GROOMING

Gel, πηλός ή κερί; Τι πρέπει να βάζεις στα μαλλιά σου και σε ποια ποσότητα

Ένας πλήρης οδηγός για να βρεις το προΐόν που ταιριάζει απόλυτα στο κούρεμά σου.

Έχεις βρει το ιδανικό κούρεμα, έχεις καταφέρει να το εξηγήσεις στον κομμωτή σου και εκείνος το πέτυχε. Φεύγεις, λοιπόν, από το κομμωτήριο χαμογελαστός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αφού επιτέλους έχεις ένα ωραίο μαλλί. Στο επόμενο λούσιμο, όμως, παρατηρείς ότι κάτι δεν πάει καλά όταν στεγνώνουν τα μαλλιά σου. Τι πήγε στραβά; Μάλλον τίποτα! Απλά ξέχασες να ρωτήσεις ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν για το styling των μαλλιών σου.

Αν βάζεις στα μαλλιά σου απλά ό,τι έχεις διαθέσιμο στο ντουλάπι του μπάνιου τότε μην περιμένεις να δεις το ίδιο μαλλί με αυτό που είχες την πρώτη μέρα. Μπορεί να σου φαίνονται βαρετά όλα αυτά τα προϊόντα που γεμίζουν τα ράφια των κομμωτηρίων, αλλά έχουν κι αυτά τη χρησιμότητά τους. Αρκεί να μάθεις ποια είναι ή καλύτερα να βρεις τη χρήση τους στα δικά σου μαλλιά. Γιατί θέλω να σου πω ότι ακόμα κι αν έχεις το ίδιο κούρεμα για αρκετό καιρό, τα κατάλληλα προϊόντα μαλλιών μπορούν να το ανανεώνουν και να έχεις διαφορετική εικόνα κάθε φορά.

Δεν θα σε κουράσω με άλλα εισαγωγικά, ούτε με τις δικές μου γυναικείες θεωρίες περί harstyling. Θα σου δώσω μόνο τις συμβουλές που πήρα για σένα από τον hair expert Νίκο Αλεξίου, ιδιοκτήτη του n&a alexiou Hair Stylists στο Ψυχικό, σχετικά με τα προϊόντα και τη χρήση τους.

Γενικές οδηγίες

Δεν υπάρχουν προϊόντα για κοντά ή μακριά μαλλιά. Υπάρχουν προϊόντα κατάλληλα ή όχι για τον δικό σου τύπο μαλλιών. Και φυσικά ανάλογα πάντα με τις τάσεις, χρησιμοποιείς το κατάλληλο. Επίσης, τα διαθέσιμα προς χρήση προϊόντα δεν έχουν αντρικές και γυναικείες ετικέτες. Το μόνο που θα δεις να αναγράφεται πάνω τους είναι η σύνθεσή τους και το κράτημα που προσφέρουν.

Εδώ λοιπόν θα βρεις τις βασικές κατευθύνσεις αλλά πάντα η συμβουλή του κομμωτή σου -ποιος ξέρει καλύτερα τα μαλλιά σου, εξάλλου; – είναι καθοριστική.

Gel

Μάλλον είναι το πρώτο που έμαθες και χρησιμοποίησες. Ίσως να θυμάσαι αυτά τα διάφανα βάζα, γεμάτα με ροζ ζελέ που μύριζαν σαν τσιχλόφουσκα. Αυτό, λοιπόν, το ζελέ έχει σήμερα άλλη μορφή. Αρχικά ονομάζεται gel και δεν έχει να κάνει με τσίχλες. Υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία για διαφορετικές υφές και κρατήματα και το αποτέλεσμα που δίνει είναι glossy (δηλαδή γυαλιστερό). Μην πάει το μυαλό σου στην μπριγιαντίνη του Travolta φυσικά, αλλά σίγουρα τα μαλλιά με gel γυαλίζουν περισσότερο. Δεν υπάρχει το ιδανικό μήκος μαλλιών γι’ αυτό το είδος, απλά καλό θα είναι να τα μαλλιά σου είναι αρκετά μακριά και ξεπερνούν το σαγόνι να το αποφύγεις καθώς το wet hair είναι δύσκολο να το πετύχεις μόνος σου και δεν είναι και το πιο cool trend φέτος. Σε περίπτωση που θες να πετύχεις τη χωρίστρα του Ryan Gosling όμως μπορείς να δοκιμάσεις ένα gel με ελαφρύ κράτημα. Να συμπληρώσω εδώ ότι αν η τρίχα σου είναι εξαιρετικά λεπτή, τότε το gel δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Πάστες

Μία κατηγορία που μπορεί να σου ακούγεται καινούρια, σίγουρα όμως ξέρεις τη βάση της. Εδώ μιλάμε για πηλό και άργιλο που σίγουρα έχεις χρησιμοποιήσει έστω μία φορά στα μαλλιά σου. Κι εδώ, η χρήση έχει να κάνει με τον τύπο των μαλλιών αλλά ακόμα περισσότερο και με το αποτέλεσμα που θες να πετύχεις. Ο πηλός (clay) από τη μία είναι πιο δύσπλαστος και βαραίνει τα μαλλιά, ενώ ο άργιλος αφήνει μία φυσική κίνηση. Ωστόσο και τα δύο χαρίζουν ματ αποτέλεσμα στα μαλλιά και είναι ιδανικά για σένα που θες να έχεις λίγο πιο μακριά κόμη ή φράντζα. Αν έχεις κι αυτές τις ατίθασες τούφες που σγουραίνουν και πετάνε, τότε με τον πηλό ή τον άργιλο θα τις βάλεις στη θέση τους.

Κρέμα φορμαρίσματος αντί για gel

Αυτή η περίπτωση είναι για σένα που διαθέτεις αρκετά πλούσια μαλλιά ή απλά δεν θες να βάλεις gel. Μία κρέμα φορμαρίσματος είναι πολύ πιθανό να βρεις στο νεσεσέρ της κοπέλας σου ή της αδερφής σου και μην διστάσεις να τη δοκιμάσεις. Δίνει φόρμα στα μαλλιά χωρίς να τους στερεί την κίνηση. Μπες στον κόπο να τη βάλεις όταν τα μαλλιά σου θα έχουν αρχίσει να μακραίνουν και απλά δεν θες να κάθονται άτσαλα πάνω στο κεφάλι σου.

Salty Spray ή αλλιώς beach spray ή αλλιώς spray με αλάτι

Αυτό σίγουρα υπάρχει στο μπάνιο σου αν στο σπίτι μένει γυναίκα. Είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το γυναικείο κοινό καθώς υπόσχεται μαλλιά παραλίας. Θέλω όμως να σου πω ότι μπορείς να το βάλεις κι εσύ στα μαλλιά σου καθώς το αλάτι θα βοηθήσει στο styling και θα σου προσφέρει αυτό το μοιραίο μαλλί που έχεις όταν φεύγεις από την παραλία.

Είναι ιδανικό για εσένα που έχεις λεπτή τρίχα καθώς προσθέτει όγκο οπτικά και το αλάτι βοηθάει πολύ στο κράτημα και στο σχήμα που θες να δώσεις στο χτένισμά σου.

Dry shampoo

Ένα βολικό για πολλούς προϊόν είναι το dry shampoo, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Στεγνό καθάρισμα και στα μαλλιά δηλαδή αν και ως άντρας μάλλον δεν το χρειάζεσαι. Ωστόσο, μπορεί να σου φανεί χρήσιμο όταν έχεις λιπαρότητα, ειδικά στις ρίζες και θες να τους δώσεις ματ εφέ αλλά και λίγο κράτημα. Το συγκεκριμένο προϊόν καταλήγει σχεδόν πάντα στις ρίζες επομένως από μέτρια προς μακριά μήκη συνίσταται η χρήση του, ενώ στα πολύ κοντά μαλλιά μάλλον δεν έχει νόημα.

Extra tip1: Το mix & match ταιριάζει και σε αυτή την περίπτωση. Αν είσαι ευέλικτος και αν φυσικά έχεις όρεξη, τότε μπορείς να κάνεις δοκιμές και να αναμείξεις 2 προϊόντα μαζί για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Extra tip2: Αν βρίσκεσαι στη φάση που μακραίνεις τα μαλλιά σου τότε η εφαρμογή προϊόντων είναι ακόμα πιο δύσκολη και χρειάζεται προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο ο κομμωτής σου μπορεί να σε βοηθήσει έτσι ώστε να μην δυσκολεύεσαι να τα φτιάχνεις σε αυτή την άχαρη περίοδο.

> Info: N&A alexiou Hair Stylists, Λ. Βασιλείου Δ7, Ψυχικό, 210 675 4761, facebook.com/na-alexiou, Instagram: @n.a_alexiou.

(Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss / Invision / AP)