ΜΟΔΑ

Ο χρόνος μοιάζει πιο πολύτιμος μέσα στο νερό

Η τρίτη ιστορία της ανδροπαρέας μάς βρίσκει στο βυθό παρέα με την οικογένεια των εμβληματικών IWC Aquatimer.

Αν δεν έχεις αντικρίσει ποτέ το βυθό της θάλασσας, είναι δύσκολο να αντιληφθείς γιατί οι καταδύσεις είναι τόσο εθιστικές. Γιατί κάνουν τόσες χιλιάδες κόσμου να βουτούν κάθε χρόνο στα νερά της ελληνικής θάλασσας και να επιστρέφουν ξανά και ξανά εκεί στην πρώτη ευκαιρία. Οι δύτες θα σου πουν ότι είναι ασύγκριτη η γαλήνη την ώρα που ο μόνος ήχος είναι εκείνος της ρυθμικής αναπνοής σου και μπροστά σου απλώνεται ένας κόσμος τόσο μαγικός. Εμείς θα σου πούμε ότι ο βυθός είναι ένα μέρος πολύ πιο ορθολογικό και όμορφο μέρος από όσα μπορεί να γνωρίσεις στην στεριά.

Η IWC Schaffhausen έχει δημιουργήσει ρολόγια αποκλειστικά για τους λάτρεις της θάλασσας, για τους εραστές του βυθού, για τους δύτες του μεγάλου γαλάζιου. Αν στο προηγούμενο κείμενο γνωρίσαμε τα Portugieser, σήμερα ρίχνουμε το βάρος μας στα εμφατικά Aquatimer. Δεν ξέρω αν θυμάσαι τον “δύτη” της παρέας που γνώρισες μέσα από το βίντεο. Ρίξε ξανά μια ματιά να θυμηθείς.

 

Ένα IWC Aquatimer, σαν εκείνο που φορά ο Gael στο βίντεο, είναι πραγματικά ένα ρολόι που ταιριάζει σε πολλούς άνδρες, είτε είναι οι ίδιοι δύτες είτε απλά αγαπούν τη θάλασσα και το νερό. Σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επαγγελματιών δυτών, στο χέρι ενός από εμάς μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια. Είναι όμως μια υπέροχη πολυτέλεια, που αξίζει να υπάρχει στο χέρι κάθε άνδρα.

Είναι τα σπορτίφ στοιχεία που έλκουν το μάτι. Είναι η εμπειρία και η τεχνογνωσία που συγκεντρώνει στον μηχανισμό του, που το κάνει τόσο μα τόσο θελκτικό. Είναι οι ικανότητές του μέσα και έξω από το νερό που το έχουν κάνει τόσο μα τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα και όλες τις χώρες που βρέχονται από θάλασσα.

 

Ποιοι είναι όμως αυτοί που φορούν μία καταδυτική στολή και βουτούν στα νερά της χώρας μας και όπου αλλού βρεθούν στο εξωτερικό; Είναι κάθε ένας που ζητά την περιπέτεια στο υγρό στοιχείο αλλά θέλει τον έλεγχο του εαυτού του χωρίς να εξαρτάται από σανίδες και μηχανές. Είναι οι ρομαντικοί που αναζητούν στο βυθό την ομορφιά, είναι οι περιπετειώδεις που αναζητούν μερικές λεύγες κάτω από τη θάλασσα την επόμενη πρόκληση.

Είναι πολλοί εκείνοι που αξημέρωτα ξεκινούν για μια παραλία, φορούν αργά αργά τον εξοπλισμό τους, ρυθμίζουν την μπουκάλα, κάνουν έναν τελευταίο έλεγχο, ρίχνουν μια ματιά στο ρολόι τους και χάνονται ανά δυάδες ή τριάδες στο βυθό. Λένε ότι ο χρόνος είναι ένας και αδιάβλητος, ότι δεν καμπυλώνει, ότι διαρκεί παντού και πάντα το ίδιο. Ας μας επιτρέψουν όμως οι ωρολογοποιοί να πούμε ότι μέσα στη θάλασσα, ακόμα κι αν ο χρόνος κυλά με το ίδιο ακριβώς τέμπο και ρυθμό, έχει μια άλλη σημαντικότητα, έχει μια άλλη μορφή. Ακριβώς γιατί όλα κάτω από το νερό μοιάζουν πιο ήσυχα, πιο ονειρικά.

 

Η ιστορία της IWC Schaffhausen με τα ρολόγια δυτών ξεκινά το 1967, με τη μοναδικότητα και την υπεροχή που έδινε πάντα στο brand η ομάδα ωρολογοποιών της. Έτσι, το πρώτο Aquatimer, παρουσιάζεται εκείνη τη χρονιά στην έκθεση της Βασιλείας και ξεκινά μια θρυλική ιστορία 50 ετών για την σειρά. Μέχρι την σημερινή σειρά των Aquatimer που μένει πιστή στον αρχικό σχεδιασμό, έχοντας όμως κάνει διάφορες υπερπολύτιμες τεχνολογικές προσθήκες.

Ξεχωρίζουν ο μηχανισμός του “τετάρτου” που βοηθά τους δύτες να κρατούν χρόνο κάτω από το νερό, η χρήση του υλικού Super-LumiNova που επιτρέπει στους δύτες να διαβάσουν το χρόνο ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες μέσα στο νερό, τα λουράκια από καουτσούκ που χαρίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο νερό αλλά και το IWC SafeDive system το οποίο χαρίζει απόλυτη ασφάλεια σε όποιον καταδυθεί με ένα IWC Aquatimer στον καρπό του.

 

Πριν μερικές ημέρες, είχαμε τη χαρά να δούμε ξανά από κοντά κάποιους σημαντικότατους εκπροσώπους από τις οικογένειες ρολογιών της IWC Schaffhausen στο Spetses Classic Yacht Regatta 2017, μιας και η IWC ήταν για άλλη μια χρονιά ο Official Timekeeper. Εκεί, έκλεψε την παράσταση ένα IWC Aquatimer Automatic Edition Cousteau που δόθηκε από τον IWC Brand Manager Greece & Cyprus, Θοδωρή Μουστάκα, στον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αλέξανδρο Παπαδόγγονα για τις ανάγκες των αθλητών του Ομίλου.

 

Τα Aquatimer έχουν ούτως ή άλλως το χάρισμα να “κλέβουν την παράσταση”, χάρη στο τεράστιο γκελ που έχουν στους άνδρες που ζητούν έναν συνδυασμό παράδοσης και μοντέρνου σχεδιασμού στο ρολόι που θα φορέσουν στον καρπό τους. Όπως και στα προηγούμενα κείμενα, θα δούμε μία εικόνα με διαφορετικά Aquatimer από το 1967 ως σήμερα. Για να ανακαλύψεις κι εσύ τις ομοιότητες στις διαφορετικές γενιές ρολογιών.

 

Σε προκαλούμε να “πλοηγηθείς” ανάμεσα στα διαφορετικά μοντέλα Aquatimer για να ανακαλύψεις τις εξαιρετικές ειδικές εκδόσεις αλλά και τα υπέροχα στοιχεία του πολυαγαπημένου IWC Aquatimer Automatic. Ειδική μνεία αξίζει σίγουρα το Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands διαμέτρου 45 χιλιοστών, όχι απλά γιατί είναι ένα πανέμορφο ρολόι αλλά και γιατί τονίζει τη διαχρονική στάση της IWC Schaffhausen απέναντι στο περιβάλλον. Η εταιρεία, πιστή στο έργο της για τη διατήρηση της αυτάρκειας του περιβάλλοντος, δωρίζει ετησίως από το 2009 ένα πολύ μεγάλο ποσό στο ίδρυμα Charles Darwin, για την προστασία του οικοσυστήματος των Galapagos.

 

Στο επόμενο κείμενο, θα γνωρίσουμε κάποια άλλη οικογένεια ρολογιών της IWC Schaffhausen. Μέχρι τότε, μπορείς να ακολουθήσεις το ελληνικό account της εταιρείας στο Instagram, για να ανακαλύψεις και μόνος σου τους λόγους για τους οποίους σου προτείνουμε να βάλεις κι εσύ ένα IWC στο χέρι σου.