FOOD & DRINK

6 τεκίλες που αξίζει να δοκιμάσεις

Η τεκίλα δεν είναι σφηνάκι. Είναι ένα από τα πιο γευστικά ποτά που μπορείς να έχεις στην κάβα σου

Για τον Έλληνα η τεκίλα είναι συνώνυμο ενός στιγμιότυπου. Εκείνου που κατεβάζει το σφηνάκι, σφίγγει τα ζυγωματικά του προσώπου για να αντέξει την ξαφνική πικράδα στο στόμα και πολλές φορές βγάζει τη γλώσσα έξω ως άλλος Ντάφι Ντακ. Μόνο που αν το μέλλον της τεκίλας κρινόταν από αυτό το στιγμιότυπο, κάτι χωρικοί στη Γουαδελαχάρα θα άφηναν τα λιβάδια της αγαύης και θα έπεφταν για τη μεσημεριανή σιέστα τους.

 

Ναι, ακόμα και οι Μεξικανοί προωθούν συνήθως την τεκίλα για σφηνάκι μαζί με αλάτι και λεμόνι. Αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Ούτε εγώ ήμουν τρομερός φαν της. Αλλά επειδή είχα την περιέργεια να ανακαλύψω κάθε ποτό που κυκλοφορεί εκεί έξω, της έδωσα μια ευκαιρία. Και της την έδωσα όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο Master Distiller της Don Julio. Για πρώτη φορά δοκίμασα τεκίλα στα σοβαρά. Χωρίς πάγο, στο σωστό ποτήρι με την προσοχή στραμμένη στο ποτό και όχι στο τι συμβαίνει τριγύρω.

Οι διαφορές στη γεύση, την επίγευση και την εμεπιρία από την λευκή στην χρυσή και την παλαιωμένη ήταν τεράστιες. Άκουγα τον Master Distiller να μιλάει για τις διαφορές στα βαρέλια που χρησιμοποιούν, για τις διάφορες τεχνικές επεξεργασίας της αγαύης, για το πώς διαφοροποιείται το χρώμα στο ποτό. Και αυτό που δοκίμαζα ήταν απλά υπέροχο.

Από την πατρίδα της τεκίλας, την επαρχία Jalisco και τις εκτάσεις της Guadalajara στο Μεξικό, όπου δουλεύουν οι θεριστές (jimador – αν σου θυμίζει κάτι), μέχρι και το ποτήρι σου, η τεκίλα περνάει από πολλά στάδια. Μόνο μία συγκεκριμένη μπλε ποικιλία αγαύης επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στην τεκίλα. Σε αυτό το ποτό που προέρχεται από απόσταξη ζυμωμένου χυμούς αυτού του φυτού, της αγαύης.

 

Μιλάμε για ένα πάρα πολύ καθαρό ποτό. Ένα ποτό που προέρχεται 100% από την καρδιά της αγαύης και τον χυμό της. Αν αυτό δεν δίνει extra credit στο ποτό που μπαίνει στο ποτήρι σου, τότε δεν ξέρω τι δίνει. Λευκή (ασημένια) ή χρυσή, reposado ή anejo, η τεκίλα είναι ένα ποτό που αξίζει να δοκιμάσεις.

Διάβασε τι σημαίνουν οι διάφοροι χαρακτηρισμοί που παίρνει η τεκίλα πριν δεις τις επιλογές μας.

Blanco (Λευκή ή ασημένια): Καθαρή, μη ωριμασμένη, άχρωμη τεκίλα

Oro (Χρυσή): Μη ωριμασμένη, συνήθως χρωματισμένη και αρωματισμένη με καραμέλα ή και άλλα πρόσθετα τεκίλα. Συχνά την μπερδεύουν με την Anejo

Reposado: Ωριμασμένη από 2 έως 12 μήνες σε μεγάλα ή μικρά δρύινα βαρέλια. Έχει έναν ανοιχτό χρυσό τόνο στο χρώμα.

Anejo (Παλαιωμένη): Ωριμασμένη για τουλάχιστον ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια μέγιστης χωρητικότητας 600 λίτρων. Συνήθως αυτά τα βαρέλια είναι παλιά βαρέλια bourbon ή cognac. Είναι συνήθως σε σκούρο χρυσό τόνο χρωματικά.

Το ONEMAN λοιπόν, σου προτείνει 6 ετικέτες τεκίλας για να ρίξεις στο ποτήρι σου και να δοκιμάσεις. Σκέτες, πριν αρχίσεις να τους ρίχνεις κόκκους καφέ, αλάτι, λεμόνια, πορτοκάλια και πάγο.

Don Julio Blanco

 

Η εταιρεία προμοτάρει την ικανότητά της να δένει εξαιρετικά με άλλα συστατικά για την παρασκευή κοκτέιλ. Ως κάποιος όμως ο οποίος έχει συνηθίσει να παραγγέλνει “μια Don Julio Blanco με πάγο”, θα σου έλεγα να την δοκιμάσεις σκέτη. Το πολύ με μια φέτα λεμόνι βυθισμένη στο ποτό. Τίποτα παραπάνω. Από τις πιο “εύκολες” τεκίλες για εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση της, χάρη στη γλυκιά γεύση της και το πιπεράτο τελείωμα.

Patron Reposado

 

Χρειάζονται 60 χέρια για να φτιάξουν ένα μόνο μπουκάλι τεκίλας Patron. Έτσι τουλάχιστον διαφημίζει η εταιρεία. Για τη λίστα μας διαλέξαμε την Reposado. Όπως και οι περισσότερες Reposado είναι για εκείνους που δεν θέλουν μια απλή λευκή τεκίλα αλλά δεν θέλουν και την πληθωρηκότητα των γεύσεων της Anejo. Η συγκεκριμένη Reposado είναι ένα υπέροχο ποτό για να το απολαύσεις με πάγο χάρη στα φρουτώδη αρώματα, το μέλι και τη βανίλια που βγαίνουν στην γεύση και την επίγευση.

Casa Noble Blanco Crystal

 

Επιλεγμένα 10χρονα φυτά, οι καρδιές των οποίων ψήνονται για 38 ώρες σε πέτρινους φούρνους. Ζύμωση χωρίς πρόσθετα και τριπλή απόσταξη. Αυτά δίνουν στην συγκεκριμένη τεκίλα τα ξεκάθαρα αρώματα αγαύης. Η Crystal είναι από τις πιο καθαρές τεκίλες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Jose Cuervo 1800 Antigua Anejo

 

Την Jose Cuervo την ξέρεις. Ναι, από τα πάρτι. Από τη στιγμή όμως που ο Jose Maria Guadaloupe Cuervo ήταν ο πρώτος που ζήτησε ποτέ άδεια απόσταξης ποτού από την αγαύη, μπορείς να καταλάβεις τι αυτοκρατορία έχει χτίσει έκτοτε. Ένα από τα στολίδια του είναι αυτή η ιδιαίτερα παλαιωμένη έκδοση.

Sauza Tres Generationes Anejo

 

Ο Don Cenobia Sauza αγόρασε ένα παλιό αποστακτήριο mezcal (θα ασχοληθούμε άλλη φορά με αυτό) στην περιοχή Τεκίλα. Ίδρυσε την La Perseverancia, μία μονάδα παραγωγής που επιλέγει να ψήσει τις καρδιές της αγαύης μόλις 8 ώρες πριν τη ζύμωση στις δεξαμενές. Το Tres Generationes είναι το καλύτερο προϊόν απόσταξης της συγκεκριμένης εταιρείας.

El Conquistador Anejo

 

18 μήνες ωρίμανσης χαρίζουν την ταυτότητα Anejo στην συγκεκριμένη τεκίλα. Το εργοστάσιο παραγωγής το χαρακτηρίζει ως ένα πολύ πικάντικό αλλά με γλυκό τελείωμα anejo.