AP Photo
GROOMING

Γίνεται να αποκτήσεις γρήγορα μια αξιοπρεπή γενειάδα;

Μερικές συμβουλές για όσους έχουν τα γένια και θέλουν να τα πάνε λίγο παραπέρα.

Μια από τις ερωτήσεις που κάθε ανυπόμονος άνδρας κάνει σε κάποια φάση της ζωής του είναι αυτή: “Πως μπορώ να κάνω τη γενειάδα μου να μεγαλώσει γρηγορότερα;” Κι εδώ αρχικά ξεκινάει η μεγάλη συζήτηση. “Γιατί οι άνδρες με μούσια αρέσουν τόσο πολύ στις γυναίκες”; “Τι έχει συμβεί εκεί έξω και το μεγαλύτερο ποσοστό ασχολείται με γενειάδες που μακραίνουν και δημιουργούν ένα τόσο εντυπωσιακό στυλ”;

Όποια ανάλυση κι αν κάνουμε, όμως, από όπου και να το δούμε, η ‘καλλιέργεια’ μιας ωραίας γενειάδας είναι ένα ταξίδι. Νομίζω συμφωνείς. Ένα ταξίδι που επιφυλάσσει συγκινήσεις, σκέψεις και πρακτικές που κάνουν τον προορισμό σου μοναδικό. Δεν ξέρω αν το’χεις ήδη κατανοήσει, αλλά οι τρίχες στο πρόσωπό σου μεγαλώνουν με εντυπωσιακή ταχύτητα. Οπότε είναι όντως στο χέρι σου για να πας την ιστορία, ή ακόμη καλύτερα εσένα και τη γενειάδα σου εκεί που θέλεις.

A post shared by Luke Ditella (@lukeditella) on

Για να τα λέμε κι όλα μεταξύ μας, η κοινή λογική λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις για να μεγαλώσεις τα γένια σου γρηγορότερα από το φυσιολογικό.  Πιθανότατα να μη φαντάζεσαι που θα οδηγήσω το θέμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενθαρρύνεις τη γενειάδα σου να μεγαλώνει γρηγορότερα. Και όντως μπορεί να μην υπάρχει μυστική συνταγή για να μοιάζεις με τον Khal Drogo σε μια μόνο εβδομάδα, υπάρχουν ωστόσο μερικά απλά βήματα, που μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα για να σε βοηθήσει στο γενειοφόρο ταξίδι σου. Τι λες;

Αφοσιώσου στην καλλιέργεια

Φαντάσου αυτό: Ξεχνάς να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου και ξυπνάς μόλις είκοσι λεπτά πριν τη δουλειά. Στη βιασύνη σου να μην καθυστερήσετε τη μία μέρα της εβδομάδας που έχει ένα έκτακτο ραντεβού μπορείς να απαλλαγείς από το καθημερινό σου ξύρισμα. Περνάει η μέρα και περνάει η νύχτα κι έρχεται το επόμενο πρωι με σένα μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου σου να σκέφτεσαι: “Είμαι καλός με λίγα γένια”. Σου χαμογελάς και φεύγεις. Την επόμενη μέρα παρακάμπτεις ξανά το ξύρισμα, αλλά αυτή τη φορά επί τούτου. Δεν περνά πολύς καιρός, και οι γνωστοί και φίλοι αρχίζουν να σε ρωτούν αν αφήνεις μούσια. Χμ… Δεν ξέρω αν είσαι απ’ αυτούς τους φίλους άνδρες που δεν συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μούσια, αλλά όντως συμβαίνει. Κι αρκούν λίγες μέρες για να το καταλάβεις. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι σ’ αυτό το σταυροδρόμι και θες να δοκιμάσεις νέο λουκ, δεσμεύσου έτσι απλά για τη γενειάδα σου. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη και πρακτικά. Τα αρχικά στάδια μπορεί να έχουν λίγη φαγούρα και να σε κάνουν να αισθάνεσαι “σαν υποτροπιάζον αλκοολικός σε μια βαρετή ταινία κατά τη διάρκεια της ημέρας”, είχε πει κάποτε ένας φίλος μου. Και μετά θυμάμαι να μοιράζεται με την παρέα το εξής: “Αν μπορείς να ξεπεράσεις τις πρώτες ημέρες, θα αισθανθείς πολύ καλύτερα στη συνέχεια. Το μεγάλο εμπόδιο διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Μετά όλα είναι αλλιώτικα”.

Άφησε τα μούσια σου στην ησυχία τους

A post shared by TRIG (@trig_perez) on

Στο μεταξύ, ανάλογα με την τραχύτητα της τρίχας του προσώπου σου μαζί με την ευαισθησία του δέρματός σου, αυτές οι αρχικές τέσσερις εβδομάδες μπορεί όντως να φέρουν απογοητευτική φαγούρα. Είναι εκείνες οι δύσκολες κι αμήχανες στιγμές που θα νιώσεις περισσότερο σαν να θέλεις να εγκαταλείψεις μια μάχη. Αυτό είναι και το σημείο-κλειδί που πρέπει να αποτρέψεις την επιθυμία σου για ένα καλό ξύρισμα και να σκεφτείς πώς θα διαμορφώσεις το μούσι σου. Σύμφωνα με ειδικούς, σ’ αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεγελαστείς εύκολα ότι το ξύρισμα θα κάνεις τις τρίχες σου να βγούν παχύτερες και πήγαινε πάλι από την αρχή. Δυστυχώς, αυτή η ιστορία δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα. Όσο λιγότερο σκέφτεσαι για τις τρίχες σου σε αυτά τα αρχικά στάδια, τόσο πιο πιθανό είναι να τις αφήσεις να αναπτυχθούν. Πριν το καταλάβεις, οι ημέρες της φαγούρας θα είναι πολύ πίσω σου. Εδώ θα βοηθούσε να ρωτούσες φίλους σου που είναι ήδη στο επόμενο, φανταστικό, στάδιο.

Πάρε Βιταμίνες

A post shared by Levi Stocke (@levistocke) on

Λένε ότι η υγεία των μαλλιών σου δίνει μία ένδειξη για την υγεία σου ως άνθρωπος. Τα γένια δεν διαφέρουν απ’ αυτό και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση της ταχύτερης ανάπτυξης. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες, επομένως τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες θα βοηθήσουν σημαντικά στην παραγωγή μιας ισχυρότερης, και πιο υγιούς γενειάδας. Στο μεταξύ, έχε υπόψη σου ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανάπτυξη ή την απώλεια τρίχας, οπότε βεβαιώσου ότι η διατροφή σου έχει πολλές τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ενυδάτωση των μαλλιών σου και μπορούν να βρεθούν σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι σου λείπει είναι καλό να το πάρεις σε συμπλήρωμα, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβουλευθείς διατροφολόγο.

Ξεκουράσου

Η τεστοστερόνη είναι ένα βασικό συστατικό στην καλλιέργεια μιας παχιάς και κατά τ’ άλλα τέλειας γενειάδας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσεις το επίπεδο τεστοστερόνης του σώματός σου είναι να του δώσεις χρόνο για να ξεκουραστεί (ω, ναι). Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό δείχνει την έλλειψη ύπνου ως αιτία μιας σημαντικής πτώσης στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Ο ύπνος δίνει στο σώμα σου την ευκαιρία να αναγεννήσει την ορμόνη, που με τη σειρά της δίνει στα γένια σου το μυστικό συστατικό. Η πρόταση 8 ωρών ύπνου λοιπόν φαντάζει ως ιδανική για να επωφεληθείς.

(Κεντρική φωτογραφία: Willy Sanjuan / Invision / AP)