GROOMING

Το σύγχρονο μανιφέστο του ξυρίσματος

Ένα εντελώς σημερινό update στην πιο διαχρονική αρσενική ιεροτελεστία.

Θυμάσαι την εποχή που όλα ήταν τεράστια; Τα έπιπλα του σπιτιού, η διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο, τα χέρια του πατέρα σου, η αγκαλιά της μαμάς σου; Φυσικά τη θυμάσαι. Όλοι θυμούνται την παιδική τους ηλικία.

Όλοι, επίσης, θυμούνται την εφηβική τους ηλικία, παρότι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να την ξεχάσουν. Είναι η εποχή που τα περισσότερα πράγματα είναι μπελάς. Το σχολείο ζορίζει, τα κορίτσια σνομπάρουν, τα μπιμπίκια κάνουν πάρτι, τα πάρτι σχολάνε νωρίς. Οι καλύτερες αναμνήσεις από την εφηβεία είναι αυτές που σηματοδοτούν το τέλος της: η τελευταία μέρα στο σχολείο, οι πρώτες διακοπές χωρίς γονείς, το τελευταίο εμβόλιο, το πρώτο ξύρισμα.

Απ’ όλες τις άτυπες τελετουργίες μύησης στην ενήλικη ζωή, αυτό το πρώτο ξύρισμα είναι, ίσως, η πιο συμβολική, αυτή με την πιο ξεχωριστή σημειολογία. Κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο ξύρισμα το έκανες με τη βοήθεια του πατέρα σου ή παρέα με τον κολλητό σου. Έτσι γινόταν πάντα: οι άντρες ξυρίζονται και μαθαίνουν στους νεότερους άντρες να ξυρίζονται. Είναι μια ιεροτελεστία που έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη στο βάθος του χρόνου. Η πιο διαχρονική, ίσως, αμιγώς αρσενική ιεροτελεστία.

 

Όλοι κάπως έτσι έχουμε το ξύρισμα στο μυαλό μας: σαν μια παράδοση που υπάρχει από πάντα και θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν παιδιά που ξεμπερδεύουν με την εφηβεία τους. Τα σημερινά παιδιά, βέβαια, θα το κάνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εσύ. Το ξύρισμα εξελίσσεται, προσαρμόζεται, ακολουθεί την εποχή, εμπνέει και εμπνέεται από τους άντρες της εποχής.

Στην εντελώς σημερινή του εκδοχή, το ξύρισμα είναι μια απολαυστική διαδικασία. Τόσο απολαυστική, που αν έπρεπε να συντάξουμε το μανιφέστο του σύγχρονου ξυρίσματος, αυτό θα ήταν το πρώτο του άρθρο.

Το ξύρισμα είναι απόλαυση

 

Μια επαναλαμβανόμενη, καθημερινή απόλαυση. Ένα δικαίωμα που μπορείς να το εξασκείς κάθε φορά που θέλεις να δροσίσεις και να ξεκουράσεις το πρόσωπό σου, ή να φρεσκάρεις την εικόνα σου.

Το ξύρισμα είναι ποιοτικός χρόνος

Μην το αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία. Σκέψου το εξής απλό: πόσες φορές μέσα στη μέρα έχεις την ευκαιρία να βρεθείς εντελώς μόνος σου για να σκεφτείς και να κάνεις τα δικά σου; Η διαδικασία του ξυρίσματος σου δίνει αυτήν την ευκαιρία. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς μπροστά στον καθρέφτη, πάρε τον χρόνο σου. Μπορεί να μην σου ξαναδοθεί άλλος μέχρι τη μεθεπόμενη φορά που θα σταθείς μπροστά στον καθρέφτη.

Το ξύρισμα είναι εύκολο

 

Όπως πιθανότατα έχεις αντιληφθεί, από το πρώτο σου ξύρισμα μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό κι έχει μεσολαβήσει πολλή τεχνολογία. Αν δεν το έχεις αντιληφθεί, έχει έρθει η ώρα να μπεις στο μπάνιο σου και να ξεφορτωθείς οτιδήποτε είναι παρωχημένο και μιας χρήσεως. Μια σύγχρονη ξυριστική μηχανή θα σου χαρίσει ένα βαθύ ξύρισμα χωρίς περιττές κινήσεις και χωρίς παρατράγουδα. Σύμμαχός σου στο ξύρισμα η Gillette Mach 3 που θα σεβαστεί το πρόσωπό σου, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και θα αποδώσει καλύτερα από ένα νέο ξυραφάκι μιας χρήσεως ακόμα και στο δέκατο ξύρισμα.

Το ξύρισμα είναι ένα δώρο που επιστρέφεται

Μιλώντας για update και προσαρμογή στο σήμερα, μήπως έχει έρθει η ώρα να δείξεις εσύ στον πατέρα σου πώς γίνεται σήμερα το ξύρισμα που σου δίδαξε κάποτε; Κράτα μια σημείωση για την επόμενη γιορτή του…

Το ξύρισμα είναι (και) καλοκαιρινό σπορ

Ακόμα κι αν δεν είσαι ο τύπος που ξυρίζεται καθημερινά ή έστω τακτικά, θα έχεις αντιληφθεί ότι ένα πρόσωπο απαλλαγμένο από την τριχοφυΐα του ανταποκρίνεται καλύτερα σε συνθήκες καύσωνα. Ειδικά αυτήν την εποχή, της ζέστης, του ιδρώτα και του καυτού ελληνικού καλοκαιριού, η διαδικασία του ξυρίσματος θα λειτουργήσει και σαν αφορμή για να ενυδατώσεις την επιδερμίδα του προσώπου σου. Και τη χρειάζεσαι αυτήν την ενυδάτωση.

Το ξύρισμα δεν σηκώνει μανιφέστα

Όλα όσα προηγήθηκαν ισχύουν. Αλλά περισσότερο απ’ όλα ισχύει το ότι το ξύρισμα είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση. Κάποιοι προτιμούν το πρωινό ξύρισμα, γιατί τους δίνει φρεσκάδα και ενέργεια στο ξεκίνημα της μέρας. Κάποιοι άλλοι ξυρίζονται το βράδυ, για να χαλαρώσουν στο κλείσιμο της μέρας. Δεν υπάρχει γραμμή εδώ. Υπάρχεις μόνο εσύ και οι επιλογές σου. Αξιοποίησέ τις με όποιον τρόπο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Είπαμε, το ξύρισμα σήμερα δεν είναι ούτε αγγαρεία, ούτε υποχρέωση. Απόλαυσέ το όπως και όποτε προτιμάς.