GROOMING

Φέτος θα χρειαστείς λίγο παραπάνω κάρβουνο

Η σκόνη ενεργού ή φυτικού άνθρακα θα συμπληρώσει ό,τι λείπει από την καθημερινή σου υγιεινή και περιποίηση.

Οι εταιρείες καλλυντικών συσκέπτονται χρόνια τώρα για να τραβήξουν το ενδιαφέρον σου και νομίζω πως τα καταφέρνουν όλο και περισσότερο. Αυτή τη φορά το πετυχαίνουν με τα νέα must-have (πολύ πρωτότυπα) προϊόντα καλλωπισμού με ενεργό άνθρακα ή ξυλάνθρακα (όπως μεταφράζεται κάποιες φορές), που έχουν δημιουργηθεί κι εξαπλωθεί παντού σαν επιδημία. Τα ολόμαυρα προϊόντα περιποίησης έχουν κάνει παγκόσμιο πάταγο.

Ψάχνοντας, διαβάζοντας και ρωτώντας συναδέλφους αλλά και ειδικούς, έμαθα ότι αυτή η επεξεργασμένη μορφή του κάρβουνου, η σκόνη ενεργού ή φυτικού άνθρακα δεν είναι τυχαία ένα παγκόσμιο trend επειδή κάποιοι σταρ του Χόλιγουντ πρόσθεσαν λίγη τέτοια στην καθημερινότητά τους.

Η χρήση μαύρης σκόνης άνθρακα είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση από το 1550 π.χ, με τους Αιγύπτιους να την επεξεργάζονται και να τη χρησιμοποιούν παθιασμένα. Μάλιστα, ο δικός μας Ιπποκράτης την έχει αναφέρει ως απόλυτα ευεργετική για τις γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ στην Ινδία έχει χρησιμοποιηθεί προ πολλού για την επούλωση των πληγών. Κι όσο το ψάχνεις τόσο περισσότερα κι ενδιαφέροντα θα βρεις για τα οφέλη της. Μάλιστα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται και για το φιλτράρισμα του νερού (καθώς δεσμεύει βακτήρια, βαρέα μέταλλα κ.α.).

Και προς διευκρίνιση κι ενημέρωση ο ενεργός άνθρακας (θα τον βρεις ως activated carbon ή charcoal) είναι ένα απόλυτα φυσικό συστατικό. Η πρώτη του ύλη είναι μια λεπτή μαύρη σκόνη, που προέρχεται από το κάρβουνο καμένου ξύλου, από ίνες φυτών (π.χ. κοκοφοίνικα, μπαμπού κ.α. ) ή ακόμη και πριονίδι . Για να μετατραπεί σε ενεργό άνθρακα – δηλαδή στην πιο καθαρή μορφή άνθρακα – υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία (ελεγχόμενη θέρμανση και οξείδωση).

Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν ήθελε και πολύ για να εισχωρήσει σε προϊόντα περιποίησης, κατάλληλα τόσο για γυναίκες όσο και άνδρες (και λόγω χρώματος). Να λοιπόν, γιατί σαπούνια, μάσκες προσώπου , λευκαντικές οδοντόκρεμες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο τοποθετούνται με στρατηγική και δυναμική απέναντί σου για να θέσουν νέους όρους και κανόνες στην καθημερινή σου φροντίδα.

Ουσιαστικά αυτό που κάνει τον ενεργό άνθρακα να ξεχωρίζει σήμερα και να πρωταγωνιστεί είναι η αποτελεσματικότητά του. Λειτουργεί κάπως σαν μαγνήτης, που παγιδεύει και απορροφά τοξίνες κ.α 100 φορές καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο συστατικό καθαρισμού.

Θέτοντας σε δοκιμασία μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα που περιέχουν ενεργό άνθρακα έχω προτάσεις με τα διαπιστευτήρια:

Clinique, City Block Purifying Charcoal Cleansing Gel

Η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο επιβλαβής για τον πλανήτη, αλλά προκαλεί φθορά και στην επιδερμίδα. Για αυτό τον λόγο και ο καθαρισμός κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς απομακρύνει  τους ρύπους που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη φθορά και πρόωρη γήρανση. Αυτή είναι η σκέψη πίσω από τη δημιουργία του συγκεκριμένου διάφανου μαύρου καθαριστικού gel, που περιέχει φυσικό άνθρακα Bamboo και καθαρίζει βαθιά την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την υπερβολική λιπαρότητα, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Origins, Clear Improvement™ Active Charcoal Mask to Clear Pores

Έχεις θαμπό κι άτονο δέρμα; Χρησιμοποίησε αυτή τη μάσκα ενεργοποιημένου κάρβουνου, η οποία απομακρύνει αμέσως τις ακαθαρσίες που κρύβονται βαθιά μέσα στους πόρους, χαρίζοντας καθαριότητα και φυσική λάμψη.

Mr.Blanc,Teeth

Αυτή η κρέμα λεύκανσης δοντιών από ξυλάνθρακα μπαμπού, βοηθά στην απομάκρυνση από την επιφάνεια των δοντιών λεκέδων από τσάι, καφέ, κόκκινο κρασί και καπνό έτσι ώστε να γυαλίσει και να λευκάνει φυσικά τα δόντια. Η τακτική χρήση της λευκαντικής κρέμας θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας, κρατώντας αποτελεσματικά τα δόντια πιο λευκά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.