ΜΟΔΑ

Χρώματα που μπορούν να δουλέψουν για σένα

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή τη στιγμή φοράς ένα ρούχο σε απόχρωση που δεν σε κολακεύει. Μετά την ανάγνωση αυτού του κείμενου τα λάθη θα σταματήσουν.

«Το καλύτερο χρώμα στον κόσμο είναι αυτό που δείχνει ωραίο επάνω σου» συνήθιζε να λέει διπλωματικά η κορυφαία σχεδιάστρια μόδας, Coco Chanel (παρεμπιπτόντως, αν σου περισσεύουν μερικά λεπτά, μπορείς να τα ξοδέψεις διαβάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της). Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, αγαπητή Coco, διότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το χρώμα εκείνο που μπορεί να κάνει θαύματα για την εικόνα μας, και απλά προχωράμε στα τυφλά, με οδηγούς μας κάτι σκόρπια κομπλιμέντα τύπου «τι ωραίο χρώμα, σου πάει!» κάθε φορά που επιλέγουμε να φορέσουμε κάτι «όχι μαύρο – γκρι – λευκό». Ωστόσο, παράγοντες όπως το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα των ματιών, των μαλλιών αλλά και το βάρος και η ηλικία, επηρεάζουν το αποτέλεσμα στην ερώτηση «επιτέλους, τι μου πάει;». Εμείς, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μερικές γενικές απαντήσεις. Εσύ καλείσαι να τις φέρεις στα μέτρα σου, να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αποφασίσεις: ποιο χρώμα σου ταιριάζει;

Ποιο χρώμα σου ταιριάζει αν…

…έχεις ζεστά καστανά μάτια, όπως οι περισσότεροι Έλληνες;

Καταρχήν, συγχαρητήρια για το ωραίο χρώμα ματιών. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε «ωραία μάτια» τα ανοιχτόχρωμα, ενώ στην πραγματικότητα το καστανό είναι ένα χρώμα εξαιρετικά ζεστό, φιλικό και γοητευτικό. Τα καστανά μάτια συνήθως αναδεικνύονται με ρούχα μπλε, κόκκινα και μπεζ, και αποκτούν βάθος όταν φορέσεις ανοιξιάτικα ρούχα σε φωτεινές αποχρώσεις, όπως κίτρινο, πράσινο ανοιχτό, γαλάζιο, ροζ. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, το γήπεδο για τα παίξεις μπάλα είναι τεράστιο.

…έχεις γαλανά ή πράσινα μάτια;

 

Ό,τι κι αν φορέσεις, απαρατήρητα δεν θα περάσουν, να είσαι σίγουρος. Μπορείς, όμως, να υπογραμμίσεις το ιδιαίτερο χρώμα τους, φορώντας ρούχα σε συμπληρωματικές αποχρώσεις, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται απέναντι στο χρωματικό κύκλο. Η συμπληρωματική απόχρωση του μπλε είναι το πορτοκαλί, ενώ του πράσινου είναι το κόκκινο. Αυτά τα χρώματα, λοιπόν, είναι εκείνα που κάνουν τα μάτια σου να «γράφουν» καλύτερα – και όχι τα ασορτί χρώματα (π.χ. γαλάζια μπλούζα για τον γαλανομάτη), όπως λανθασμένα πιστεύεται.   

…έχεις σκούρο δέρμα;

 

Εδώ έχεις σίγουρα αμέτρητες επιλογές, αφού σχεδόν όλα τα χρώματα (ουδέτερα, φωτεινά, παστέλ κλπ) σε κολακεύουν. Παρ’ όλα αυτά είναι καλύτερο να αποφύγεις τα πολύ σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το καφέ. Όχι πως ενοχλούν, απλά δεν σε αναδεικνύουν κιόλας. Τα ανοιχτόχρωμα αδέρφια τους (το γκρι και το μπεζ) σου ταιριάζουν σαφώς καλύτερα.

…έχεις ανοιχτόχρωμο, σχεδόν λευκό δέρμα;

 

Σε μια χώρα που η πλειοψηφία έχει μέτριο έως σκούρο δέρμα, η λευκή απόχρωση της επιδερμίδας ξεχωρίζει, και μάλιστα λαμβάνει μάλλον όχι κολακευτικά σχόλια όπως «χλωμός». Αυτήν ακριβώς την «χλωμάδα» καλείσαι να πολεμήσεις επιλέγοντας σωστά τις αποχρώσεις των ρούχων σου. Σύμμαχοί σου είναι τα βαθιά, ζεστά χρώματα, όπως το κυπαρισσί, το μπορντό, το navy αλλά και τα υπόλοιπα muted χρώματα, όπως το μουσταρδί, το μελιτζανί, το σάπιο μήλο κλπ. Το κόκκινο, ειδικά σε κάποια πλούσια απόχρωση, όπως βουργουνδίας, μπορεί να αναδείξει μια κατάλευκη επιδερμίδα, όμως οι ζωηρές εκδοχές του (βλέπε ντοματί) δεν κολακεύουν τόσο – ειδικά αν το δέρμα σου είναι λευκό και συγχρόνως ροζίζει. Σίγουρα, πάντως, είναι καλύτερα να αποφύγεις τα ανοιχτόχρωμα παστέλ, το γκρι και το μπεζ, διότι θα σε κάνουν να δείχνεις «ξεπλυμένος». Αν, ωστόσο, αγαπάς τις ουδέτερες αποχρώσεις, μείνε στο καμηλό και το λαδί που, βασικά, ταιριάζουν σε όλους.   

…συνυπολογίσεις την γυναικεία γνώμη;

 

«Ο μέσος άντρας» δεν υπάρχει, είναι ένα μυθικό ον που εφηύραν οι στατιστικές υπηρεσίες για να μιλάνε με νούμερα και ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτόν τον μέσο άντρα ταιριάζει καλύτερα το μπλε, απάντησε το 41,9% των γυναικών σε πρόσφατη έρευνα. Το 35,5% απάντησε «ό,τι ταιριάζει με τα μάτια του», το 12,9% είπε το ροζ και το 3,2% είπε το πράσινο.   

…αισθάνεσαι μεγάλος πια για loud χρώματα;

 

Μικρός μπορεί να φορούσες κατακόκκινα t-shirts ή καταπράσινα φούτερ, τώρα, όμως, μπορεί να νιώθεις μεγάλος σε ηλικία για να φοράς τόσο χτυπητά στο μάτι χρώματα. Δεν έχεις δίκιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να αισθάνεσαι εσύ καλά. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις τα χρώματα που φορούσες τότε (και σου πήγαιναν) στις πιο «ενήλικες» αποχρώσεις τους; Αν, για παράδειγμα, όταν ήσουν μικρός φορούσες fun κίτρινες μπλούζες, τώρα μπορείς να δοκιμάσεις ρούχα σε ήσυχες κίτρινες αποχρώσεις, όπως λεμονί πούδρα, ginger ή ώχρα. 

…αισθάνεσαι πως έχεις μερικά extra κιλά;

 

Εμείς εδώ δεν ζυγίζουμε και δεν κρίνουμε, καλά κάνεις και τα έχεις τα extra κιλά σου (αν τα θες). Εάν, όμως, προσπαθείς, όσο μπορείς, να τα κρύψεις με τον τρόπο που ντύνεσαι, η τεχνική είναι πάνω-κάτω γνωστή: φοράς μια φωτεινή απόχρωση στο μέρος του σώματος που νιώθεις πως είναι το «δυνατό σου» (συνήθως αυτό είναι τα πόδια) και κρατάς τις σκούρες αποχρώσεις για εκεί που έχεις συσσωρευμένο λίπος (συνήθως η κοιλιά). Οπτικά ξεγελάει, γιατί το μάτι πέφτει αμέσως επάνω στην φωτεινή απόχρωση, παραβλέποντας την περιοχή που καλύπτει η σκούρα.