FOOD & DRINK

Ένας μηλίτης την ημέρα, την αλεπού δεν κάνει πέρα

Είτε μηλίτη το πεις, είτε cider, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ο Μηλοκλέφτης ήρθε στην Ελλάδα για να σου κλέψει την καρδιά.

Θυμάμαι όταν πριν από μερικά χρόνια μόλις είχα προσγειωθεί στο Bellfast, ένας φίλος μου με είχε πάρει από το χέρι και κατευθείαν με πήγε σε μια υπέροχη pub με βαριά ατμόσφαιρα, έντονη μυρωδιά μπύρας και μεγάλη ιστορία. Παραξενεύτηκα όταν ζήτησε cider. Δεν το είχα ξανακούσει, πόσο μάλλον να το έχω πιεί. Μου ήταν άγνωστο όνομα, με πολύ ωραία γεύση όμως. Όταν γύρισα πίσω το έψαξα αλλά δεν το έβρισκα εύκολα. Ο μηλίτης πια έχει έρθει στην Ελλάδα και με το όνομα Μηλοκλέφτης έχει σκοπό να γίνει το ποτό του καλοκαιριού σου.

Για να εξηγηθούμε πρέπει πρώτα να πούμε τι είναι ο μηλίτης. Παράγεται από την αλκοολική ζύμωση χυμού μήλων. Όπως για την μπύρα χρησιμοποιούμε κριθάρι, έτσι για τον μηλίτη χρησιμοποιούμε τον χυμό μήλων. Δεν είναι ανάγκη να είναι συγκεκριμένης ποικιλίας αν και υπάρχουν τέτοιες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην παραγωγή μηλίτη λόγω της ισορροπημένης τους γεύσης..

Στην Βρετανία το λένε cider. Στην Ελλάδα το λέμε μηλίτη και  o ελληνικός μηλίτης, με σήμα την πονηρή αλεπού που αγαπά τα μήλα, Μηλοκλέφτης και  έχει 4,5% αλκοόλ, μια απίστευτα ευχάριστη γεύση, είναι δροσερός και άκρως καλοκαιρινός. Το ίδιο δροσερό και καλοκαιρινό ήταν και το street party που διοργανώθηκε για την αποκάλυψη του Μηλοκλέφτη την Παρασκευή 9/6 στο Τρανζίστορ.

Συνδυάστηκε τέλεια με τα γενέθλια του «Τρανζίστορ», το οποίο γιόρταζε τα 7 του χρόνια, ενώ ο δρόμος είχε γεμίσει κόσμο που παρακολουθούσε τα acts που είχε ετοιμάσει ο Μηλοκλέφτης. Ήταν εκεί οι jogglers των Circus Day, οι tattoo artists των Dark Side Tattoo Society, οι bike couriers των Bondex couriers αλλά και οι graffiti men των urban act. Όλοι τους έπιναν τον δροσερό Μηλίτη και ήξερες κοιτώντας στα μάτια τους ότι αυτό είναι το ποτό που θα πίνουν όλοι αυτό το καλοκαίρι.

Η πονηρή αλεπού αφού μάζεψε από κάθε γωνιά της Αθήνας όσα μήλα χρειαζόταν για να φτιάξει τον μηλίτη της πόζαρε μπροστά σε ένα συλλεκτικό 2CV – ψυγείο γεμάτο με «μηλοκλέφτη» απ’ όπου ο κόσμος μπορούσε ελεύθερα να πάρει και να απολαύσει το νέο αυτό προϊόν με την ξεχωριστή του γεύση. Οι Bondex couriers μετέφεραν τον Μηλοκλέφτη στα σακίδιά τους και τον μοίραζαν στον κόσμο, ο οποίος ενθουσιασμένος παρακολουθούσε τους urban act να ζωγραφίζουν σε έναν πελώριο καμβά -με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο- την αλεπού, τους Dark Side Tattoo Society να δημιουργούν 7 συλλεκτικές ετικέτες, ενώ παράλληλα οι jogglers των circus dayz «κατάπιναν» κυριολεκτικά τη φωτιά με τον ξυλοπόδαρο να τρελαίνει τον κόσμο με τα κόλπα του.

Ο Μηλοκλέφτης απέδειξε ότι εκτός από υπέροχη γεύση και δροσερή αύρα έχει και πολύ φευγάτο χαρακτήρα. Το ίδιο φευγάτο με την αλεπού που τόσο καιρό μας κρυβόταν στην Αθήνα και τελικά μας έφερε το πιο καλοκαιρινό ποτό. Μας έφερε τον Μηλοκλέφτη για να κλέψει την καρδιά μας.