GROOMING

Πόση χημεία βάζεις στο δέρμα σου;

Γιατί είναι απαραίτητο να ξέρεις τι αγγίζει πραγματικά την επιδερμίδα σου.

Έτυχε τις προάλλες να ακούσω έναν φίλο που υποστηρίζει τη vegan στάση στην καθημερινότητά του, να μιλάει για προϊόντα περιποίησης με συνθέσεις cruelty free και να φωτίζει (στα αλήθεια) το πρόσωπό του πάνω στην επεξήγηση γι’ αυτές τις συνθέσεις, που είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν παράξενες, ή καλύτερα ‘ύποπτες’, ουσίες (δηλαδή δεν περιέχουν ίχνος συστατικού ζωικής προέλευσης).

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια αλλιώτικη κουβέντα με μια υπέροχη αντροπαρέα, που δεν ήταν όλοι τους vegan, αλλά είχαν γνώση γι’ αυτά τα προϊόντα περιποίησης, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με συστατικά φυτικής προέλευσης και κάνουν καλό τόσο στο δέρμα όσο και στην αίσθησή τους γενικότερα. Και ήξεραν όλοι τους ότι αυτή είναι μια ethical τάση που καιρό τώρα (ευτυχώς) έχει γίνει αντιληπτή από τα ‘λαγωνικά’ της βιομηχανίας καλλυντικών και όλο και περισσότερα προϊόντα με τεράστιο ενδιαφέρον προσγειώνονται στο μπάνιο τους.

Ελπίζω και στο δικό σου.

Προς διευκρίνηση τώρα, άλλο Vegan Cosmetics κι άλλο Vegeterian Cosmetics. Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι διαφέρουν στη λίστα των συστατικών τους. Πιο συγκεκριμένα: όταν ένα προϊόν είναι vegan αποκλείει όλα ανεξαιρέτως τα συστατικά ζωικής προέλευσης, ακόμα κι αν αυτά λαμβάνονται χωρίς να θανατωθεί το ζώο, ενώ από την άλλη, στη σύνθεση των vegetarian προϊόντων βρίσκεις συστατικά που παράγονται από ζώα, έντομα ή ψάρια, με την προϋπόθεση όμως ότι η λήψη τους πραγματοποιείται με cruelty free μεθόδους, δηλαδή δεν βασανίζονται ούτε τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί οφείλεις να ξέρεις τι βάζεις πάνω στο δέρμα σου;

Προσωπικά, είναι πολλά τα brands που ξεχωρίζω και προτείνω στους δικούς μου φίλους, που υποστηρίζουν συνειδητά τα cruelty free προϊόντα περιποίησης και 3 απ’ αυτά τα μοιράζομαι μαζί σου:

Korres

Μια πολύ αγαπημένη ελληνική εταιρεία που αναγράφει στα Formula Facts της όσα περιέχει και όσα δεν περιέχει κάθε προϊόν της, ενώ ξεχωρίζει σε κάθε ετικέτα η φράση “κατάλληλο για vegetarians ή vegans”.

Τhe Body Shop

Είναι η 1η εταιρεία που έμαθε σε πολλούς από εμάς τι σημαίνει cruelty free-πολύ πριν γίνει τάση και τραβήξει την προσοχή κάποιων απαιτητικών αυτού του κόσμου. Όλα τα προϊόντα της “ενδυναμώνουν χωρίς να δίνουν ποτέ ψευδείς υποσχέσεις και δεν δοκιμάζονται σε ζώα”. Αυτό είναι και το μανιφέστο της.

Neal’s Yard Remedies

Όλα τα προϊόντα αυτής της πολύ ιδιαίτερης βρετανικής μάρκας οργανικών καλλυντικών έχουν πιστοποίηση από τον Soil Association, τον οργανισμό με τα πιο αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης στην Αγγλία.