ορόσημο του 1968.

Όπως και να ‘χει, την σειρά αυτή δεν την περιμένουμε, αλλά κυκλοφορεί εδώ και πολλούς μήνες. Και ευτυχώς, παρά τους χιλιάδες φίλους και Beatles aficionados που έχουν σπεύσει να την τιμήσουν, δεν έχει ακόμα εξαντληθεί.