GROOMING

Όσα πρέπει να ξέρεις για το grooming στα 30

Μάθε τι θα αντιμετωπίσεις μόλις μόλις μπεις στα πρώτα άντα για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

Κι ενώ μέχρι να πλησιάσεις τα 30 το να μεγαλώνεις έμοιαζε συναρπαστικό, όταν τα πατάς τίποτα δεν φαίνεται τόσο απλό, τουλάχιστον όχι όσο πριν. Η αλήθεια είναι ότι μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής σου, οι πρώτες ενδείξεις που αφορούν στην ηλικία ξεκινούν και οι αλλαγές, άλλοτε μικρές κι άλλοτε μεγάλες είναι εμφανείς. 

Αν και δύσκολο να το παραδεχθείς -τουλάχιστον με την πρώτη- η ανεμελιά των 20 και των 25, τότε που όλα φαίνονταν αναλλοίωτα και δυνατά, έχει περάσει για τα καλά. Ο χρόνος ξεκινά να δρα ανενόχλητος στο πρόσωπο, τα μαλλιά αλλά και το σώμα σου κι εσύ χρειάζεται να κάνεις κάτι να το σταματήσεις, να το προλάβεις ή να το διορθώσεις.

Τώρα μάλλον θα σκέφτεσαι τι κάθομαι και γράφω αλλά καλό είναι να ξέρεις τι να περιμένεις για να μην σου έρθει απότομο και σε πιάσει πανικός. Λύσεις και συμβιβασμοί είναι μέσα στο παιχνίδι.

Μαλλιά

Ξεκινώντας από την κορυφή λοιπόν πρέπει να ξέρεις ότι και τα μαλλιά σου σχετίζονται με την ηλικία. Σε έχω ήδη ενημερώσει για την τριχόπτωση και την αραίωση αλλά μετά τα 30 τίθεται και το ζήτημα της εμφάνισης των πρώτων γκρίζων. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που κληρονόμησαν πλούσια, δυνατά μαλλιά τότε αργά ή γρήγορα θα βρεθείς αντιμέτωπος με λευκές τρίχες και πιθανότατα με αραίωση ή τριχόπτωση. Τα 2/3 των ανδρών αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά σε αυτή την ηλικία γι’ αυτό μην πάθεις πανικό αν κάποια στιγμή δεις στον καθρέφτη μερικές λευκές τρίχες. Είναι κι αυτό –όπως και η τριχόπτωση- αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις ορμόνες σου και σχετίζεται με τη κληρονομικότητα. Προφανώς και υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους αλλά πριν αποφασίσεις τι θα κάνεις, εξέτασε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Πρόσωπο

Εδώ ο χρόνος έχει σοβαρούς συμμάχους. Ο βλαβερός ήλιος -που στη χώρα σου λάμπει συχνά- οι καιρικές συνθήκες και η ατμοσφαιρική ρύπανση που πλέον είναι αδύνατον να αποφύγεις επηρεάζουν καταλυτικά την επιδερμίδα σου με τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται στο πρόσωπο που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο. Συνυπολογίζω ότι δεν του έχεις φερθεί όπως θα έπρεπε μέχρι τώρα, άρα σιγά σιγά οι πρώτες γραμμές έκφρασης και οι μικρές ρυτίδες θα φανούν γύρω από τα μάτια, ίσως στο μέτωπο και σταδιακά θα επεκτείνονται.

 

Μάθε επίσης ότι μόλις κλείσεις τα 30 ο οργανισμός σου αρχίζει να μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η μαγική πρωτεΐνη που διατηρεί την επιδερμίδα σου σφριγηλή και νεανική. Τα ξενύχτια αρχίζουν κι έχουν αντίκτυπο και στο πρόσωπο που δεν έχει την ίδια αντοχή πια. Δεν θα σου πω να κάτσεις σπίτι σου αλλά να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι για όλα τα παραπάνω. Μια κρέμα, κατάλληλη για την ηλικία σου και τις ανάγκες σου με αντηλιακό δείκτη προστασίας είναι αρκετή για να κρατήσεις λίγο παραπάνω το φρέσκο πρόσωπό σου.

Μύτη, Αυτιά & Πλάτη

Είμαι σίγουρη ότι δεν σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η μύτη και τα αυτιά σου μπορούν να προσβληθούν από το πέρασμα του χρόνου. Κι όμως, εκεί που δεν το περιμένεις ξεφυτρώνουν μικρές τριχούλες στα ρουθούνια και στο εσωτερικό των αυτιών σου. Στην αρχή δεν θα τις προσέξεις καν αλλά κάποια στιγμή ίσως νιώσεις ότι μεταλλάσσεσαι σε λυκάνθρωπο. Είναι κι αυτό ένα στάδιο εξέλιξης που θες όμως να παρακάμψεις. Ένας τρόπος είναι να βάλεις τη γυναίκα που έχεις δίπλα σου εύκαιρη (την κοπέλα, την αδερφή ή τη φίλη σου) να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτές με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Αν δεν θες όμως να πέσεις στα χέρια τους, υπάρχουν και τα ηλεκτρικά αποτριχωτικά εργαλεία ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές.

Ένα άλλο σημείο που πιθαναότατα να εμφανίσεις τριχοφυΐα μετά τα 30 είναι η πλάτη και κυρίως ψηλά στο σημείο που αρχίζουν οι ώμοι σου. Εκεί δεν μπορείς να αφεθείς στο τσιμπιδάκι αλλά ούτε και στο ξυραφάκια. Αν το πρόβλημα είναι έντονο ή σε ενοχλεί αισθητικά τότε η αποτρίχωση είναι μονόδρομος.

Χέρια & Πόδια

Η έλλειψη κολλαγόνου που είπαμε προηγουμένως μετά το πρόσωπο αρχίζει να επηρεάζει και τα χέρια. Οι παλάμες σου είναι συνεχώς εκτεθειμένες σε καιρικές συνθήκες που προκαλούν αφυδάτωση και ξηρότητα. Αφού το κολλαγόνο δεν είναι αρκετό πια για να κάνει όλη τη δουλειά, θα αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα σημάδια και τότε μία ενυδατική κρέμα χεριών θα πρέπει να υπάρχει στο κομοδίνο σου. Βάλε λίγο πριν κοιμηθείς στα χέρια σου κι άφησέ τη να δράσει όλη νύχτα. Μην ξεχάσω να σε ενημερώσω και για τα νύχια σου. Έχουν κι αυτά τις φθορές τους κι εσύ φρόντισε να τα κρατάς καθαρά και να τα κόβεις σωστά. Αν δεις ότι έχει παρανυχίδες ή ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου μην ξεκινήσεις να τα πετσοκόβεις και να τα τρως. Μία επίσκεψη για μανικιούρ δεν θα αφαιρέσει τίποτα από τον ανδρισμό σου αλλά το αντίθετο. Οι γυναίκες κοιτάμε τα καθαρά και όμορφα χέρια, επομένως μη διστάσεις να κλείσεις ραντεβού.

Ότι ισχύει για τα νύχια των χεριών, ισχύει και για των ποδιών. Κάνε λοιπόν διπλό το ραντεβού για να μην ξαναδεί κανείς νύχια στραβοκομμένα, ούτε πετσάκια και πατούσες που γρατζουνάνε.

Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που θα αρχίσεις να συναντάς σταδιακά, αποχαιρετώντας την δεκαετία των 20 αλλά μη νοιάζεσαι. Εδώ θα βρίσκεις πάντα τη λύση για είσαι γοητευτικός σε κάθε ηλικία.