ΜΟΔΑ

Στο στυλ ο χρυσός κανόνας είναι ‘less is more’

Ανοίξαμε μια μπύρα Fix Ανευ με την στυλίστρια Έφη Καρύδη και μιλήσαμε για όλα εκείνα που κάνουν ένα ντύσιμο πραγματικά στυλάτο και άνευ υπερβολών.

Έχεις να πας σε έναν γάμο και πραγματικά δεν έχεις προλάβει να πας για ψώνια. Θες να εντυπωσιάσεις αλλά δεν ξέρεις πως. Είναι τόσα αυτά που έχεις διαβάσει, που όσα έχεις δει στα περιοδικά σου μοιάζουν πραγματικός γολγοθάς. Πηγαίνεις την τελευταία μέρα και όλοι σου λένε να βάλεις κουστούμι αλλά εσύ δεν θέλεις με τίποτα. Πως θα το αντικαταστήσεις; Τι τελικά θα βάλεις; Τι σημαίνει πραγματικό στυλ στον άντρα και πως μπορεί να το πετύχει ο καθένας μας ανεξάρτητα από το budget του. Ψάξαμε και βρήκαμε την expert του Άνευ και στυλίστρια Έφη Καρύδη, της δώσαμε μια Fix Άνευ στο χέρι και την ρωτήσαμε όλα εκείνα που μας βασανίζουν γύρω από το ντύσιμο.

Την Έφη την συνάντησα στο σπίτι της 24MEDIA. Ήταν απόγευμα και δεν ήξερα τι να της προσφέρω. Σκεφτόμουν αν έχω ντυθεί καλά και αν το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις με δει είναι να σχολιάσει το ντύσιμό μου. Να μου έλεγε κανένα “που πας ρε αμόρφωτε με μαύρο τζιν και μπλε t-shirt”. Σκιάχτηκα στην ιδέα αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα από αυτά που είχα στο μυαλό μου. Με ένα τεράστιο χαμόγελο μπήκε μέσα στο σπίτι και μια άκρως θετική αύρα γέμισε το σπίτι. Πήγαμε στον κήπο και ανοίξαμε δύο μπύρες Fix Άνευ λίγο πριν ξεκινήσει η κουβέντα. Η ζέστη ήταν μεγάλη αλλά εμείς ήπιαμε τις μπύρες μας και μάλιστα δροσιστήκαμε δεόντως. Άλλωστε είναι “Άνευ” αλκοόλ και μπορείς να την απολαύσεις κάθε στίγμη, επιτέλους και στην δουλειά!

Το ντύσιμό σου το θες με μερικά άνευ. Είτε γιατί είναι κομμάτια που δεν έχεις αγοράσει είτε γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να φοράει όλα εκείνα που βλέπει στα περιοδικά. “Αποφύγετε τα πρέπει και εντυπωσιάστε με την απλότητα.​ Το στυλ είναι προσωπικό θέμα για τον καθένα. Μέσα στα ρούχα μας πρέπει να νιώθουμε άνετα και να εκφραζόμαστε μέσα από αυτά. Δεν χρειάζονται οι υπερβολές και η τυφλή υπακοή σε ότι λέει η μόδα. Άλλωστε πραγματικά στυλάτο ντύσιμο είναι εκείνο που πηγάζει μέσα από τον καθένα και είναι άνευ υπερβολών και περιττών πραγμάτων”. Είδες τελικά που το ντύσιμο θέλει άνευ και όχι με, σκέφτηκα από μέσα μου.

Μέσα στον προβληματισμό μου ήπια μια ακόμα γουλιά Fix Άνευ και συνέχισα να ακούω την Έφη στα τόσο ενδιαφέροντα που έλεγε. “Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποκτήσετε αρχικά μια ευέλικτη και διαχρονική γκαρνταρόμπα  που να είναι φτιαγμένη για σας και να σας πηγαίνει τέλεια και σιγά σιγά να την διανθίσετε με λίγα και εκλεκτά μοντέρνα κομμάτια, αποφεύγοντας να αγοράζετε πράγματα που είναι της μόδας και δεν πάνε με το στιλ σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε τι πραγματικά σας αρέσει και σας εκφράζει  Καλλιεργήστε την αισθητική σας και την εικόνα του εαυτού σας​”. Στα εξηγεί ώραία; Μάθε μπαλίτσα.

Καλά όλα αυτά, αλλά μερικά ποιο πρακτικά tips θα μπορούσαμε να έχουμε γιατί ωραία τα θεωρητικά αλλά στην πράξη το χάνουμε. “Η πιο σημαντική αισθητική βελτίωση που μπορείτε να πετύχετε είναι να φροντίζετε την εφαρμογή των ρούχων πάνω σας. Βρείτε τη γραμμή που σας κολακεύει και επενδύστε σε ρούχα που έχουν αυτή την εφαρμογή. Προσέξτε το τρόπο που δένουν τα ρούχα μεταξύ τους. Τα χρώματα και οι υφές πρέπει να ταιριάζουν​. Επιλέξτε ρούχα στη χρωματική παλέτα που σας ταιριάζει. Τα ρούχα σας να είναι πάντα ​καθαρά,​κάλο σιδερωμένα και περιποιημένα. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι υπέροχα παπούτσια. Να φροντίζετε πάντα τα γένια σας αν έχετε, ή να ξυρίζεστε και να είστε πάντα καθαροί και να φοράτε τη κολόνια σας. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, ένα μαντίλι, μια γραβάτα, ένα καλό ρολόι. Φτιάξτε σύνολα “στολές” που θα σας βγάζουν από τη δύσκολή θέση του γνωστού ερωτήματος τι να φορέσω; Ένα blaser σακάκι με ένα chino παντελόνι και ένα λευκό πουκάμισο. Το τζιν παντελόνι σας με ένα σακάκι και λεπτό πουλόβερ. Το παντελόνι σας με ένα απλό πουκάμισο​. Ένα κλασικό κοστούμι που δε χρειάζεται γραβάτα”. Όπως μία μπύρα “Άνευ” αλκοόλ που όμως διαθέτει αυθεντική γεύση μπύρας!

Με την σιγουριά μου για το στυλ μετά από αυτές τις συμβουλές στα ύψη, πήρα θάρρος για την επόμενη ερώτηση. Καλά αυτά βρε Έφη αλλά εγώ τώρα που έχω τρεις γάμους μέσα στο καλοκαίρι και θέλω να είμαι άνευ κοστουμιού, τι να φορέσω; “Το κουστούμι δεν είναι απαραίτητο, ειδικά σε καλοκαιρινό γάμο. Μπορείς πολύ απλά να βάλεις ένα ωραίο παντελόνι μπλε ή λευκό και να το συνδυάσεις με ένα καλό πουκάμισο. το πιο σημαντικό είναι να είναι καλά σιδερωμένα, καθαρά και να δείχνουν φρέσκα ακόμα και αν δεν είναι καινούργια. Σίγουρα παίζει ρόλο και η εφαρμογή που κάνουν πάνω σου αλλά πραγματικά ένα ντύσιμο δείχνει καλό όταν είναι άνευ τσαλάκας”.

Έχει πάρει φωτιά το μπλοκάκι μου και είναι γεμάτο σημειώσεις από αυτά που ακούω. Μόλις ολοκλήρωσε η Έφη, σηκώθηκα από την καρέκλα, τσούγκρισα γεμάτος θαυμασμό και έκανα μία ελαφρά υπόκλιση. Είδες τις μαθαίνει κανείς για το στυλ; “Είτε μιλάμε για αντρικό είτε για γυναικείο ντύσιμο το πιο σημαντικό είναι να είναι άνευ επιτηδευμένων πραγμάτων και ξένων προς αυτόν που το φοράει. Το ντύσιμο πρέπει να βγαίνει μέσα από τον καθένα και να νιώθει εκείνος άνετα και όμορφα με τα ρούχα του’. Και τότε ήπια την τελευταία γουλιά της μπύρας Fix Άνευ και έφυγα χορτάτος και άνευ αποριών από το σπίτι της 24MEDIA αφού η Έφη μου είχε αναλύσει χωρίς εντυπωσιασμούς και με πάσα απλότητα ότι το πραγματικό στυλ, είναι θέμα γνώσης του εαυτού σου και άνεσης. Όπως ακριβώς και η FIX Άνευ. Η μοναδική πραγματική μπύρα, “Άνευ” αλκοόλ!