STYLE

Η ζωή μας μια βόλτα πίσω στα 90s

Με αφορμή την επάνοδο των Gazelle στην καθημερινότητά μας, κάνουμε μια βουτιά σε μια εποχή πιο ωραία, πιο αθώα.

Τις περισσότερες φορές αρκεί ένα τραγούδι, μία χαρακτηριστική ατάκα ή ακόμα και ένα βίντεο από ένα σίριαλ που θα περάσει τυχαία από το timeline σου στα social. Αρκεί για να βουτήξεις για άλλη μια φορά σε ένα παιχνίδι αναμνήσεων και να χτίσεις στο κεφάλι σου ένα μωσαϊκό από εικόνες, ήχους και συναισθήματα για την δεκαετία που καθόρισε τη γενιά μας όσο καμία άλλη. Ένα μωσαϊκό με Backstreet Boys, πρίγκηπα του Μπελ Ερ, Nirvana, hip hop, MTV, grunge, την street κουλτούρα και όλα όσα λατρέψαμε σε αυτή τη δεκαετία.

Αυτή τη φορά η αφορμή για αυτό το ταξίδι αναμνήσεων ήταν τα Gazelle των adidas Originals. Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των 90s στον χώρο της υπόδησης. Ένα εμβληματικό παπούτσι που συνδέθηκε με την εφηβεία μας όσο οι μουσικές που ακούγαμε, τα τραγούδια που χορεύαμε και τα tag μας στους τοίχους μιας πόλης που υπέφερε από την πρώτη γενιά που αποφάσισε να εκφραστεί στον καμβά της.

 

Τα Gazelle ήταν η σύγχρονη κουλτούρα των 90s πάνω σε δύο σόλες. Είτε βρισκόσουν σε κάποιο skate park των Νοτίων να δοκιμάζεις τα γόνατά σου στο τσιμέντο, είτε έτρεχες σε κάποιο live των FFC και των TXC, είτε ακόμα έμενες αναποφάσιστος για το αν η grunge είναι αρκετή για να σε κλέψει από τα πρότερα metal ακούσματα. Το τι θα είχες στα πόδια σου ήταν ένα statement, μία δήλωση για το δικό σου προσωπικό στυλ. Ταυτόχρονα όμως, εκείνο που εσένα σε έκανε εκείνη τη στιγμή να ξεχωρίζεις, είναι το ίδιο ακριβώς που σε έβαζε σε μία κοινότητα. Μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν το στιλ και την διαχρονικότητα των stylish icons.

Δεν έχει σημασία αν τα πρώτα Gazelle τα φόραγε ο πατέρας σου στη δεκαετία του 60. Για κάθε παιδί των 90s που μεγάλωσε με αυτά, για κάθε έναν πιτσιρικά που θα τα γνωρίσει τώρα για πρώτη φορά, τα Gazelle είναι ένα σύμβολο που χαρακτηρίζει κάθε εποχή. Και σε κάθε μία ξεχωριστή εποχή δίνει τη δική του προσωπικότητα.

 

Θυμάμαι τον εαυτό μου στα 90s αλλά δεν μπορώ ούτε να τον αναπαραστήσω ούτε να τον περιγράψω με λεπτομέρεια. Εξάλλου εκείνη την εποχή δεν ήθελες να έχεις μία ταμπέλα να σε ακολουθεί. Και η δεκαετία σε προσκαλούσε να αλλάξεις ρυθμούς και διαθέσεις ανάλογα με τα ακούσματα της εποχής. Έτσι, όταν στην αρχή των 90s άκουγα Queen, INXS και ξεκινούσα να ανακαλύπτω τους Judas Priest και τους Maiden, τα μέσα της δεκαετίας με έφεραν κοντά στο ελληνικό hip hop και τα τέλη της στην house μουσική. Πάντα όμως με το ίδιο street style, πάντα με τα ίδια παπούτσια στα πόδια.

Στην εκδήλωση που έκανε η adidas την προηγούμενη Πέμπτη για το επαναλανσάρισμα των Gazelle, υπήρχε αυτή ακριβώς η αίσθηση των 90s. Αλλά όχι με την κλασική νοσταλγία που σε κάνει να θυμάσαι. Ήταν τα ’90s που σε προκαλούσαν να κοιτάξεις μπροστά, να δεις το μέλλον διαφορετικά κρατώντας μόνο τα ουσιαστικά από εκείνη τη δεκαετία. Ήταν σαν η ίδια η Kate Moss, παρούσα μέσα από το όμορφο εικαστικό του digital artist @bessnyc4, να σε καλεί να ξαναζήσεις την εποχή με το βλέμμα στο μέλλον.

 

Steal from history. Nothing is sacred

Το παρελθόν μας δεν είναι εκεί για να το βάλουμε σε μία προθήκη και να το αγιοποιούμε. Είναι εκεί για να μαθαίνουμε από αυτό αλλά και να κλέβουμε κάθε τι που αγαπήσαμε και το θέλουμε πάλι στη ζωή μας. Τα Gazelle έρχονται ξανά από το παρελθόν σαν ανάμνηση και μπλέκονται με την σύγχρονη κουλτούρα για να επαναπροσδιορίσουν το στιλ των 10s, κλέβοντας λίγη από τη δόξα των 90s.

Photos by Panos Georgiou

#adidasOriginals #Gazelle