ΜΟΔΑ

Ο μόνος οδηγός για τζιν που θα χρειαστείς φέτος

Τα τζιν παντελόνια που διεκδικούν μια θέση στην γκαρνταρόμπα σου και αυτά που θα έπρεπε να φάνε πόρτα απ' όλες τις ντουλάπες γενικώς.

Θα ήταν βολικό να μην είχε αλλάξει τίποτα από το 1873, που πρωτοβγήκαν στην παραγωγή τα τζιν παντελόνια, και να φορούσαμε όλοι, μέχρι σήμερα, το ένα, ίδια και απαράλλακτο αρχετυπικό κομμάτι. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα κατάστημα για να αγοράσεις το επόμενο τζιν σου, η προσφορά σε σχέδια, χρώματα και στιλ είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ο μέσος καταναλωτής. Μοιάζει με σπαζοκεφαλιά το να ανακαλύψεις εκείνο που θα τσεκάρει όλα τα κουτάκια: θα έχει τέλεια εφαρμογή, θα κολακεύει τον σωματότυπό σου, θα ανταποκρίνεται στο γούστο και στο προσωπικό σου στιλ. Κι αν σε αυτούς τους παράγοντες προσθέσεις και το ‘να είναι στη μόδα’ – ή, τελοσπάντων, να μην είναι ένα εντελώς εκτός τόπου και χρόνου μοντέλο – η επιλογή μοιάζει χαοτική.

Δεν συντρέχει λόγος για πανικό. Ναι, από τη μια θα πρέπει να αλλάξεις γνώμη για μερικά σχέδια που ίσως παλαιότερα να ένιωθες πως σου ταιριάζουν, από την άλλη όμως, με αρκετά τζιν στη λίστα με τα ‘αποδεκτά’  – από το κλασικό σκούρο denim μέχρι τα ταλαιπωρημένα, distressed παντελόνια με τις ειδικές επεξεργασίες που χαρίζουν used εφέ – είναι βέβαιο πως θα βρεις εκείνο που σου ταιριάζει. Και βέβαια, παρότι η εφαρμογή – δηλαδή το πώς αισθάνεσαι εσύ φορώντας το – είναι το πρωταρχικό κομμάτι που πρέπει να σε απασχολεί, η αισθητική του και το αν θα βρει τη θέση του εύκολα ανάμεσα στα υπόλοιπα ρούχα σου, παίρνει αμέσως μετά τη σκυτάλη. Σε μπερδέψαμε; Μη φρικάρεις, πάμε να ρίξουμε λίγο φως στο τούνελ. 

Αυτά που αξίζει να φορέσεις τώρα

Σε κλασική γραμμή

Είναι ακριβώς αυτό που λέει η περιγραφή του: κλασικό. Ξεκινάει λίγο πιο κάτω από τον αφαλό σου, δεν κολλάει πουθενά στα πόδια, αλλά δεν αυτονομείται κιόλας. Ακολουθεί τις κινήσεις σου χωρίς να σε περιορίζει. Απαντάται σε όλα τα χρώματα, αλλά κάνει τεράστια καριέρα στην κλασική μπλε ανοιχτή απόχρωση και θα σε βολέψει σχεδόν με όλα τα ρούχα σου, ειδικά με τα casual (που ούτως ή άλλως είναι λογικά τα περισσότερα που θα επιλέξεις να συνδυάσεις με τζιν). 

Σε slim fit γραμμή

Στενή μεν, αλλά όχι εφαρμοστή. Καμία σχέση με τα skinny jeans που διαγράφουν κάθε μυ των ποδιών σου, τα slim jeans αγκαλιάζουν ωραία τους μηρούς, αλλά αφήνουν μικρό περιθώριο από τα γόνατα και κάτω. Ταιριάζουν κυρίως σε κομψούς σωματότυπους και όχι σε ιδιαίτερα μυώδεις ή γεμάτες σιλουέτες.

Σε ίσια γραμμή

Μοιάζει με τη slim fit γραμμή, αλλά δεν κολλάει πουθενά. Στους γοφούς και τους μηρούς μπορεί να παραμένει κοντά στο σώμα, αλλά πέφτει ίσιο στο υπόλοιπο των ποδιών και δεν φανερώνει τίποτα για τη σωματοδομή σου. Είναι βολικό για το γραφείο ή και ελαφρώς πιο formal εμφανίσεις, καθώς θυμίζει κλασικό βαμβακερό παντελόνι.

Σε relaxed γραμμή

Χαλαρό, που σε σημεία ‘σακουλιάζει’, αλλά όχι τόσο ώστε να περάσει στην κατηγορία baggy, χαρίζει ένα laid-back, νεανικό στιλ, χωρίς όμως να σε κάνει να θυμίζεις μέλος από boyband. Το να πέφτει τρία δάχτυλα χαμηλότερα από τον καβάλο σου είναι ΟΚ, περισσότερα όμως όχι. Κράτα κατά νου πως τα συγκεκριμένα jeans δεν κολακεύουν ιδιαίτερα εκείνους που θα ήθελαν να δείχνουν ψηλότεροι.

Distressed jeans

Τα ξεβάμματα και οι επεξεργασίες που κάνουν ένα τζιν παντελόνι να δείχνει φορεμένο και ελαφρώς κατεστραμμένο είναι επιθυμητά, αρκεί να μην περνάνε στην αντίπερα όχθη και το τζιν να μοιάζει σαν να το έχει πατήσει το τραμ και αμέσως μετά να το έχουν ξεσκίσει πεινασμένα πούμα.

Το σκληρό σκούρο denim

Είναι επίσης τόσο κλασικό, που μπορεί να υποκαταστήσει το preppy βαμβακερό παντελόνι σου σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις. Αν σκοπεύεις να το φοράς και σε ημι-επίσημες περιστάσεις, με πουκάμισο και blazer, κράτα το πάντα καθαρό και καλοσιδερωμένο. 

Αυτά που πρέπει να πετάξεις χθες

Σε skinny γραμμή

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η μόδα των hipsters μας τελείωσε, οπότε οτιδήποτε στη ντουλάπα σου είναι τόσο στενό που θυμίζει κολάν, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πια εκεί. 

Σε baggy γραμμή

Αν δεν είσαι καλλιτέχνης της R&B και/ή γεννημένος μετά το 2000, δεν δικαιούσαι να το φοράς. 

Ξεσκισμένο

Μερικά στρατηγικά τοποθετημένα σκισίματα ίσως να ήταν αποδεκτά ή ακόμη και cool. Αλλά οι λευκές κλωστές που κρέμονται από το τζιν σου και οι τεράστιες τρύπες που αφήνουν ακάλυπτα τα γόνατα, τους μηρούς ή – και μη χειρότερα – τα οπίσθιά σου, είναι πιο γραφικά και από καλντερίμια στη Μονεμβασιά.

Με διακοσμητικά στοιχεία

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε κατά: αν είσαι εκείνος που βρίσκεις πως «τα σπάει» ένα τζιν με τρουκς, με στρας, με ζωγραφιές, με patchworks ή με φερμουάρ σε άκυρα, μη λειτουργικά σημεία, είναι σαφές πως αισθητικά δεν πρόκειται να συναντηθούμε.

Καμπάνα

Ο Τόνι Σφήνος ρωτάει να μάθει από πού το πήρες, διότι τα τζιν καμπάνα έχουν εκλείψει από την ελληνική αγορά τα τελευταία εχμ, 30 χρόνια. 

Κάπρι

Δεν γίνεται να φοράς κάπρι παντελόνι και να μην το πλαισιώνεις με αθλητικά παπούτσια, εφαρμοστό T-shirt, τσαντάκι-μπανάνα, γυαλιά ηλίου – μάσκα και μαλλιά καρφάκια. Ενός τόσο κακού τζιν, μύρια ενδυματολογικά κακά έπονται.

Ψηλόμεσο

Μόνο αν το πρωί που ντυνόσουν έγινε σεισμός, κατέβηκαν εξωγήινοι, ήρθε έξω από το παράθυρό σου ένας τυραννόσαυρος και αυτό ήταν το μοναδικό παντελόνι που βρήκες να φορέσεις για να βγεις στους δρόμους να ζητήσεις βοήθεια. Ναι. Έτσι ναι.