Ο Τεό Τερζόπουλος ζει αληθινά πίσω από την μπάρα

Μιλήσαμε με έναν από τους καλύτερους bartender της Θεσσαλονίκης και μας είπε τι τον κάνει να έχει την ίδια δίψα με την πρώτη φορά που έφτιαξε cocktail.
SHARES

Πρώτη φορά που στάθηκα απέναντι από τον Τεό Τερζόπουλο ήταν πριν αρκετά χρόνια όταν είχα ανέβει στην Θεσσαλονίκη. Δεν γνώριζα ποιος ήταν, δεν είχα ιδέα ποιος θα γινόταν. Θυμάμαι μόνο ότι μου είχε συστηθεί μέσα από ένα υπέροχο cocktail και μου είχε κάνει την καλύτερη πρώτη εντύπωση. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός, ο Τεό είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες bartender και εμείς μιλήσαμε μαζί του περί whisky και cocktails, περί βοτάνων και spirits. Με μια λέξη μιλήσαμε για τα πάθη του.

Σήμερα βρίσκεται, εργάζεται και δημιουργεί πίσω από την μπάρα του Ολύμπιον. Ακριβώς πάνω στην πλατεία Αριστοτέλους, με θέα τον Θερμαΐκό, μπορείς να τον απολαύσεις να κάνει αυτό που είναι προορισμένος να κάνει. "Σε ηλικία 17 χρόνων ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο. Δεν ξεκίνησα βέβαια σαν bartender αλλα ως βοηθός. Έπειτα πέρασα στο πόστο  του σερβιτόρου και σε ηλικία 20 χρόνων πρωτομπήκα σε μπαρ. Αγαπώ το επάγγελμα που κάνω γιατί είναι δημιουργικό  έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ωραία όταν αυτός ο κόσμος αρχίζει να σε εμπιστεύεται”.

 

Ο Τεό φτιάχνει cocktail και βλέπεις πάθος στα μάτια του. Ζει να το κάνει, δεν το κάνει για να ζει “Είναι μια δουλειά που συνέχεια μπορείς να μαθαίνεις και να δημιουργείς και αυτό είναι κάτι το οποίο πάντα ήθελα από τη δουλειά μου. Επίσης η επαφή με τον κόσμο είναι κάτι που ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Όποτε το bartendering και εγώ δύσκολα να χωριστούμε και από τότε που το ξεκίνησα ήθελα πάντα να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος γιατί όταν βρεις αυτό που θέλεις δεν πρέπει να το αφήσεις να φύγει”.

Μας προτείνει ένα Scotch lemonade και το φτιάχνει ενώ βάζει σε ένα ποτήρι collins 50ml Dewars, 2 σπόρους πράσινο κάρδαμο, σπιτική λεμονάδα και αρωματίζει με Angostura bitters. Ενώ γαρνίρει με ένα φύλλο μέντας τον ρωτάω για τα αγαπημένα του υλικά “Αγαπώ όλα τα υλικά . Γενικά όμως μου αρέσει να δοκιμάζω τα πάντα. Θεωρώ το whiskey βασιλιά των spirits”. Πριν από μερικούς μήνες ταξίδεψε στο αποστακτήριο του Dewar’s στο Aberfeldy “Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά όλη την διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης  και να μάθω όλη την ιστορία του . Είναι ένα ταξίδι που με γέμισε εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους συναδέλφους”.

 

Μου μιλάει για τους συναδέλφους του και την δουλειά του bartender που γνωρίζει μεγάλη πέραση τα τελευταία χρόνια “Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων τα οποία είτε τα έχεις ή τα αποκτάς με την εμπειρία. Και στις δυο περιπτώσεις όμως πρέπει να τα εξελίξεις εάν θέλεις να διακριθείς. Σε καμία δουλειά εάν την αγαπάς και σε ενδιαφέρει δεν πρέπει να επαναπαύεσαι αλλά πρέπει έχεις πάντα τα ματιά κ τα αυτιά ανοιχτά, να μαθαίνεις νέα πράγματα κ να τα προσαρμόζεις στο δικό σου χαρακτήρα και προσωπικότητα

 

Στην κουβέντα μας άκουσα την λέξη Θεσσαλονίκη αρκετές φορές. Είναι πραγματικά ερωτευμένος με την πόλη του και τον ρώτησα αν θα ήθελε να κατέβει-δουλέψει στην Αθήνα “Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αγαπάω πολύ και πιστεύω ότι έχει πολλά να δώσει. Εργάζομαι σε ένα από τα κεντρικότερα κ ιστορικότητα μαγαζιά με αξιόλογους συναδέλφους κ η ανταπόκριση του κόσμου στη δουλειά μας με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα. Επίσης η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Φυσικά η Αθήνα είναι μια πόλη που πάντα θα θέλω να επισκέπτομαι για να συναντώ φίλους κ συναδέλφους”.

Αναρωτιέμαι αν απλά το cocktail είναι μια τάση της μόδας ή ήρθε για να μείνει στην νοοτροπία του Έλληνα. Βλέπω τα cocktail bar να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και όχι μόνο στις δύο μεγάλες πόλεις αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα “Ο Έλληνας έχει αρχίσει να αγαπάει το cocktail γιατί είναι στην ιδιοσυγκρασία του να αγαπάει το ωραίο κ το νόστιμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αξιόλογοι bartenders που μπορούν προσφέρουν προσεγμένα και γευστικά cocktails. Επίσης σαν χώρα παρέχει πολλά υλικά φυσικά με το οποία μπορεί να πειραματιστεί κ να δημιουργήσει”.

Ο Τεό Τερζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που μπαίνει καθημερινά πίσω από την μπάρα και φτιάχνει με πάθος και μεράκι cocktails και ποτά. Είναι ένας άνθρωπος που όσο περνάνε τα χρόνια θέλει να εξελίσσεται, να μαθαίνει, να παίρνει καινούργιες εμπειρίες. Και όλα αυτά είναι ευχαριστημένος όταν τα βγάζει στο ποτήρι που σου σερβίρει. Όταν με απλά υλικά καταφέρνει να γεμίσει τον ουρανίσκο σου και το μυαλό σου με γεύσεις και συναισθήματα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλεχτεί να δημιουργεί. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βρει τον τρόπο να ζει αληθινά και αυτό το καταλαβαίνεις μέσα από τα cocktail του.

 

 
Share
Follow
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.