ΜΟΔΑ

Το ρολόι των ιστιοπλόων κρύβει μέσα του ιστορίες από τη θάλασσα

Το δεύτερο αφιέρωμα στην οικογένεια ρολογιών της IWC Schaffhausen αλλά και στην ανδροπαρέα που γνωρίσαμε μέσα από τις ασχολίες της.

Η σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα δεν χωρά σε μια συζήτηση, ένα κείμενο, ακόμα και ένα βιβλίο. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή που πάτησαν άνθρωποι το πόδι τους σε αυτόν τον τόπο, έμαθαν να ζουν με τη θάλασσα, να ανέχονται τις ιδιοτροπίες της, να τρέφονται από τον πλούτο της και να την έχουν για συντροφιά στις ζωές τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για να μάθεις τη θάλασσα γύρω σου, πρέπει να την ζήσεις, να την βιώσεις από πολύ κοντά. Κι επίτρεψέ μου να πω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με τη θάλασσα από το να πάρεις ένα ιστιοπλοϊκό και να βγεις στα ανοιχτά χωρίς αυστηρά προγράμματα, χωρίς έγνοιες, χωρίς αναστολές.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο οι οποίοι ανεβαίνουν για πρώτη ή πολλοστή φορά σε ένα ιστιοπλοϊκό για να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά των νησιών μας, να έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα, να δουν τη θάλασσα από μία πολύ διαφορετική οπτική. Άνθρωποι όπως εγώ και εσύ. Κι αν έχεις νιώσει την αίσθηση του να σκίζεις τα κύματα με τα πανιά σου φουσκωμένα σαν υπερήφανα παγώνια, ξέρεις κι εσύ πολύ καλά τι πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας μπορεί να σου δώσει ένα τέτοιο ταξίδι στη θάλασσα.

 

Ο δεύτερος φίλος της παρέας που γνώρισες πριν λίγες ημέρες στο πρώτο κείμενο της σειράς για την IWC Schaffhausen, λατρεύει να περνά τις Κυριακές του και τα καλοκαίρια του στη θάλασσα, μέσα σε ένα ιστιοπλοϊκό, είτε στα ανοιχτά επικρατεί νηνεμία είτε είναι γαντζωμένος στο τιμόνι προσπαθώντας να τιθασεύσει όσα παιχνίδια παίζουν οι άνεμοι του Αιγαίου.

Δες το βίντεο να θυμηθείς την όμορφη Κυριακή της ανδροπαρέας μας.

 

Είναι δύσκολη η θάλασσά μας. Από όποια σκοπιά κι αν την γνωρίσεις. Κι όσα περισσότερα βράδια έχεις περάσει αρόδο, όσες περισσότερες σπηλιάδες έχεις βρει στο δρόμο σου, όσες περισσότερες φορές έχεις πληγιάσει τα χέρια προσπαθώντας να δέσεις ένα σχοινί στο βιτζιρέλο την ώρα που ο αέρας λυσσομανά και κάνει το σκαρί να χορεύει στο νερό, τόσο καλύτερα ξέρεις τη θάλασσα και όσα έχει να σου προσφέρει.

Όχι από την άνεση και την ασφάλεια της αμμουδιάς και της ξαπλώστρας αλλά από την περιπετειώδη ζωή ενός ερασιτέχνη ή και επαγγελματία ιστιοπλόου. Εκείνων που ταξιδεύουν τις θάλασσες με σύμμαχο την εμπειρία τους και ένα ρολόι σχεδιασμένο αποκλειστικά για εκείνους στον καρπό τους. Η οικογένεια των Portugieser από την IWC Schaffhausen είναι εκείνη που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 για χάρη ιστιοπλόων και έκτοτε αποτελεί το σήμα κατατεθέν εκείνων που αγαπούν τη θάλασσα και την ιστιοπλοία.

 

Το όνομά τους; Θα φανταζόταν κανείς ότι προέρχεται από τους μεγάλους Πορτογάλους θαλασσοπόρους, τον Βάσκο Ντα Γκάμα ή τον Μαγγελάνο. Κι όμως, είναι δύο άλλοι Πορτογάλοι οι οποίοι ζήτησαν από την IWC εκείνη την εποχή να δημιουργήσει ένα ρολόι χειρός για ναυσιπλόους. Το challenge ήταν μεγάλο καθώς αυτή η ακρίβεια, μπορούσε να βρεθεί μόνο σε έναν μηχανισμό ρολογιού τσέπης. Η τεχνογνωσία όμως των ανθρώπων της IWC, επέτρεψε στην εταιρεία να είναι η πρώτη στον κόσμο που κατασκεύασε ένα τόσο μεγάλο ρολόι καρπού που χρησίμευε σαν όργανο ναυσιπλοΐας. Κάτι τρομερά σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής, καθώς οι ναυτικοί, γνωρίζοντας με ακρίβεια το χρόνο, μπορούσαν αν πάσα στιγμή να βρουν το στίγμα τους στο χάρτη. Το 1939 λοιπόν η IWC Schaffhause δημιούργησε το πρώτο Postugieser με διάμετρο 43 χιλιοστών.

 

Αυτό που τώρα μπορεί να μοιάζει σχετικά απλό σε σύλληψη, για την εποχή ήταν κάτι όχι απλά καινοτόμο αλλά και μοναδικό. Κι όπως ήταν φυσιολογικό, έφερε μία επανάσταση στον συγκεκριμένο χώρο μιας και η ζήτηση ήταν τεράστια αλλά και ο δρόμος πλέον ανοιχτός για όλες τις εταιρείες για να δημιουργήσουν ρολόγια για ιστιοπλόους. Η IWC Schaffhausen έμεινε πιστή σε αυτό το κοινό, εξελίσσοντας συνεχώς την οικογένεια των Portugieser. Κι αντίστοιχα το κοινό έμεινε πιστό σε εκείνη γιατί πέρα από την αξιοπιστία, έβρισκαν στα ρολόγια της IWC τον σχεδιασμό, την κομψότητα και την ουσία που ζητούσαν από ένα ρολόι χειρός στη θάλασσα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αυτόματος χρονογράφος που δημιούργησε η IWC Schaffhausen στην σειρά Portugieser είναι το πιο επιτυχημένο ρολόι που έχει παράγει ποτέ η IWC Schaffhausen. Και προσωπικό αγαπημένο του γράφοντος. Η εξέλιξη στους μηχανισμούς και οι καινοτομίες “ανάγκαζαν” την εταιρεία να εξελίσσει συνεχώς τα Portugieser. Με νέες ακόμα πιο εξελιγμένες και σύγχρονες εκδόσεις. Κάθε μία όμως φανατικά πιστή στον αρχικό σχεδιασμό, τη φιλοσοφία και τις γραμμές της οικογένειας αυτής. Όπως νομίζω είναι πολύ φανερό μέσα από την παρακάτω εικόνα.

 

Έχουν περάσει 78 χρόνια από την κατασκευή του πρώτου IWC Portugieser. Κι αν τότε ήταν το μοναδικό όπλο ενός ιστιοπλόου μαζί με την πυξίδα του, τώρα είναι ένα αντικείμενο πόθου πέραν της δεδομένης χρησιμότητάς του.

Δεν είσαι υποχρεωμένος να αγαπάς τα Portugieser περισσότερο από τα Aquatimer ή τα Pilot, είτε είσαι ιστιοπλόος είτε δεν είσαι. Όταν όμως βρεθείς στα ανοιχτά με τη δική σου παρέα και ατενίζεις τη θάλασσα με ένα IWC Portugieser στο χέρι σου, θα αντιληφθείς ότι όλος αυτός ο κόπος, ο χρόνος και η διαδικασία που περνά ένα ρολόι της IWC για να δημιουργηθεί στο όμορφο Schaffhausen της Ελβετίας, αξίζει και με το παραπάνω, μόνο και μόνο για τη δική σου μοναδική στιγμή στη θάλασσα.

Ο λόγος για τον οποίο βάζουμε αυτή τη μέρα το συγκεκριμένο κείμενο για το brand είναι γιατί η IWC είναι ο επίσημος χρονομέτρης του Spetses Classic Yacht Regatta που πραγματοποιείται 22 με 25 Ιουνίου στο νησί των Σπετσών. Ακολούθησε το ελληνικό Instagram account της IWC, για να δεις όλη τη δράση από τους αγώνες ιστιοπλοΐας με κλασικά σκάφη αλλά και για να ανακαλύψεις για άλλη μια φορά πώς αυτά τα ρολόγια ταιριάζουν και στο δικό σου στυλ, στον δικό σου καρπό.

Στο επόμενο κείμενο της σειράς, θα γνωρίσουμε κάποια από τις άλλες οικογένειες της IWC Schaffhausen, κάποιον άλλον από την παρέα των έξι ανδρών. Stay tuned…