FOOD & DRINK

4 άκρως καλοκαιρινά cocktail με tequila

Ο Έλληνας νικητής του Dons of Tequila Λευτέρης Πετρογεωργάκης και ο brand ambassador της Jose Cuervo Στέλιος Παπαδόπουλος μας προτείνουν δροσιστικά cocktail για το καλοκαίρι.

Συνάντησα τον Λευτέρη Πετρογεωργάκη στο Amigos στην Γλυφάδα, να βάζει την ποδιά της Jose Cuervo. Δεν έπρεπε να παραξενευτώ καθόλου μιας και βρισκόμουν σε μια από τις καλύτερες tequilerias της Αθήνας. Στην μπάρα καθόταν ο Στέλιος Παπαδόπουλος. Οι δυο τους θα μου μιλούσαν για καλοκαιρινά cocktail με tequila αλλά και για τον διαγωνισμό Dons of Tequila. Η θερμοκρασία έξω ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Και μόνο που περπάταγες ίδρωνες. Γιαυτό ζήτησα από τους δύο γνώστες της tequila να μου προτείνουν δροσιστικά και καλοκαιρινά cocktail. Όμως μόλις έκατσα στην μπάρα πιάσαμε την κουβέντα.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο Λευτέρης Πετρογεωργάκης κέρδισε τον ελληνικό διαγωνισμό Dons of Tequila και θα είναι ο εκπρόσωπός μας στο παγκόσμιο τελικό που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου. Πού αλλού; Στο Μεξικό και συγκεκριμένα στο χωριό της Tequila όπου παράγεται και η Jose Cuervo. “Aσχολούμαι επαγγελματικά με το bartending τα τελευταία 3 χρόνια ενώ στο Amigos βρίσκομαι τους τελευταίους 18 μήνες. Ουσιαστικά το Amigos είναι αυτό που με έφερε πιο κοντά σε όλο αυτό που σημαίνει bartending και εδώ αγάπησα και ψάχτηκα με την τεκίλα. Και επειδή είμαστε tequileria αποφάσισα και πήρα μέρος στον διαγωνισμό”.

Γυρνάω στο Στέλιο Παπαδόπουλο, brand ambassador της Jose Cuervo στην Ελλάδα, και τον ρωτάω για τον διαγωνισμό “Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που γίνεται στην ιστορία της Jose Cuervo. Το concept ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Καλέσαμε τους bartenders να μονομαχήσουν δημιουργώντας κάτι καινούργιο με συστατικά που δεν τα γνώριζαν από πριν και έτσι είχαν την δυνατότητα οι παγκοσμίου φήμης κριτές να αναγνωρίσουν ποιος είχε την δύναμή, το θράσος και τις κοχόνες για να μας εκπροσωπήσει και για γίνει Don of Tequila”.

 

Όταν έμαθα το έπαθλο έπαθα πλάκα. Δεν είναι απλά ένας τίτλος. Το να γίνεις Don of Tequila σημαίνει ότι θα μπορείς να καλλιεργήσεις το δικό σου κομμάτι γης στο Μεξικό από όπου θα παραχθούν 500 λίτρα δικού του μίγματος tequila Jose Cuervo “Ο τελικός θα διεξαχθεί στην τεκίλα town. Θα διαγωνιστούν 17 διαγωνιζόμενοι από διαφορετικές χώρες. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν Don. Γιατί το να πάρεις αυτόν τον τίτλο στο Μεξικό δεν είναι κάτι απλό”.

Όμως η θερμοκρασία όλο και ανέβαινε γιαυτό τους ζήτησα να ξεκινήσουμε με τα cocktail. Ξεκινήσαμε δικαιωματικά με το cocktail που έδωσε την πρωτιά στον Λευτέρη. “Ήθελα να φτιάξω μια παραλλαγή Margarita όπως ζητούσαν για τον διαγωνισμό. Η δικιά μου εκδοχή είναι πιο φρουτένια αφού έχει έντονες νότες από φράουλα και πορτοκάλι”.

 

La Mexicana Tranquila. Έτσι ονομάζεται το cocktail που έδωσε το βραβείο στον Λευτέρη

Συνταγή: 50 ml blend από Jose Cuervo Gold και Jose Cuervo Silver, 35 ml home made σιρόπι από λευκό ξηρό κρασί, φράουλες, ξύσμα από πορτοκάλι και φλούδες από αγγούρι, 20 ml lime και 15 ml ασπράδι αυγού για την μαρέγκα από πάνω. Φυσικά Margarita χωρίς αλάτι δεν υπάρχει και σε αυτήν ο Λευτέρη χρησιμοποίησε ροζ αλάτι αλλά και μια φράουλα με καραμελωμένη ζάχαρη.

 

 

Πίνοντας το, τον ρωτάω από που το εμπνεύστηκε “Ήταν μια κοπέλα που μου άρεσε και έπινε λευκό κρασί. Ήθελα να φτιάξω ένα cocktail που να μου την θυμίζει. Έτσι έβαλα φράουλα γιατί μου θύμιζε τον γλυκό της χαρακτήρα, lime γιατί μου θύμιζε το ξανθό της μαλλί και έκανα την μαρέγκα που μου θύμιζε το λαμπερό πρόσωπό της. Αποφάσισα να βάλω και τις δύο τεκίλες στο blend που έφτιαξα γιατί ήθελα να συμβολίζει το ξύλινο μπαρ που δουλεύω και με έκανε να αγαπήσω την tequila”.

Αμέσως μετά πίσω από την μπάρα μπήκε και ο brand ambassador της Jose Cuervo Στέλιος Παπαδόπουλος για να μας φτιάξει την αυθεντική Margarita. Ο Don Carlos Herera την εμπνεύστηκε και την έφτιαξε πρώτη φορά το 1938. Αφορμή στάθηκε μια γνωστή Μεξικάνα χορεύτρια που μπήκε μέσα στο μαγαζί που δούλευε. Όσο την δημιουργεί ο Στέλιος δίπλα από τον Λευτέρη, ο οποίος τον κοιτά σε κάθε του κίνηση, μας εξηγεί “Ένα ποτό με τεράστια ιστορία που κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Δροσερό, καλοκαιρινό. Όλος ο κόσμος έχει δοκιμάσει Margarita και οι περισσότεροι την αγαπούν. Τα ποτά που μένουν στην ιστορία είναι ποτά που φτιάχνονται απλά. Είναι εύκολο να τα αναπαραγάγεις αλλά πιο δύσκολο να τα εκτελέσεις γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Απλές γεύσεις, όμορφες και προσιτές προς όλους

 

Το κλασσικό και η νέα του εκδοχή μαζί

Συνταγή: 50 ml Jose Cuervo Silver, 25 ml lime, 15 ml σιρόπι αγαύης και μια φέτα lime. Φυσικά το ποτήρι στο χείλος του έχει αλάτι.

Όταν ζητήσαμε από τον Στέλιο να μας προτείνει ένα ακόμα δροσιστικό cocktail, ήταν η σειρά της Paloma. Εδώ κυρίαρχο στοιχείο είναι το grapefruit και φυσικά η Jose Cuervo Silver.

 

Συνταγή: 50 ml Jose Cuervo Silver, 50 ml κόκκινο grapefruit, 50 ml lime, 20 ml σιρόπι βιολογικό αγαύης. Σερβίρεται σε ποτήρι με πολύ πάγο και αλάτι στο χείλος του.

Για το τέλος αφήσαμε ένα εύκολο, απλό και άκρως καλοκαιρινό cocktail. Authentic mexican squeeze by Jose Cuervo είναι ένα cocktail που μπορεί να φτιάξει ο καθένας όπου κι αν βρίσκεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι lime, λεμονάδα και φυσικά tequila Jose Cuervo.

 

Συνταγή: 10 ml στυμμένο lime, 50 ml Jose Cuervo Silver και γεμίζουμε με λεμονάδα με ανθρακικό. Τόσο απλό.

Για να καταλάβεις πόσο απλό είναι δες τον τρόπο παρασκευής από τον Στέλιο Παπαδόπουλο παρακάτω.

 

Λίγο πριν τους χαιρετήσω και τους δύο τους ρωτάω αν είναι έτοιμοι για τον τελικό “Θέλει πολλή προπόνηση και διάβασμα. Νιώθω έτοιμος αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Πάμε να θερίσουμε τις αγαύες με όνειρο να σπείρουμε και τις δικές μας”.